Ο Gordon Bell σχεδίασε τους μίνι υπολογιστές VAX της DEC, υπερασπίστηκε την ιστορία της πληροφορικής και υπήρξε μέντορας στη Microsoft.

Ο πρωτοπόρος των ηλεκτρονικών υπολογιστών, Gordon Bell, ο οποίος, ως πρώτος υπάλληλος της Digital Equipment Corporation (DEC), έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη πολλών σημαντικών συστημάτων μικροϋπολογιστών και συνίδρυσε το πρώτο μεγάλο μουσείο υπολογιστών, απεβίωσε την Παρασκευή. Η ανακοίνωση του θανάτου του έγινε από τον βετεράνο της Bell Labs, John Mashey, σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το πρωί της Τρίτης.

Διαβάστε ακόμα: Μεταμόσχευση νεφρού: Πέθανε ο πρώτος άνδρας που έλαβε νεφρό χοίρου

«Με μεγάλη θλίψη ανακοινώνω τον θάνατο του Gordon Bell στις 17 Μαΐου, σε ηλικία 89 ετών. Ο Gordon ήταν διάσημος πρωτοπόρος στους υπολογιστές, ιδρυτής του Μουσείου Υπολογιστών στη Βοστώνη, και σημαντική δύναμη πίσω από το @ComputerHistory εδώ στη Silicon Valley. Ήταν επίσης πολύ καλός φίλος από τη δεκαετία του 1980», έγραψε ο Mashey στην ανακοίνωσή του. «Ο θάνατός του προήλθε από πνευμονία λόγω εισρόφησης στο Coronado της Καλιφόρνια».

Ο Gordon Bell υπήρξε καθοριστική μορφή στην ιστορία των υπολογιστών και ένας εξέχων υποστηρικτής της τεχνολογικής ιστορίας. Το 1979, ίδρυσε το Μουσείο Υπολογιστών της Βοστώνης, το οποίο αργότερα εξελίχθηκε στην καρδιά του Μουσείου Ιστορίας Υπολογιστών στο Mountain View, μαζί με τη σύζυγό του, Gwen Bell. Επιπλέον, το διάσημο βραβείο Gordon Bell της ACM, το οποίο θεσπίστηκε για να ενθαρρύνει την καινοτομία στην παράλληλη επεξεργασία, φέρει το όνομά του.

Γεννημένος το 1934 στο Kirksville του Μιζούρι, ο Gordon Bell απέκτησε πτυχίο Ηλεκτρολόγου Μηχανικού από το MIT πριν προσληφθεί το 1960 από τους ιδρυτές της DEC, Ken Olsen και Harlan Anderson. Ως ο δεύτερος μηχανικός υπολογιστών που εντάχθηκε στην ομάδα της DEC, ο Bell συνέβαλε σε ποικίλα εξαρτήματα του συστήματος PDP-1, συμπεριλαμβανομένων των μονάδων κινητής υποδιαστολής

, των tape-controllers και του drum controller.

Ο Gordon Bell εφηύρε επίσης τον πρώτο UART (Universal Asynchronous Receiver-Transmitter) για σειριακή επικοινωνία κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο DEC. Συνέχισε ως αρχιτέκτονας πολλών σημαντικών συστημάτων DEC, συμπεριλαμβανομένων των PDP-4 και PDP-6. Στη δεκαετία του 1970, έπαιξε βασικό ρόλο στην επίβλεψη της προαναφερθείσας γραμμής μινι-υπολογιστών VAX ως διευθυντής μηχανικού, με τον Bill Strecker να υπηρετεί ως κύριος αρχιτέκτονας για την αρχιτεκτονική VAX.

Μετά την αποχώρησή του από την DEC το 1983, ο Bell παρέμεινε ενεργός ως επιχειρηματίας, σύμβουλος πολιτικής και ερευνητής. Συνίδρυσε την Encore Computer και συνέβαλε στη δημιουργία της Διεύθυνσης Επιστήμης και Μηχανικής Υπολογιστών και Πληροφορικής του NSF.

Δείτε επίσης: Έφυγε από τη ζωή ο TikToker Tzane ενώ βρισκόταν στην Ιταλία

Το 1995, ο Gordon Bell εντάχθηκε στη Microsoft Research, όπου μελέτησε τεχνολογίες τηλεπαρουσίας και υπηρέτησε ως πρωταγωνιστής του έργου καταγραφής ζωής MyLifeBits. Αυτή η πρωτοβουλία στόχευε να υλοποιήσει το όραμα του Vannevar Bush για ένα σύστημα ικανό να αποθηκεύει όλα τα έγγραφα, τις φωτογραφίες και τους ήχους που βιώνει ένα άτομο κατά τη διάρκεια της ζωής του.

Ο Gordon Bell εντάχθηκε στην Εθνική Ακαδημία Μηχανικής, στην Εθνική Ακαδημία Επιστημών και στην Αμερικανική Ακαδημία Τεχνών και Επιστημών. Το 1991, ο Πρόεδρος George H.W. Μπους του απένειμε το Εθνικό Μετάλλιο Τεχνολογίας, ενώ το 1992 τιμήθηκε με το μετάλλιο John von Neumann από το IEEE.

Πηγή: arstechnica