Eρευνητές ασφαλείας πραγματοποίησαν reverse-engineering στην πρόσφατη ενημέρωση iOS 17.5.1 της Apple και διαπίστωσαν ότι ένα πρόσφατο σφάλμα που επαναφέρει τις φωτογραφίες που είχαν διαγραφεί μήνες ή και χρόνια πριν, προκλήθηκε από σφάλμα iOS και όχι πρόβλημα με το iCloud.

Δείτε επίσης: iOS 17.5: Σφάλμα επανεμφανίζει διαγραμμένες φωτογραφίες

Παρά τις εκτεταμένες αναφορές από χρήστες και καταστήματα τεχνολογίας που επιβεβαιώνουν το ανησυχητικό ζήτημα, η Apple παρέμεινε σιωπηλή σχετικά με τη βασική αιτία, αποτυγχάνοντας να αντιμετωπίσει τις βάσιμες ανησυχίες των ανθρώπων.

Η αναφορά μπορεί τώρα να μειώσει την ανησυχία των ανθρώπων ότι η Apple αποθήκευε επ’ αόριστον στο iCloud, τις φωτογραφίες που είχαν διαγραφεί εδώ και πολύ καιρό, κάτι που θα αποτελούσε μαζική παραβίαση του απορρήτου.

Η Apple διόρθωσε το σφάλμα στο iOS 17.5.1, το οποίο κυκλοφόρησε τη Δευτέρα.

Επανεμφανίζονται εικόνες

Από την κυκλοφορία της δημόσιας beta του iOS 17.5, οι χρήστες iPhone ανέφεραν την απροσδόκητη επανεμφάνιση διαγραμμένων εικόνων στις συσκευές τους. Αυτό το σφάλμα μπήκε στην τελική κυκλοφορία, φτάνοντας σε μια πολύ ευρύτερη βάση χρηστών και είχε σαν αποτέλεσμα πολλές αναφορές αυτού του προβλήματος στο Reddit.

Έχω τέσσερις φωτογραφίες από το 2010 που επανεμφανίζονται ως οι τελευταίες φωτογραφίες που ανέβηκαν στο iCloud. Τις έχω διαγράψει επανειλημμένα“, είπε ένας χρήστης στο νήμα του Reddit.

Το ίδιο συνέβη και εδώ μια φωτογραφία από τον Σεπτέμβριο του 2022 μόλις εμφανίστηκε από το πουθενά στην ενότητα “Πρόσφατα” στην εφαρμογή φωτογραφιών“, ανέφερε ένας άλλος χρήστης.

Δείτε ακόμα: Νέα Έκδοση macOS Sonoma 14.4.1 αφορά Διορθώσεις Ασφαλείας

Δεδομένου ότι οι φωτογραφίες που αποκαταστάθηκαν ήταν πολύ παλαιότερες από τις 30 ημέρες που το σύστημα “Πρόσφατα διαγραμμένα” του iOS είχε ρυθμιστεί να διατηρεί αρχεία, έγινε γρήγορα σαφές ότι κάτι άλλο συνέβαινε. Για να κάνει τα πράγματα χειρότερα, η σιωπή της Apple άφησε περιθώρια για εικασίες, με ορισμένους να πιστεύουν ότι η Apple δεν ήταν διαφανής στις πολιτικές δεδομένων της για τις φωτογραφίες που δεν διαγράφηκαν σωστά από τη μνήμη και βρίσκονταν ακόμα στο iCloud.

Οι ερευνητές δίνουν την απάντηση

Οι αναλυτές στη Synactiv πραγματοποίησαν reverse-engineering στην ενημέρωση iOS 17.5.1 που αντιμετώπισε το πρόβλημα, εξετάζοντας τα αρχεία IPSW

και συγκρίνοντας τις κοινόχρηστες κρυφές μνήμες DYLD των δύο εκδόσεων για να βρουν αλλαγές. Μέσω αυτής της διαδικασίας, η Synactiv εντόπισε σημαντικές αλλαγές στο «PhotoLibraryServices», και συγκεκριμένα στη συνάρτηση «PLModelMigrationActionRegistration_17000».

Η Apple αφαίρεσε μια ρουτίνα στη λειτουργία που είναι υπεύθυνη για τη σάρωση και την επανεισαγωγή φωτογραφιών από το σύστημα αρχείων, με αποτέλεσμα να αναπροσαρμόσει τα παλιά αρχεία στο τοπικό σύστημα αρχείων και να τα προσθέσει ξανά στις γκαλερί των χρηστών.

Αν και αυτό το εύρημα καθησυχάζει τους χρήστες ότι η Apple δεν αποθηκεύει τις διαγραμμένες φωτογραφίες τους στο iCloud και τις “αποκαθιστά κατά λάθος”, λειτουργεί επίσης ως υπενθύμιση ότι τα διαγραμμένα αρχεία μπορούν να παραμείνουν στην τοπική αποθήκευση έως ότου τα μπλοκ αντικατασταθούν με νέα δεδομένα.

Δείτε επίσης: Τα νέα μοντέλα iPhone 16 Pro ίσως διαθέτουν νέο φινίρισμα

Η αποθήκευση και συγχρονισμός αρχείων είναι μία από τις βασικές λειτουργίες του iCloud. Οι χρήστες μπορούν να αποθηκεύουν έγγραφα, φωτογραφίες, βίντεο και άλλου είδους αρχεία στο iCloud και να έχουν πρόσβαση σε αυτά από οποιαδήποτε συσκευή συνδεδεμένη με τον ίδιο λογαριασμό Apple ID. Η λειτουργία iCloud Photos συγχρονίζει αυτόματα τις φωτογραφίες και τα βίντεο των χρηστών σε όλες τις συσκευές τους. Αυτό επιτρέπει την εύκολη πρόσβαση και διαχείριση των πολυμέσων από οποιαδήποτε συσκευή, καθώς και την κοινή χρήση με άλλους χρήστες.  Το iCloud Drive προσφέρει έναν τρόπο αποθήκευσης και οργάνωσης αρχείων και φακέλων στο cloud, επιτρέποντας την πρόσβαση και την επεξεργασία τους από οποιαδήποτε συσκευή. Οι χρήστες μπορούν να αποθηκεύουν έγγραφα, παρουσιάσεις, υπολογιστικά φύλλα και άλλα αρχεία στο iCloud Drive και να τα μοιράζονται με άλλους. 

Πηγή: bleepingcomputer