Για πρώτη φορά, το JWST μας έδωσε μια λεπτομερή ανάλυση του εσωτερικού ενός κόσμου έξω από το ηλιακό μας σύστημα, του εξωπλανήτη WASP-107b. Ο εξαιρετικά παράξενος εξωπλανήτης, έχει μια ατμόσφαιρα εκπληκτικά χαμηλής περιεκτικότητας σε μεθάνιο, γεγονός που υποδηλώνει ότι το εσωτερικό του πρέπει να είναι σημαντικά θερμότερο από ό,τι πιστεύαμε – και ο πυρήνας του επίσης πιο ογκώδης. Αυτό βοηθά τελικά να εξηγήσει την πυκνότητά του, που μοιάζει με μαλλί της γριάς.

Δείτε επίσης: Ηφαιστειακός εξωπλανήτης ανακαλύφθηκε 66 έτη φωτός μακριά

Προηγουμένως, ο WASP-107b είχε θεωρηθεί ότι είχε έναν αρκετά μικρό πυρήνα, που περιβάλλεται από ένα τεράστιο φουσκωτό περίβλημα υδρογόνου και ηλίου – κάτι που θα απαιτούσε κάποιες αλλαγές στην κατανόησή μας για το πώς σχηματίζονται και εξελίσσονται οι πλανήτες. Τα νέα αποτελέσματα του JWST, σημαίνουν ότι ο εξωπλανήτης μπορεί να εξηγηθεί με τα υπάρχοντα μοντέλα, χωρίς την ανάγκη ριζικής αναθεώρησης.

Ακόμη και όταν ανακοινώθηκε η ανακάλυψη του WASP-107b το 2017, ξέραμε ότι υπήρχε κάτι περίεργο σχετικά με τον εξωπλανήτη. Μελετώντας προσεκτικά πώς ο εξωπλανήτης επηρέασε το άστρο του, οι αστρονόμοι μπόρεσαν να εξάγουν τη μάζα και την ακτίνα του, γεγονός που αποκάλυψε ότι είχε απίστευτα χαμηλή πυκνότητα.

Περαιτέρω ανάλυση αποκάλυψε ότι η πυκνότητα είναι τόσο χαμηλή που ο κόσμος μπορεί να ταξινομηθεί ως «σούπερ αφράτος» – μόλις 0,13 γραμμάρια ανά κυβικό εκατοστό. Η μέση πυκνότητα του Δία, σε σύγκριση, είναι 1,33 γραμμάρια ανά κυβικό εκατοστό

και της Γης είναι 5,51 γραμμάρια.

Δείτε ακόμα: Proxima Centauri: Τι υπάρχει στον πλησιέστερο εξωπλανήτη στη Γη

Έτσι, δύο ομάδες αστρονόμων, η μία με επικεφαλής τον Sing και η άλλη με επικεφαλής τον Luis Welbanks της ASU, στρατολόγησαν το JWST για να ρίξουν μια ματιά στην ατμόσφαιρα του εξωπλανήτη.

Καθώς το WASP-107b περνά ανάμεσα σε εμάς και το άστρο υποδοχής του, μέρος του φωτός του αστεριού απορροφάται ή ενισχύεται από μόρια στην ατμόσφαιρα του εξωπλανήτη. Μελετώντας τη διαφορά στο φως του άστρου με και χωρίς τον εξωπλανήτη και αναζητώντας φωτεινότερα και πιο αμυδρά μήκη κύματος στο φάσμα, οι αστρονόμοι μπορούν να αναγνωρίσουν τα δακτυλικά αποτυπώματα συγκεκριμένων μορίων στο στρώμα αερίου ενός εξωπλανήτη.

Αν και προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η ατμόσφαιρα του WASP-107b περιέχει πολύ λίγο μεθάνιο, αυτό προσφέρει μια εξήγηση για το πώς έγινε ο εξωπλανήτης όπως είναι.

Δείτε επίσης: Αυτός ο εξωπλανήτης έχει αστραφτερά μεταλλικά σύννεφα

Οι δύο εργασίες έχουν δημοσιευθεί στο Nature. Μπορείτε να τα βρείτε εδώ και εδώ.

Πηγή: sciencealert