ΑρχικήinetSamsung Electronics: Σωματείο εργαζομένων απειλεί με απεργία

Samsung Electronics: Σωματείο εργαζομένων απειλεί με απεργία

Ένα σωματείο εργαζομένων της Samsung Electronics στη Νότια Κορέα θα πραγματοποιήσει την πρώτη απεργία του την επόμενη εβδομάδα, ζητώντας υψηλότερους μισθούς.

Samsung Electronics απεργία

Το National Samsung Electronics Union (NSEU), το οποίο έχει περίπου 28.000 μέλη, (δηλαδή περισσότερο από το ένα πέμπτο του συνολικού εργατικού δυναμικού της εταιρείας), δήλωσε ότι θα σταματήσει να εργάζεται για μία ημέρα και συγκεκριμένα στις 7 Ιουνίου, στα πλαίσια απεργιακών κινητοποιήσεων και διαμαρτυρίας για την κατάσταση στην εταιρεία.

Η ανακοίνωση έγινε από στελέχη του σωματείου σε συνέντευξη Τύπου που μεταδόθηκε ζωντανά. Οι υπάλληλοι της εταιρείας κρατούσαν και ένα πανό που έγραφε: “Δεν μπορούμε πλέον να ανεχόμαστε την εργασιακή καταστολή, την καταστολή των συνδικάτων“.

Η πλήρης αποχή από τη δουλειά στις 7 Ιούνιου θα είναι η πρώτη απεργία από Νοτιοκορεάτες εργαζομένους της Samsung Electronics.

Δείτε επίσης: Η εταιρεία iFixit τερματίζει τη συνεργασία της με τη Samsung

Τις τελευταίες εβδομάδες, οι εργαζόμενοι συμμετέχουν σε κάποιες διαδηλώσεις έξω από τα γραφεία της εταιρείας στην πρωτεύουσα Σεούλ, καθώς και έξω από το εργοστάσιο παραγωγής τσιπ στο Hwaseong.

Απαντώντας στην απόφαση της εταιρείας να αυξήσει τους μισθούς φέτος, το σωματείο είχε δηλώσει, επίσης, ότι ήθελε μια επιπλέον ημέρα ετήσιας άδειας καθώς και διαφάνεια σχετικά με τα μπόνους που δίνονται με βάση την απόδοση.

Το σωματείο είπε ότι η Samsung Electronics δεν έφερε ένα συμβιβαστικό σχέδιο στις διαπραγματεύσεις που διεξήχθησαν την Τρίτη.

Από τη μεριά της, η εταιρεία ανέφερε ότι θα κάνει νέες συζητήσεις με το σωματείο.

Τα στελέχη του σωματείου υπερασπίστηκαν την απόφαση να αναλάβουν μέτρα, σε μια εποχή που ορισμένα τμήματα της επιχείρησης της Samsung υπολειτουργούν.

Η εταιρεία λέει ότι αντιμετωπίζει κρίση όλη την περίοδο τα τελευταία 10 χρόνια“, είπε στους δημοσιογράφους ο Son Woo-mok, πρόεδρος του NSEU. Ωστόσο, είπε ότι αυτό τελικά χρησιμοποιείται σαν δικαιολογία για να μην ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις των εργαζομένων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του σωματείου, όλες οι εγκαταστάσεις της Samsung Electronics σε όλη τη Νότια Κορέα θα επηρεαστούν από την απεργία στις 7 Ιουνίου.

Δείτε επίσης: Το Samsung Galaxy S25 Ultra ίσως λάβει μεγάλη αναβάθμιση κάμερας

Αξίζει να σημειωθεί ότι αν δεν ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις των εργαζομένων, μπορεί να διοργανωθούν και άλλες απεργίες. Αυτό θα μπορούσε ενδεχομένως να διαταράξει την παραγωγή σε πολλές από τις βασικές εγκαταστάσεις της Samsung, συμπεριλαμβανομένων των εργοστασίων ημιαγωγών και smartphone.

Η απεργιακή δράση του NSEU υπογραμμίζει τον συνεχιζόμενο αγώνα για δίκαιους μισθούς και εργασιακά δικαιώματα στη Νότια Κορέα, όπου μεγάλες εταιρείες όπως η Samsung έχουν συχνά επικριθεί για τη μεταχείριση των εργαζομένων.

Αυτή η απεργία του NSEU θα μπορούσε να έχει εκτεταμένες επιπτώσεις όχι μόνο για τη Samsung, αλλά για ολόκληρο το εργασιακό τοπίο στη Νότια Κορέα. Θα μπορούσε ενδεχομένως να αποτελέσει προηγούμενο για άλλα συνδικάτα να απαιτήσουν δίκαιους μισθούς και καλύτερες συνθήκες εργασίας από τους εργοδότες τους.

Σωματείο εργαζομένων

Το NSEU είναι το μεγαλύτερο από τα πέντε εργατικά συνδικάτα της εταιρείας στη Νότια Κορέα. Προς το παρόν, δεν γνωρίζουμε αν θα συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις και τα μικρότερα συνδικάτα.

Ωστόσο, ένας συνασπισμός πέντε συνδικάτων στις θυγατρικές της Samsung, συμπεριλαμβανομένου ενός άλλου συνδικάτου της Samsung Electronics, αμφισβήτησε την πρόθεση πίσω από την απεργία και ανέφερε ότι δεν θα συμμετάσχει. Αυτός ο συνασπισμός ανέφερε ότι αυτή η απεργία στοχεύει πιο πολύ στην ένταξη των υπαλλήλων σε ένα μαχητικό “συνδικάτο ομπρέλα” και όχι στη βελτίωση των συνθηκών των εργαζομένων.

Δείτε επίσης: Smartphones: Η Apple ξεπέρασε τη Samsung στην Ευρώπη

Προηγούμενες κινητοποιήσεις εργαζομένων

Περισσότεροι από 2.000 εργαζόμενοι της τεχνολογικής εταιρείας συγκεντρώθηκαν στη Σεούλ την περασμένη εβδομάδα για να ζητήσουν καλύτερους μισθούς.

Οι αναλυτές είπαν ότι η αύξηση των μελών σε συνδικάτα αντανακλά την απογοήτευση των εργαζομένων για την πρόσφατη πτώση της ανταγωνιστικότητας της Samsung σε επιχειρήσεις όπως τα high bandwidth memory (HBM) chips. Επίσης, υπάρχουν κάποια νομικά ζητήματα που αντιμετωπίζει ο τεχνολογικός γίγαντας.

Πηγή: www.cnbc.com

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS