Ένα «νέο αστέρι» στον ουρανό 3.000 έτη φωτός από το ηλιακό μας σύστημα θα μπορούσε σύντομα να γίνει ορατό με γυμνό μάτι για πρώτη φορά από το 1946 — και μπορείτε εύκολα να το βρείτε στον νυχτερινό ουρανό.

Δείτε επίσης: Μαγευτική εικόνα του Hubble αποκαλύπτει ένα νεαρό λαμπερό αστέρι

Το “Blaze Star” — που επίσημα ονομάζεται T Coronae Borealis (T CrB) — αναμένεται να λάμψει σημαντικά από τώρα έως τον Σεπτέμβριο του 2024 και να γίνει ορατό με γυμνό μάτι, σύμφωνα με τη NASA. Θα έχει περίπου την ίδια φωτεινότητα με το Polaris, το North Star, το 48ο φωτεινότερο αστέρι στον νυχτερινό ουρανό.

Το νέο αστέρι μπορεί να βρεθεί στον ουρανό, στον αστερισμό Corona Borealis, ή «Βόρειο Στέμμα», μεταξύ των αστερισμών του Boötes και του Ηρακλή. Ο ευκολότερος τρόπος για να βρείτε το Corona Borealis είναι πρώτα να εντοπίσετε μερικά από τα φωτεινότερα αστέρια στον καλοκαιρινό νυχτερινό ουρανό.

Δείτε ακόμα: Μάγναστρο ξυπνά μετά από 10 χρόνια και ενεργεί περίεργα

Σε μία καθαρή νύχτα, βρείτε τα αστέρια της Μεγάλης Άρκτου ψηλά προς τον Βορρά. Ακολουθήστε τη λαβή των αστεριών της Μεγάλης Άρκτου σε μια καμπύλη μέχρι τον Αρκτούρο, ένα φωτεινό, κοκκινωπό αστέρι πάνω από τον ανατολικό ορίζοντα. Αυτό είναι το περίφημο “arc to Arcturus” star-hop. Ανοδικά στα ανατολικά-βορειοανατολικά θα είναι το Vega. Τώρα κοιτάξτε ανάμεσα στον Αρκτούρο και τον Βέγκα για μια αμυδρή μπούκλα επτά αστεριών – την Corona Borealis. Θα είναι ψηλά μετά το σκοτάδι. Αν και δεν θα μπορείτε να δείτε ακόμα το Blaze Star, θα πρέπει να γίνει καθαρά ορατό πριν από το τέλος του καλοκαιριού.

Η εμφάνιση του Blaze Star στον ουρανό, είναι ένα σπάνιο παράδειγμα επαναλαμβανόμενου nova, που σημαίνει «νέο αστέρι» στα λατινικά. Είναι ένα δυαδικό αστρικό σύστημα με ένα ψυχρό, κόκκινο γίγαντα αστέρι και ένα μικρότερο, πιο καυτό λευκό νάνο αστέρι που περιφέρονται το ένα γύρω από το άλλο. Κάθε 80 χρόνια, ο κόκκινος γίγαντας ωθεί την ύλη στην επιφάνεια του λευκού νάνου, προκαλώντας έκρηξη. Άλλα αστέρια κάνουν κάτι παρόμοιο, αλλά όχι σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Δείτε επίσης: Το James Webb ίσως εντόπισε τα πρώτα αστέρια του σύμπαντος

Οι αστρονόμοι πιστεύουν ότι το Blaze Star βρίσκεται στο κατώφλι της εκρήξεως ξανά, επειδή ακολουθεί το ίδιο μοτίβο με τις δύο τελευταίες εκρήξεις το 1866 και το 1946. Δέκα χρόνια πριν από τις δύο εκρήξεις, έγινε κάπως πιο φωτεινό και τελικά θάμπωσε ξανά λίγο πριν από τη μεγάλη έκρηξη. Αυτό ακριβώς συνέβη, όταν το νέο αστέρι να έγινε πιο φωτεινό στον ουρανό το 2015, ακολουθούμενο από μια ορατή εξασθένιση τον Μάρτιο του 2023. Αυτό το γνωστό μοτίβο υποδηλώνει ότι μια ακόμα έκρηξη επίκειται. Μόλις κορυφωθεί η φωτεινότητά του, το Blaze Star θα πρέπει να είναι ορατό με γυμνό μάτι για αρκετές ημέρες και λίγο περισσότερο από μια εβδομάδα με ένα ζευγάρι κιάλια ή ένα καλό μικρό τηλεσκόπιο.

Πηγή: livescience