ΑρχικήinetΟ εθισμός στο διαδίκτυο αλλάζει τη χημεία του εγκεφάλου στους νέους

Ο εθισμός στο διαδίκτυο αλλάζει τη χημεία του εγκεφάλου στους νέους

Ο εθισμός στο διαδίκτυο μεταβάλλει τη χημεία του εγκεφάλου στους νέους, σύμφωνα με μελέτη.

εθισμός διαδίκτυο

Οι μεταβολές σε διάφορα νευρωνικά δίκτυα μπορούν να οδηγήσουν σε αυξημένες εθιστικές τάσεις και αρνητικές συμπεριφορές, όπως επισημαίνουν οι ερευνητές.

Δείτε περισσότερα: FBI: Νέα απάτη crypto μέσω ψεύτικων αγγελιών εργασίας

Οι νέοι που είναι εθισμένοι στο διαδίκτυο βιώνουν αλλαγές στη χημεία του εγκεφάλου τους, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν πιο εθιστικές συμπεριφορές, όπως αποκαλύπτει η έρευνα.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο PLOS Mental Health, ανασκόπησε προηγούμενες έρευνες χρησιμοποιώντας λειτουργική μαγνητική τομογραφία (fMRI) για να εξετάσει τις αλληλεπιδράσεις των εγκεφαλικών περιοχών σε άτομα με εθισμό στο διαδίκτυο.

Διαπίστωσαν ότι τα αποτελέσματα ήταν εμφανή σε διάφορα νευρωνικά δίκτυα στον εγκέφαλο των νέων, με αυξημένη δραστηριότητα σε ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου όταν οι συμμετέχοντες βρίσκονταν σε κατάσταση ανάπαυσης.

Ταυτόχρονα, υπήρξε συνολική μείωση της λειτουργικής συνδεσιμότητας σε μέρη του εγκεφάλου που εμπλέκονται στην ενεργό σκέψη, που είναι το εκτελεστικό δίκτυο ελέγχου του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για τη μνήμη και τη λήψη αποφάσεων.

Η έρευνα αποκάλυψε ότι αυτές οι αλλαγές οδήγησαν σε εθιστικές συμπεριφορές και τάσεις στους εφήβους, καθώς και σε μεταβολές συμπεριφοράς που σχετίζονται με την ψυχική υγεία, την ανάπτυξη, τις διανοητικές ικανότητες και το σωματικό συντονισμό.

Οι ερευνητές ανέλυσαν 12 προηγούμενες μελέτες, που περιλάμβαναν 237 άτομα ηλικίας 10 έως 19 ετών, με επίσημη διάγνωση εθισμού στο διαδίκτυο κατά την περίοδο 2013-2023.

Σχεδόν οι μισοί Βρετανοί έφηβοι έχουν δηλώσει ότι αισθάνονται εθισμένοι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σύμφωνα με μια φετινή έρευνα.

Ο Max Chang, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και φοιτητής MSc στο UCL Great Ormond Street Institute of Child Health (GOS ICH), δήλωσε: «Η εφηβεία είναι ένα κρίσιμο αναπτυξιακό στάδιο κατά το οποίο οι άνθρωποι περνούν από σημαντικές αλλαγές στη βιολογία, τη γνωστική τους ικανότητα και την προσωπικότητά τους.

Διαβάστε ακόμη: Η ενημέρωση KB5037853 των Windows 11 διορθώνει ζητήματα του File Explorer

«Ως αποτέλεσμα, ο εγκέφαλος είναι ιδιαίτερα ευάλωτος σε παρορμήσεις που σχετίζονται με τον εθισμό στο διαδίκτυο κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, όπως η καταναγκαστική χρήση του διαδικτύου, η λαχτάρα για χρήση του ποντικιού ή του πληκτρολογίου και η κατανάλωση μέσων.

«Τα ευρήματα από τη μελέτη μας δείχνουν ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει σε δυνητικά αρνητικές συμπεριφορικές και αναπτυξιακές αλλαγές που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη ζωή των εφήβων. Για παράδειγμα, μπορεί να δυσκολεύονται να διατηρήσουν σχέσεις και κοινωνικές δραστηριότητες, να λένε ψέματα για τη διαδικτυακή δραστηριότητα και να βιώνουν ακανόνιστη διατροφή και διαταραγμένο ύπνο».

Ο Τσανγκ πρόσθεσε ότι ελπίζει πως τα ευρήματα δείχνουν «πώς ο εθισμός στο διαδίκτυο αλλάζει τη σύνδεση μεταξύ των εγκεφαλικών δικτύων κατά την εφηβεία», κάτι που θα επιτρέψει την αποτελεσματική αντιμετώπιση των πρώιμων σημείων εθισμού στο διαδίκτυο.

«Οι κλινικοί γιατροί θα μπορούσαν ενδεχομένως να συνταγογραφήσουν θεραπείες που να στοχεύουν συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου, ή να προτείνουν ψυχοθεραπεία και οικογενειακή θεραπεία για την αντιμετώπιση βασικών συμπτωμάτων εθισμού στο διαδίκτυο», πρόσθεσε.

«Επιπλέον, η εκπαίδευση των γονέων σχετικά με τον εθισμό στο διαδίκτυο αποτελεί μια σημαντική οδό πρόληψης από την άποψη της δημόσιας υγείας. Οι γονείς που αναγνωρίζουν τα πρώιμα σημάδια και την έναρξη του εθισμού θα είναι σε θέση να διαχειριστούν πιο αποτελεσματικά τον χρόνο οθόνης, την παρορμητικότητα και να ελαχιστοποιήσουν τους παράγοντες κινδύνου που περιβάλλουν τον εθισμό στο διαδίκτυο».

εθισμός διαδίκτυο

Διαβάστε επίσης: Kneron: Λανσάρει τα νέας γενιάς chip τεχνητής νοημοσύνης

Η Irene Lee, ανώτερη συγγραφέας της μελέτης από το GOS ICH, ανέφερε: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το διαδίκτυο προσφέρει ορισμένα πλεονεκτήματα. Ωστόσο, όταν αρχίζει να επηρεάζει την καθημερινότητά μας, γίνεται πρόβλημα.

«Συμβουλεύουμε τους νέους να θέτουν λογικά χρονικά όρια για την καθημερινή τους χρήση του διαδικτύου και να είναι ενήμεροι για τις ψυχολογικές και κοινωνικές επιπτώσεις του υπερβολικού χρόνου στο διαδίκτυο».

Πηγή: theguardian

SecNews
SecNewshttps://secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS