Η Κινηματογραφική Κάμερα Canon EOS C400 Ανακοινώθηκε – 6K, Full Frame, RAW Εσωτερική Εγγραφή, Triple Base ISO, και Περισσότερα.

Η Canon μόλις ανακοίνωσε την τελευταία κινηματογραφική κάμερα RF-mount: την EOS C400. Αυτή η κάμερα διαθέτει έναν αισθητήρα εικόνας 6K Full Frame, μπορεί να καταγράψει σε Cinema RAW Light έως και 6K/60P σε κάρτες μνήμης CFexpress, έχει μια νέα πλήρη οθόνη αφής LCD 3,5″, θύρες εξόδου HDMI και SDI, και πολλά άλλα.

Ας ρίξουμε μια πιο κοντινή ματιά!

Η Canon EOS C70 ανακοινώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2020, και αν παραλείψουμε την Canon EOS R5 C που κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο του 2022, αυτή ήταν η τελευταία “πραγματική” κινηματογραφική κάμερα από την εταιρεία. Ο έμπειρος reviewer που χρησιμοποιεί δύο C70 ως κύριες κάμερες για σχεδόν τέσσερα χρόνια τώρα αναφέρει: «υπάρχουν μόνο λίγα πράγματα που δεν μου αρέσουν για αυτό το συμπαγές θηρίο. Η Canon πήρε τον χρόνο της και έκανε τη δουλειά της εισάγοντας την Canon EOS C400, μια κάμερα που διορθώνει/βελτιώνει σχεδόν όλα όσα θα μπορούσατε να ελπίζετε ως shooter της EOS C70».

Δείτε επίσης: Πρώτη ματιά στην βιντεοκάμερα Blackmagic Design PYXIS 6K

Canon EOS C400 – σώμα κάμερας

Σε κάποιο βαθμό, η Canon EOS C400 μπορεί να θεωρηθεί ως μια RF-mount EOS C500 Mark II, με σχεδίαση κουτιού σε σύγκριση με το DSLR/mirrorless στυλ της EOS C70. Η EOS C400 έχει διαστάσεις (Π x Υ x Β) 14,2 x 13,4 x 13,4 cm και βάρος 1,58 kg. Όπως μπορείτε να καταλάβετε, η EOS C400 είναι σημαντικά μικρότερη από την EOS C500 Mark II, η οποία έχει διαστάσεις 15,2 x 14,7 x 16,7 cm, εν μέρει χάρη στη βάση φακού RF. Το συμπαγές σώμα της θα επιτρέπει στην EOS C400 να αισθάνεται άνετα σε μικρά gimbal όπως τα DJI RS 3/RS 4/RS 4 Pro.

Στο μπροστινό μέρος της κάμερας, θα βρείτε μια βάση RF με τέσσερις βίδες στήριξης για να ασφαλίσετε τους αντάπτορες φακού μέσω κλειδώματος. Επίσης, υπάρχει ένα ενσωματωμένο μονοφωνικό μικρόφωνο, δύο κουμπιά λειτουργίας και ένα τερματικό τροφοδοσίας φακού που μπορεί να τροφοδοτήσει φακούς όπως ο Canon RF24-105mm f/2.8 L IS USM Z και τον αντάπτορα power zoom.

Η κορυφή της EOS C400 διαθέτει έξι σημεία στήριξης 1/4″-20 και ένα Multi-function shoe. Το Multi-function shoe παρέχει τροφοδοσία σε εξωτερικά αξεσουάρ απευθείας από την κάμερα. Ορισμένα συμβατά αξεσουάρ, όπως ο αντάπτορας ήχου TASCAM CA-XLR-2d-C και το μικρόφωνο Canon DM-E1D, είναι συμβατά με το Multi-function shoe.

Η κάμερα έρχεται με μια αποσπώμενη χειρολαβή που ασφαλίζεται μέσω τριών βιδών. Επίσης, η χειρολαβή διαθέτει ένα Multi-function shoe, ώστε να μπορείτε να συνδέσετε αξεσουάρ απευθείας σε αυτήν αν χρειαστεί.

Στην αριστερή πλευρά της κάμερας, θα βρείτε όλα τα κουμπιά ελέγχου που μπορούν να φωτιστούν, τους δίσκους επιπέδου ήχου, τις υποδοχές καρτών CFexpress Type-B και SD, και τον παραδοσιακό διακόπτη τροφοδοσίας με ένα αφιερωμένο κουμπί για εναλλαγή μεταξύ των λειτουργιών κάμερας και αναπαραγωγής. Θα νιώσετε άνετα με τη διάταξη των κουμπιών αν είστε χρήστης των Canon EOS C500 Mark II/C300 Mark III.

Στο πίσω μέρος της κάμερας, θα βρείτε τις περισσότερες θύρες εισόδου/εξόδου της Canon EOS C400, που περιλαμβάνουν:

  • Μια θύρα εξόδου βίντεο 12G-SDI και μια θύρα εξόδου βίντεο 3G-SDI.
  • Ένα τερματικό USB-C.
  • Μια είσοδο μικροφώνου 3,5 mm και μια έξοδο ακουστικών 3,5 mm.
  • Δύο εισόδους ήχου Mini-XLR.
  • Μια πλήρους μεγέθους θύρα εξόδου HDMI.
  • Ένα τερματικό χρονικού κώδικα και ένα τερματικό G-Lock/Sync/RET.
  • Μια είσοδο τροφοδοσίας XLR 12V DC 4 ακίδων.
  • Ένα τερματικό τηλεχειριστηρίου A.

Όπως μπορείτε να καταλάβετε, τίποτα δεν λείπει. Η κάμερα τροφοδοτείται από τις νέες μπαταρίες Canon BP-A30N/60N. Η Canon αναφέρει ότι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις τρέχουσες μπαταρίες BP-A30 και BP-A60, παρόμοιες με αυτές που χρησιμοποιούνται σε όλες τις κινηματογραφικές κάμερες της Canon από την EOS C200, με την νέα EOS C400. Ωστόσο, οι μη-N μπαταρίες δεν θα παρέχουν τροφοδοσία στο τερματικό φακού και στο multi-function shoe.

Μπορείτε να παρατηρήσετε ότι υπάρχουν τέσσερις οπές βίδας M4 στο πίσω μέρος της EOS C400, παρόμοιες με αυτές που βρίσκονται στην EOS C500 Mark II. Προς το παρόν, η Canon δεν έχει αξεσουάρ για αυτές. Ωστόσο, οι κατασκευαστές αξεσουάρ τρίτων μερών μπορούν σύντομα να κυκλοφορήσουν πλάκες μπαταριών V-Mount/Gold Mount και περισσότερες επεκτάσεις που είναι ειδικά σχεδιασμένες για αυτήν.

Ας ολοκληρώσουμε την ξενάγηση της κάμερας με τη δεξιά πλευρά, που έχει δύο διακόπτες εισόδου ήχου, μια πλήρους μεγέθους θύρα Ethernet και δύο τερματικά λαβής και βίντεο USB-C. Περίμενε, ένα τερματικό βίντεο USB-C;

Δείτε ακόμα: Insta360 X4: Η πρώτη action κάμερα 8Κ του brand

Οθόνη LCD

Η Canon EOS C400 έρχεται με μια πλήρη οθόνη αφής LCD 3,5″. Αυτή η οθόνη έχει ένα joystick και τέσσερα κουμπιά λειτουργίας για πλοήγηση μέσα στο μενού. Μπορείτε να πλοηγηθείτε στο μενού της κάμερας μέσω της οθόνης LCD. Το υπο-μενού Γρήγορης Πρόσβασης για γρήγορη πρόσβαση στις βασικές ρυθμίσεις της κάμερας και την ενεργοποίηση των εργαλείων παρακολούθησης, που εισήχθη με την Canon EOS C70, είναι επίσης διαθέσιμο στην EOS C400.

Επίσης, η οθόνη έρχεται με μια νέα μονάδα στερέωσης LCD, που συνδέεται με τη χειρολαβή της κάμερας μέσω μιας ράβδου 15 mm. Αυτή η μονάδα στερέωσης φαίνεται να είναι μία από τις πιο ευέλικτες που έχει σχεδιάσει ποτέ η Canon. Φυσικά, μπορείτε ακόμα να συνδέσετε την οθόνη LCD απευθείας στην κάμερά σας χωρίς τη χειρολαβή, χάρη στο αντικλεπτικό σύστημα στερέωσης αξεσουάρ της Canon.

Κάτι που μπορεί να φαίνεται μικρό αλλά έχει λείψει από την καθημερινότητα των επαγγελματιών εδώ και χρόνια είναι η προσθήκη ενός γυροσκοπίου με ένδειξη επιπέδου. Αυτή η επιλογή σας δείχνει γρήγορα στην οθόνη αν η κάμερά σας είναι επίπεδη, παρόμοια με αυτό που μπορεί να βρεθεί στις περισσότερες DSLR/mirrorless κάμερες.

Όπως ανέφερα, η αποσπώμενη λαβή της κάμερας και η οθόνη LCD συνδέονται με την Canon EOS C400 μέσω θυρών USB-C. Αυτό είναι μια σημαντική αλλαγή σε σύγκριση με τις προηγούμενες θύρες LANC και τους ιδιόκτητους συνδέσμους βίντεο. Δεδομένου ότι η Canon EOS C400 δεν διαθέτει ενσωματωμένο EVF και διαθέτει θύρα εξόδου βίντεο USB-C, θα είναι συμβατή με το Blackmagic Design URSA Cine EVF; Κατά τη διάρκεια του NAB 2024, η Blackmagic Design ενημέρωσε ότι το EVF τους μπορεί να χρησιμοποιηθεί με άλλες κάμερες που μπορούν να βγάλουν ισχύ/βίντεο μέσω της θύρας USB-C. Η Canon EOS C400 μπορεί να βγάλει ισχύ/βίντεο μέσω της θύρας USB-C της, οπότε ακόμη κι αν χρειαζόμαστε επιπλέον πληροφορίες, αυτές οι δύο συσκευές θα ήταν ένας φανταστικός συνδυασμός!

Δείτε επίσης: Fujifilm X100VI: Η διάδοχος της δημοφιλούς κάμερας X100V

Ένας νέος αισθητήρας εικόνας

Η Canon EOS C400 διαθέτει έναν νέο αισθητήρα εικόνας CMOS πλήρους καρέ 6K με οπίσθιο φωτισμό. Σύμφωνα με την Canon, προσφέρει “το μεγαλύτερο δυναμικό εύρος από οποιονδήποτε αισθητήρα Cinema EOS πλήρους καρέ.” Εσωτερικά, θα βρείτε έναν επεξεργαστή εικόνας DIGIC DV7, ο οποίος μπορεί να θεωρηθεί παλιός αλλά είναι ακόμα πολύ ικανός.

Η Canon EOS C300 Mark III παρουσίασε τον αισθητήρα Dual Gain Output (DGO), ο οποίος επίσης μοιραζόταν με την EOS C70. Η νέα Canon EOS C400 δεν βασίζεται σε αυτήν την τεχνολογία αλλά χρησιμοποιεί τριπλή βάση ISO. Εδώ είναι όλες οι τιμές εγγενούς ISO ανάλογα με τις ρυθμίσεις Gamma:

  • Canon Log 2, Canon Log 3, ή RAW: βάση ISO 800, 3.200, και 12.800.
  • Canon 709, BT.709 Wide DR, PQ, HLG: βάση ISO 400, 1.600, και 6.400.
  • BT.709 standard: βάση ISO 160, 640 και 2.500.

Επίσης, κάθε ρύθμιση Gamma έχει μια επιλογή “Auto Selection” που επιλέγει αυτόματα το καλύτερο κύκλωμα για εσάς.

Δείτε ακόμα: Η Samsung Ανακοινώνει τα Νέα Μοντέλα Monitor για το 2024

Μορφές εγγραφής και κωδικοποιητές βίντεο της Canon EOS C400

Η Canon EOS C400 μπορεί να εγγράφει εσωτερικά σε διάφορους κωδικοποιητές, συμπεριλαμβανομένου του γνωστού Cinema RAW Light, που παρέχει την υψηλότερη δυνατή ποιότητα. Παρακαλώ σημειώστε ότι το Cinema RAW Light υλικό μπορεί να εγγραφεί μόνο σε μια κάρτα μνήμης CFexpress Type-B, ενώ οι προξυ εγγραφές αποθηκεύονται στην κάρτα SD.

Για γρήγορα έργα, έχετε ακόμα την επιλογή να εγγράφετε σε XF-AVC σε 10-bit 4:2:2, που είναι ένας από τους αγαπημένους μου κωδικοποιητές εγγραφής.

Η Canon επίσης εισήγαγε δύο νέους κωδικοποιητές, XF-HEVC S και XF-AVC S, για μικρότερα μεγέθη αρχείων και προξυς που χρησιμοποιούν τη μορφή .MP4 και έχουν την ίδια δομή μεταδεδομένων/ονόματος αρχείου/φακέλου με τα αρχεία Cinema RAW Light και XF-AVC.

Τώρα, ας μιλήσουμε για τα πιο σημαντικά μέρη: αναλύσεις και καρέ ανά δευτερόλεπτο. Η Canon EOS C400 μπορεί να εγγράφει εσωτερικά σε:

Cinema RAW Light:

  • Η Canon EOS C400 μπορεί να καταγράψει υλικό σε 12-bit 6K ανάλυση 6000 x 3164 σε λειτουργία πλήρους καρέ αισθητήρα με έως και 60P με ρυθμό δεδομένων 2130Mbps, εκτός από τη λειτουργία RAW HQ που είναι περιορισμένη στα 30P με ρυθμό δεδομένων 2160Mbps.
  • Εάν αλλάξετε τη λειτουργία αισθητήρα σε Super35, η ανάλυση μειώνεται στα 4368 x 2304 και μπορείτε να εγγράψετε έως και 60P σε λειτουργία RAW HQ και 100P σε άλλες μορφές Cinema RAW Light.
  • Τέλος, σε λειτουργία Super16 αισθητήρα, το υλικό καταγράφεται σε 2184 x 1152 με έως και 180P.

XF-AVC και XF-AVC S:

  • Σε Intra-Frame, το υλικό καταγράφεται σε 4:2:2 10-bit σε DCI 4K ή 4K UHD με έως και 120P. Ο μέγιστος ρυθμός δεδομένων στα 60P είναι 1200Mbps.
  • Διαθέσιμες είναι και επιλογές Long GOP 4:2:2 10-bit σε DCI 4K και 4K UHD έως 120P.
  • Διαθέσιμη είναι και μια επιλογή Long GOP 4:2:0 8-bit προξυ, με μέγιστη ανάλυση 2048 x 1080 και μέγιστη καρέ ανά δευτερόλεπτο 180P.

XF-HEVC S:

  • 4:2:2 10-bit με έως και 120P σε DCI 4K και 4K UHD αναλύσεις. Αν μειώσετε την ανάλυση σε DCI 2K ή FHD, μπορείτε να αυξήσετε την καρέ ανά δευτερόλεπτο σε 180P.
  • 4:2:0 10-bit με έως και 120P σε DCI 4K και 4K UHD αναλύσεις. Αν αλλάξετε σε DCI 2K/FHD, μπορείτε επίσης να φτάσετε στα 180P.
  • 4:2:0 10-bit και 4:2:0 8-bit προξυ επιλογές είναι επίσης διαθέσιμες, με μέγιστη ανάλυση 2048 x 1080 στα 180P.

Παρακαλώ σημειώστε ότι στις εγγραφές 4K XF-AVC, XF-HEVC S και XF-AVC S, σε λειτουργία πλήρους καρέ, και με καρέ ανά δευτερόλεπτο 60P ή λιγότερο, η Canon EOS C400 κάνει υπερδειγματοληψία 6K από ολόκληρο τον αισθητήρα εικόνας, που οδηγεί σε λιγότερο moiré και γενικά πιο καθαρή/οξυμένη εικόνα.

Σε Cinema RAW Light, είναι επίσης διαθέσιμη μια λειτουργία εγγραφής διαστημάτων. Μπορείτε να επιλέξετε τον αριθμό των καρέ (1/3/6/9) και το διάστημα σε δώδεκα από 1s έως 10m. Τέλος, υπάρχει μια λειτουργία εγγραφής καρέ για τη δημιουργία κινούμενων σχεδίων stop-motion.

Δείτε επίσης: Η ASRock παρουσιάζει όλη τη σειρά motherboard X870E & X870

Δυνατότητες Autofocus της Canon EOS C400

Η Canon EOS C400 χρησιμοποιεί ένα νέο σύστημα Dual Pixel CMOS AF II που καλύπτει το 100% του καρέ. Η κάμερα μπορεί να ανιχνεύσει ανθρώπους και ζώα. Για ανθρώπους, η EOS C400 μπορεί να αναγνωρίσει μάτια, πρόσωπα, κεφάλια και σώματα. Επίσης, νέες επιλογές μεγέθους καρέ αυτόματης εστίασης είναι διαθέσιμες, συμπεριλαμβανομένων μικρής ζώνης, τετράγωνης ζώνης, μεγάλης ζώνης κάθετης και μεγάλης ζώνης οριζόντιας.

Τέλος, οι επιλογές “Προτεραιότητα Προσώπου” και “Μόνο Πρόσωπο” έχουν αντικατασταθεί με “Προτεραιότητα Ανίχνευσης” και “Μόνο Ανίχνευση”.

Δείτε ακόμα: MacBook Air M2: Ρεκόρ Πτώσης Τιμής

Χαρακτηριστικά ήχου

Όπως αναφέρθηκε, η EOS C400 έχει δύο εισόδους Mini-XLR και μία υποδοχή ήχου 3,5 χιλιοστών. Συνολικά, η κάμερα μπορεί να εγγράψει τέσσερα κανάλια ήχου PCM 24-bit. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον προσαρμογέα ήχου TASCAM CA-XLR-2d-C στη πολλαπλών λειτουργιών υποδοχή για να έχετε δύο επιπλέον πλήρους μεγέθους XLR θύρες, αλλά εξακολουθείτε να περιορίζεστε σε τέσσερα κανάλια ήχου.

Η Canon έκανε μια μικρή αλλά πολύ ευπρόσδεκτη βελτίωση: οι μετρητές επιπέδου ήχου είναι πλέον έγχρωμοι, κάνοντας την προσαρμογή των επιπέδων ήχου ευκολότερη.

Φίλτρα ND, Ψηφιακό IS και υποστήριξη αναμορφικών φακών

Η Canon EOS C400 έχει ενσωματωμένα φίλτρα ND που μπορούν να φτάσουν από 0 έως 6 στάσεις στη κανονική λειτουργία και έως 10 στάσεις στη λειτουργία επέκτασης. Μπορείτε πλέον να ορίσετε τις μονάδες εμφάνισης ND σε στάσεις, διαπερατότητα ή οπτική πυκνότητα, κάτι που είναι πολύ χρήσιμο.

Αν τραβάτε με αναμορφικούς φακούς, μπορείτε να αποσυμπιέσετε την εικόνα με τρεις ρυθμίσεις: 2x, 1.8x και 1.3x. Θα ήθελα να δω μια επιλογή αποσυμπίεσης προσαρμόσιμη από τον χρήστη ή περισσότερες επιλογές αποσυμπίεσης, όπως 1.5x, αλλά μπορεί να έρθει σε μελλοντική ενημέρωση λογισμικού. Η αποσυμπιεσμένη εικόνα μπορεί να προβληθεί στην οθόνη LCD αλλά μπορεί επίσης να εξάγεται στις θύρες Mon./HDMI.

Δυστυχώς, η EOS C400 δεν διαθέτει ενσωματωμένη σταθεροποίηση εικόνας (IBIS), αλλά μόνο Ψηφιακό IS. Εάν ο φακός σας διαθέτει σταθεροποίηση εικόνας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Ψηφιακό IS σε συνδυασμό με την οπτική σταθεροποίηση εικόνας του φακού για καλύτερα αποτελέσματα. Επιπλέον, η Canon εισήγαγε μια νέα ρύθμιση “Motion Vector for Digital IS” που λέει στο Ψηφιακό IS να αγνοεί την κίνηση του θέματος στο καρέ για να αποφύγει ανεπιθύμητα διορθωτικά σφάλματα. Σπάνια χρησιμοποιώ το Ψηφιακό IS καθώς η σταθεροποίηση μετά την παραγωγή συνήθως δίνει καλύτερα και πιο ελεγχόμενα αποτελέσματα.

Δείτε επίσης: Τα Highlights της Έκθεσης Υπολογιστών Computex 2024 στη Ταϊπέι 

Συνδεσιμότητα

Σε ό,τι αφορά την ενσύρματη/ασύρματη συνδεσιμότητα, η EOS C400 σας δίνει πολλαπλές επιλογές:

  • Μπορείτε να συνδέσετε την κάμερα στους ελεγκτές RC-IP1000/RC-IP100 μέσω καλωδίου Ethernet.
  • Χρησιμοποιώντας την εφαρμογή Remote Camera Controller, μπορείτε να ελέγχετε έως και 20 κάμερες σε έναν υπολογιστή χρησιμοποιώντας το πρωτόκολλο XC μέσω καλωδίου Ethernet ή Wi-Fi.
  • Η εφαρμογή Canon Multi-Camera Control smartphone σας επιτρέπει να συνδέσετε έως τέσσερις κάμερες για ασύρματο έλεγχο κάμερας.
  • Τέλος, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την εφαρμογή Browser Remote ενσύρματα ή ασύρματα για να ελέγξετε μία κάμερα.

Τέλος, η EOS C400 υποστηρίζει ροές εργασίας εικονικής παραγωγής Unreal Engine και Adobe After Effects για πραγματικό χρόνο ή CG σύνθεση μέσω προσθέτων της Canon.

Δείτε ακόμα: Ryzen 9 9950X: Η πρώτη CPU Zen 5 της AMD είναι ένα «τέρας»

Τιμή και διαθεσιμότητα

Η Canon EOS C400 θα είναι διαθέσιμη τον Σεπτέμβριο του 2024 για 7.999 δολάρια. Η κάμερα συνοδεύεται από:

  • Τη χειρολαβή κορυφής.
  • Οθόνη LCD, καλώδιο οθόνης και μονάδα σύνδεσης.
  • Κάτοχος μικροφώνου και βίδες.
  • Τη λαβή της κάμερας.
  • Μια μπαταρία Canon BP-A60N, έναν φορτιστή μπαταρίας CG-A20 και τον προσαρμογέα τροφοδοσίας CA-CP300B.
  • Μια μετροταινία, γάντζο και κλειδί.

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε τον ιστότοπο της Canon εδώ.

Τι πιστεύετε για αυτή τη νέα κάμερα Cinema της Canon; Σκέφτεστε να αναβαθμίσετε από την Canon EOS C70, C300 Mark III ή C500 Mark II σε αυτό το νέο μοντέλο; Ποιο χαρακτηριστικό θα θέλατε να έχει η EOS C400; Μην διστάσετε να μας ενημερώσετε στα σχόλια παρακάτω!

Πηγή: www.cined.com