Hacktivists πραγματοποιούν επιθέσεις DDoS σε ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα που αντιπροσωπεύουν και προωθούν στρατηγικές που αντιτίθενται στα συμφέροντά τους, σύμφωνα με έκθεση της Cloudflare.

Δείτε επίσης: CatDDoS botnet: Αυξημένες μολύνσεις για διεξαγωγή επιθέσεων DDoS

Οι εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που πραγματοποιήθηκαν στην Ολλανδία και σε 26 ακόμη χώρες σε ολόκληρη την ΕΕ, πυροδοτώντας κυβερνοεπιθέσεις με πολιτικά κίνητρα.

Το Cloudflare αναφέρει ότι έχει μετριάσει τουλάχιστον τρία κατανεμημένα κύματα επιθέσεων άρνησης υπηρεσίας (DDoS) σε διάφορους ιστότοπους που σχετίζονται με τις εκλογές στην Ολλανδία, καθώς και σε πολλά πολιτικά κόμματα. Η εταιρεία διαδικτύου μοιράστηκε πληροφορίες σχετικά με δύο επιθέσεις DDoS που σημειώθηκαν στις 5 και 6 Ιουνίου.

Η πρώτη κορυφώθηκε στα 115 εκατομμύρια αιτήματα ανά ώρα, με έναν ιστότοπο να δέχεται 73.000 αιτήματα ανά δευτερόλεπτο για τέσσερις ώρες.

Η δεύτερη επίθεση DDoS ήταν λίγο πιο ελαφριά, έφθασε τα 44 εκατομμύρια αιτήματα ανά ώρα και κορυφώθηκε στα 52.000 αιτήματα ανά δευτερόλεπτο σε έναν από τους στόχους, στοχεύοντας και πάλι πολιτικούς ιστότοπους στην Ολλανδία.

Η Cloudflare ισχυρίζεται ότι απέτρεψε και τις δύο προσπάθειες να κατακλύσουν και να διαταράξουν τους στοχευμένους ιστότοπους, χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες αυτοματοποιημένης ανίχνευσης και μετριασμού.

Δείτε ακόμα: Οι αρχές κατέσχεσαν πλατφόρμα πώλησης υπηρεσιών DDoS

Ρώσοι «Hacktivists»

Στο Telegram, η ομάδα Hacktivists γνωστή ως «HackNeT» ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις DDoS, ανακοινώνοντας τα θύματα ως PVV (Κόμμα για την Ελευθερία) και FvD (Φόρουμ για τη Δημοκρατία).

Παραδόξως, και τα δύο κόμματα είναι δεξιά εθνικιστικά κινήματα που έχουν εκφράσει προηγουμένως σκεπτικισμό για τους ρόλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ στις διεθνείς συγκρούσεις και έχουν δείξει μια μάλλον συμπαθητική στάση απέναντι στη Ρωσία, αντιτιθέμενοι στην επιβολή κυρώσεων στη χώρα.

Αυτή η σχετικά νέα ομάδα hacktivist δεν πρέπει να συγχέεται με την παρόμοια ονομασία «XAKNET», την οποία η Mandiant συνέδεσε με τους χάκερ Sandworm (APT44) νωρίτερα φέτος.

Την 1η Ιουνίου 2024, το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εσωτερικών και Εσωτερικών της Γερμανίας ανακοίνωσε μια «σοβαρή κυβερνοεπίθεση» στο δίκτυο του κόμματος CDU (Χριστιανοδημοκρατική Ένωση), το οποίο εργάζονταν μαζί με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος για να ερευνήσουν και να μετριάσουν την επίθεση.

Το CDU έχει καταδικάσει με συνέπεια τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και υποστηρίζει τη διατήρηση και την εντατικοποίηση των κυρώσεων έως ότου η Ρωσία αποσύρει τις δυνάμεις της από το ουκρανικό έδαφος.

Οι γερμανικές αρχές δεν κοινοποίησαν πολλές λεπτομέρειες σχετικά με την επίθεση, αλλά ενημέρωσαν όλα τα μέρη στη γερμανική Bundestag για το πώς να προστατευτούν εντείνοντας όλα τα προστατευτικά μέτρα.

Δείτε επίσης: Cloudflare: Νέες ανακοινώσεις για Hugging Face, Workers AI και νέα προϊόντα

Μια επίθεση DDoS (Distributed Denial of Service), όπως αυτή στα Ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα, είναι μια κακόβουλη προσπάθεια διακοπής της κανονικής κυκλοφορίας ενός στοχευμένου διακομιστή, υπηρεσίας ή δικτύου υπερκαλύπτοντας τον στόχο ή την περιβάλλουσα υποδομή του με μια πλημμύρα κίνησης στο Διαδίκτυο. Αυτό επιτυγχάνεται με τη χρήση πολλαπλών υποβαθμισμένων συστημάτων υπολογιστών ως πηγών κίνησης επίθεσης. Αυτές οι επιθέσεις μπορεί να προκαλέσουν σημαντική αναστάτωση, αποτρέποντας την πρόσβαση νόμιμων χρηστών στις στοχευμένες διαδικτυακές υπηρεσίες. Η σοβαρότητα μιας επίθεσης DDoS μπορεί να ποικίλλει, από μια μικρή και προσωρινή ταλαιπωρία έως την πρόκληση εκτεταμένων, μακροπρόθεσμων διακοπών και οικονομικών ζημιών. Η κατανόηση και ο μετριασμός των επιθέσεων DDoS είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της ασφάλειας και της διαθεσιμότητας των υπηρεσιών Διαδικτύου.

Πηγή: bleepingcomputer