Ο Διευθύνων Σύμβουλος (CEO) της Nokia, Pekka Lundmark, έκανε μια τηλεφωνική κλήση χρησιμοποιώντας μια νέα τεχνολογία που ονομάζεται “immersive audio & video” που βελτιώνει την ποιότητα της κλήσης με τρισδιάστατο ήχο, κάνοντας τις αλληλεπιδράσεις πιο ζωντανές, ανέφερε η εταιρεία τη Δευτέρα.

Δείτε επίσης: Η Apple εξοπλίζεται με AI με τη νέα δυνατότητα Apple Intelligence

Έχουμε δείξει το μέλλον των φωνητικών κλήσεων,” είπε ο Lundmark, που ήταν επίσης παρών στον χώρο όταν έγινε η πρώτη κλήση 2G το 1991.

Οι τρέχουσες τηλεφωνικές κλήσεις στα κινητά τηλέφωνα είναι μονοφωνικές, συμπιέζοντας τα ηχητικά στοιχεία μαζί και ακούγονται πιο επίπεδες και λιγότερο λεπτομερείς, αλλά η νέα τεχνολογία θα φέρει 3D ήχο, όπου ο καλών θα ακούει τα πάντα σαν να ήταν εκεί με τον άλλον άνθρωπο.

28 Φεβρουαρίου 2023, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Παγκόσμιο Συνέδριο Κινητής Τηλεφωνίας 2023 (MWC) της GSMA στη Βαρκελώνη της Ισπανίας, ο διευθύνων σύμβουλος της Nokia, Πέκα Λουντμάρκ, βρισκόταν δίπλα σε μια οθόνη στην οποία παρουσιαζόταν το νέο λογότυπο της εταιρείας.

Είναι το μεγαλύτερο άλμα προς τα εμπρός στην εμπειρία ζωντανής φωνητικής κλήσης από την εισαγωγή της μονοφωνικής ηχητικής τηλεφωνίας που χρησιμοποιείται σήμερα στα smartphones και τους υπολογιστές,” είπε η Jenni Lukander, πρόεδρος της Nokia Technologies.

Δείτε ακόμα: Η Boeing εκτοξεύει αστροναύτες της NASA για πρώτη φορά

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Nokia κάνει την πρώτη στον κόσμο ‘Immersive’ τηλεφωνική κλήση

Η Nokia “immersive” κλήση πραγματοποιήθηκε με τον Stefan Lindström, τον Πρέσβη Ψηφιοποίησης και Νέων Τεχνολογιών της Φινλανδίας.

Αυτό τώρα γίνεται τυποποιημένο … έτσι ώστε οι πάροχοι δικτύου, οι κατασκευαστές chipset, οι κατασκευαστές συσκευών μπορούν να αρχίσουν να το εφαρμόζουν στα προϊόντα τους,” είπε η Lukander σε μια συνέντευξη.

Η Nokia έκανε την κλήση χρησιμοποιώντας ένα κανονικό smartphone μέσω ενός δημόσιου δικτύου 5G.

Εκτός από τις εμβυθιστικές κλήσεις από άτομο σε άτομο, αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε τηλεδιασκέψεις όπου οι φωνές των συμμετεχόντων μπορούν να διαχωριστούν με βάση τις χωρικές τους τοποθεσίες, είπε ο Jyri Huopaniemi, επικεφαλής έρευνας ήχου στη Nokia Technologies.

Δείτε επίσης: Arm: Αναβάθμιση των Smartphones με Τεχνολογία AI

Η μεγάλη πλειοψηφία των smartphones έχουν τουλάχιστον δύο μικρόφωνα με τα οποία μπορεί να εφαρμοστεί αυτή η τεχνολογία, μεταδίδοντας σε πραγματικό χρόνο τα χωρικά χαρακτηριστικά μιας κλήσης, είπαν τα στελέχη.

Η τεχνολογία είναι μέρος του επερχόμενου προτύπου 5G Advanced και η Nokia στοχεύει να αποκτήσει ευκαιρίες αδειοδότησης με την τεχνολογία, η οποία πιθανότατα θα χρειαστεί μερικά χρόνια για να είναι ευρέως διαθέσιμη.

Πηγή: reuters.com