Οκτώ πρώην μηχανικοί της SpaceX κατέθεσαν μήνυση κατά του δισεκατομμυριούχου Elon Musk και της εταιρείας, κατηγορώντας τους για μια κουλτούρα που επιτρέπει τη σεξουαλική παρενόχληση, τις σεξουαλικές διακρίσεις και τις άδικες απολύσεις. Οι πρώην υπάλληλοι της εταιρείας είχαν υποβάλει καταγγελίες και στο Εθνικό Συμβούλιο Εργασιακών Σχέσεων των ΗΠΑ (NLRB) σχετικά με τα υποτιθέμενα αντίποινα της SpaceX, επειδή μίλησαν γι’ αυτά που συνέβαιναν.

«Ο Musk εν γνώσει του και σκόπιμα δημιούργησε ένα ανεπιθύμητο εχθρικό περιβάλλον εργασίας, παρουσιάζοντας και επιτρέποντας στον εργασιακό χώρο άθλιες σεξουαλικές φωτογραφίες, memes και σχόλια που εξευτελίζουν τις γυναίκες ή/και την LGBTQ+ κοινότητα», έγραψαν οι οκτώ πρώην μηχανικοί στην κατάθεσή τους.

Δείτε επίσης: Πρώην οικιακή βοηθός μηνύει τον Jeff Bezos για φυλετικές διακρίσεις

Οι ενάγοντες είπαν ότι μερικοί από αυτούς παρενοχλήθηκαν από άλλους συναδέλφους τους στη SpaceX που «μιμήθηκαν σχετικές αναρτήσεις του Musk» και ένιωθαν άνετα να κάνουν τέτοια πράγματα λόγω της συμπεριφοράς του προϊσταμένου τους. Οι πρώην μηχανικοί έγραψαν ότι αυτό «δημιουργούσε ένα εξαιρετικά άβολο εχθρικό περιβάλλον εργασίας».

Η μήνυση ισχυρίζεται ακόμα ότι ο Musk «διοικεί την εταιρεία του στους σκοτεινούς αιώνες – αντιμετωπίζοντας τις γυναίκες ως σεξουαλικά αντικείμενα που πρέπει να αξιολογηθούν ως προς το μέγεθος του σουτιέν τους, βομβαρδίζοντας τον χώρο εργασίας με άσεμνα σεξουαλικά λογοπαίγνια και λέγοντας ότι σε όποιους δεν αρέσει αυτό, μπορούν να αναζητήσουν εργασία αλλού».

Η ομάδα έστειλε μια ανοιχτή επιστολή το 2022, υπογραμμίζοντας την φερόμενη προβληματική συμπεριφορά του Elon Musk και είπαν ότι απολύθηκαν ως αντίποινα για αυτή την κίνηση. Η καταγγελία ισχυρίζεται ότι όταν ένας υπεύθυνος του τμήματος ανθρώπινου δυναμικού στη SpaceX πρότεινε στην εταιρεία να διεξαγάγει επίσημη έρευνα, πριν λάβει οποιαδήποτε απόφαση, ο Musk απάντησε: «Δεν με νοιάζει – απολύστε τους».

Δείτε επίσης: Καλιφόρνια: Κρατική υπηρεσία μηνύει την Tesla για φυλετικές διακρίσεις

Η Gwynne Shotwell, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της SpaceX, υπερασπίστηκε την εταιρεία σε σχόλια στη Wall Street Journal, σε ένα άρθρο που περιγράφει λεπτομερώς πολλές από τις κατηγορίες των πρώην εργαζομένων.

Η Shotwell είπε στο Journal ότι το ρεπορτάζ του ζωγράφισε «μια εντελώς παραπλανητική αφήγηση» της εταιρείας και ότι «ο Elon είναι ένας από τους καλύτερους ανθρώπους που γνωρίζει». Ωστόσο, η εταιρεία ερευνά τις καταγγελίες για να δράσει αναλόγως.

Η υπόθεση των μηχανικών με το Εθνικό Συμβούλιο Εργασιακών Σχέσεων των ΗΠΑ έχει ανασταλεί με απόφαση του εφετείου, παρά το γεγονός ότι το διοικητικό συμβούλιο συμφώνησε ότι η SpaceX ανέλαβε παράνομα αντίποινα εναντίον τους. Η SpaceX μήνυσε την υπηρεσία τον Ιανουάριο, χαρακτηρίζοντας τη δομή της «αντισυνταγματική».

Η μήνυση ακολουθεί μια αναφορά που κυκλοφόρησε την Τρίτη, που περιγράφει λεπτομερώς τους ισχυρισμούς ότι ο Musk είχε σεξουαλικές σχέσεις με δύο υπαλλήλους της SpaceX και ζήτησε από μια τρίτη να κάνει τα μωρά του. Λέγεται ότι, όταν η τελευταία αρνήθηκε, ο Musk της αρνήθηκε αύξηση και παραπονέθηκε για την απόδοσή της στην εταιρεία.

Δείτε επίσης: Μήνυση στην Activision Blizzard για συνεχείς σεξουαλικές παρενόχλησεις

Έχουν αναφερθεί και άλλα περιστατικά με άλλα στελέχη.

Οι αναφορές για ακατάλληλη συμπεριφορά στην εταιρεία έχουν ξεκινήσει από το 2021. Πρώην υπάλληλοι περιέγραψαν μια «κουλτούρα σεξουαλικής παρενόχλησης» στη SpaceX, την οποία επέτρεπε ο Elon Musk. Οι ενάγοντες έκαναν λόγο για πρόστυχα σχόλια και σωματική επαφή. Στο παρελθόν, ο Musk κατηγορήθηκε για σεξουαλική παρενόχληση από αεροσυνοδό της SpaceX και νωρίτερα το 2024, μια μήνυση της SpaceX ισχυριζόταν επανειλημμένες περιπτώσεις διάκρισης λόγω φύλου και βασικές αποτυχίες προστασίας.

Αν οι καταγγελίες είναι αληθείς και το δικαστήριο δικαιώσει τους υπαλλήλους, οι πιθανές νομικές συνέπειες για τον Elon Musk και τη SpaceX μπορεί να περιλαμβάνουν σημαντικές χρηματικές αποζημιώσεις προς τα θύματα. Εάν το δικαστήριο κρίνει ότι υπήρξε σεξουαλική παρενόχληση και αντίποινα, οι αποζημιώσεις αυτές μπορεί να είναι αρκετά υψηλές, καλύπτοντας ηθική βλάβη, απώλεια εισοδήματος και νομικά έξοδα.

Επιπλέον, η SpaceX μπορεί να αντιμετωπίσει αυστηρές κυρώσεις από τις ρυθμιστικές αρχές. Αυτές οι κυρώσεις μπορεί να περιλαμβάνουν πρόστιμα και εντολές για την εφαρμογή νέων πολιτικών και διαδικασιών για την πρόληψη παρόμοιων συμπεριφορών στο μέλλον.

Ο Elon Musk μπορεί επίσης να αντιμετωπίσει προσωπικές νομικές συνέπειες, όπως ποινικές διώξεις εάν αποδειχθεί ότι είχε ενεργό ρόλο στις καταγγελλόμενες πράξεις, ενώ η φήμη της SpaceX μπορεί να υποστεί σοβαρό πλήγμα.

Πηγή: www.engadget.com