Στην Ιαπωνία, υπάρχει μια εφαρμογή που γίνεται όλο και πιο δημοφιλής, ανιχνεύει τον πόνο στις γάτες και ονομάζεται CatsMe!.

Δείτε επίσης: Το ρομπότ Enabot ROLA PetPal αναλαμβάνει τη φροντίδα των κατοικιδίων σας

Το τελευταίο ρεπορτάζ του Reuters αφηγείται την ιστορία της Mayumi Kitakata και της Chi, της συγκάτοικος της που λατρεύει τις λιχουδιές, της αρέσει πολύ το catnip και είναι 14 ετών – μια προχωρημένη ηλικία για μια γάτα.

Η Kitakata, 57 ετών, είχε πολλές γάτες κατοικίδια όλα αυτά τα χρόνια και για να παρατείνει τη ζωή της Chi, στράφηκε στην τεχνητή νοημοσύνη.

Τον Μάρτιο, η Kitakata άρχισε να χρησιμοποιεί το CatsMe! μία εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης, που ανιχνεύει πότε μια γάτα πονάει, μειώνοντας την ανάγκη για αγχωτικές επισκέψεις στον κτηνίατρο.

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Nihon Kazuya Edamura σημείωσε ότι ενώ οι κτηνίατροι μπορούν συχνά να πουν εάν ένα ζώο πονάει, είναι πιο δύσκολο για τους ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων. Σύμφωνα με τον Edamura, πάνω από το 70% των ηλικιωμένων γατών έχουν αρθρίτιδα ή πόνο, ωστόσο μόνο το 2% επισκέπτεται ένα κτηνιατρείο. Έτσι, η εφαρμογή βοηθά τους ιδιοκτήτες να προσδιορίσουν εάν η κατάσταση της γάτας τους είναι φυσιολογική.

Η Carelogy, μια startup τεχνολογίας, και ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Nihon ανέπτυξαν το CatsMe! εκπαιδεύοντάς το σε 6.000 εικόνες γάτας. Η εφαρμογή, που χρησιμοποιείται από περισσότερους από 230.000 πελάτες από την κυκλοφορία της πέρυσι, λέγεται ότι προσφέρει πάνω από 95% ακρίβεια, η οποία αναμένεται να βελτιωθεί με περισσότερα δεδομένα.

Δείτε ακόμα: Tile for Cats: Το αξεσουάρ που σας βοηθά να παρακολουθείτε τη γάτα σας

Αρχικά, το AI ανίχνευσης πόνου γάτας κυκλοφόρησε ως “CPD (Cat Pain Detector)” το 2023, αλλά μετονομάστηκε σε “CatsMe!” τον Ιανουάριο του 2024.

Αρχικά δωρεάν, η εφαρμογή απέκτησε πάνω από 230.000 χρήστες σε περισσότερες από 50 χώρες μέσα σε ένα χρόνο.

Τώρα, το CatsMe! έχει μεταβεί σε μια βασική υπηρεσία επί πληρωμή, προσφέροντας λειτουργίες που προηγουμένως ήταν διαθέσιμες αποκλειστικά σε premium μέλη, όπως “διαχείριση αρχείων πολλαπλών γατών“, “ταυτόχρονη αξιολόγηση τεχνητής νοημοσύνης πολλών φωτογραφιών” και “άλμπουμ γάτας“, σε όλους τους χρήστες.

Το βασικό χαρακτηριστικό αυτής της ενημέρωσης είναι η νέα “Λειτουργία AI Insight“, η οποία αναλύει αποτελέσματα AI, εγγραφές και σημειώσεις από τις δύο τελευταίες εβδομάδες για να παρέχει εξατομικευμένες συμβουλές.

Πατώντας το κουμπί “Εκτέλεση ανάλυσης τεχνητής νοημοσύνης για τις τελευταίες δύο εβδομάδες” στο ημερολόγιο στο [My Page], οι χρήστες μπορούν εύκολα να ελέγξουν τις τάσεις των δύο τελευταίων εβδομάδων. Αυτή η “Δυνατότητα AI Insights” συνοψίζει τα δεδομένα των τελευταίων δύο εβδομάδων, χρήσιμα για κοινή χρήση με κτηνιάτρους.

Δείτε επίσης: AirTag “έσωσε” σκύλο που παρασύρθηκε λόγω πλημμύρας

Η εφαρμογή ανίχνευσης πόνου στις γάτες CatsMe!, προσφέρει μια δωρεάν δοκιμή δύο εβδομάδων για να επιτρέψει στους ιδιοκτήτες γατών να γνωρίσουν την υπηρεσία.

Πηγή: phonearena