Η Microsoft καθυστερεί την κυκλοφορία της δυνατότητας Windows Recall που υποστηρίζεται από AI, για να τη δοκιμάσει και να την ασφαλίσει περαιτέρω, πριν την κυκλοφορήσει για δημόσια προεπισκόπηση σε υπολογιστές Copilot+.

Δείτε επίσης: Η Microsoft καταργεί το Windows DirectAccess, φέρνει το Always On VPN

Αρχικά ήταν προγραμματισμένο να κυκλοφορήσει στις 18 Ιουνίου με την άφιξη των νέων υπολογιστών Copilot+ AI. Η εταιρεία όμως λέει τώρα ότι καθυστερεί την κυκλοφορία του καθιστώντας το πρώτα διαθέσιμο για προεπισκόπηση στο Windows Insiders.

Αυτή η ενημέρωση έρχεται την ίδια ημέρα με μια καυστική αναφορά από την ProPublica σχετικά με το πώς η Microsoft έθεσε τα έσοδα πάνω από την ασφάλεια και τη συνάντηση του προέδρου της Microsoft Brad Smith με το Κογκρέσο των ΗΠΑ, για να συζητήσει τις πρόσφατες αστοχίες ασφάλειας της εταιρείας.

Η νέα δυνατότητα Windows Recall που τελικά καθυστερεί, λειτουργεί με AI και λαμβάνει στιγμιότυπα οθόνης από κάθε ενεργό παράθυρο στον υπολογιστή σας κάθε δύο δευτερόλεπτα. Αυτά τα στιγμιότυπα οθόνης αναλύονται στη συνέχεια από ένα μοντέλο Azure AI που εκτελείται στη συσκευή για να αντλήσει πληροφορίες από την εικόνα και να τις προσθέσει σε μια βάση δεδομένων SQLite.

Η λειτουργία σάς επιτρέπει να πραγματοποιείτε αναζητήσεις σε ανθρώπινη γλώσσα για δεδομένα που έχουν εξαχθεί, με το Windows Recall να ανασύρει τα στιγμιότυπα οθόνης για τους όρους που αναζητήσατε, διευκολύνοντας την εύρεση ιστορικών δεδομένων.

Από τότε που η Microsoft ανακοίνωσε τη δυνατότητα, οι υποστηρικτές της ιδιωτικής ζωής και οι ειδικοί στον κυβερνοχώρο προειδοποιούν ότι το Windows Recall είναι ένας εφιάλτης απορρήτου και πιθανότατα θα γίνει κατάχρηση για την κλοπή των δεδομένων των χρηστών.

Δείτε ακόμα: Malware μπορεί να κλέψει δεδομένα που συλλέγονται από το Windows Recall

Η Microsoft είπε ότι η δυνατότητα θα ενεργοποιηθεί από προεπιλογή σε νέες συσκευές Copilot+ AI και θα κρυπτογραφηθεί χρησιμοποιώντας το Bitlocker, υποστηρίζοντας ότι το καθιστά ασφαλές από κλοπή.

Ωστόσο, το Bitlocker αποκρυπτογραφεί αυτόματα τα περιεχόμενα μιας μονάδας δίσκου όταν ένας χρήστης συνδέεται, καθιστώντας την προσβάσιμη σε κακόβουλο λογισμικό

και σε οποιονδήποτε έχει φυσική πρόσβαση σε μια συσκευή.

Ο ειδικός στον τομέα της κυβερνοασφάλειας Kevin Beaumont απέδειξε πώς το υπάρχον κακόβουλο λογισμικό κλοπής πληροφοριών θα μπορούσε να τροποποιηθεί για να κλέψει τις βάσεις δεδομένων και τα στιγμιότυπα οθόνης του Windows Recall για ανάλυση εκτός σύνδεσης και κλοπή δεδομένων. Έκτοτε, ο Beaumont συνέχισε να πρωτοστατεί σε μια προσπάθεια να πείσει τη Microsoft να αποσύρει, ή τουλάχιστον να καθυστερήσει, το Windows Recall για να το ασφαλίσει σωστά πριν την κυκλοφορία του.

Η Microsoft υπέκυψε και στις 7 Ιουνίου, ανακοίνωσε ότι θα παρείχε πρόσθετη ασφάλεια κάνοντας το Windows Recall μια δυνατότητα επιλογής και κρυπτογραφώντας τη βάση δεδομένων έως ότου ένας χρήστης πραγματοποιήσει έλεγχο ταυτότητας με το Windows Hello όταν ανοίξει την εφαρμογή.

Δεν είναι σαφές ποια πρόσθετα μέτρα ασφαλείας σχεδιάζει να ενσωματώσει η Microsoft στη δυνατότητα.

Δείτε επίσης: Το νέο Windows 11 Recall είναι ένας εφιάλτης για το απόρρητο

Η δυνατότητα Windows Recall που τελικά θα καθυστερήσει, έχει σχεδιαστεί για να παρέχει στους χρήστες έναν βελτιωμένο τρόπο πρόσβασης στις εφαρμογές και τα αρχεία που χρησιμοποιήθηκαν πρόσφατα. Αυτή η λειτουργία ενισχύει την παραγωγικότητα επιτρέποντας τη γρήγορη ανάκτηση εγγράφων και προγραμμάτων, μειώνοντας τον χρόνο αναζήτησης στους φακέλους ή στο μενού Έναρξη. Διατηρώντας μια δομημένη λίστα πρόσφατων δραστηριοτήτων, η λειτουργία Windows Recall διασφαλίζει ότι οι χρήστες μπορούν να συνεχίσουν απρόσκοπτα από εκεί που σταμάτησαν, προωθώντας μια πιο αποτελεσματική ροή εργασίας.

Πηγή: bleepingcomputer