Η δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας των αρχείων (backup) είναι μια πολύ σημαντική διαδικασία για την ασφάλεια των δεδομένων. Ευτυχώς, μπορείτε να κάνετε πολύ εύκολα backup τα αρχεία σας στα Windows 11 και αυτό ακριβώς θα δείτε σε αυτόν τον οδηγό.

Γιατί χρειάζονται τα αντίγραφα ασφαλείας των αρχείων;

Τα αρχεία μπορεί να χαθούν ή να καταστραφούν ξαφνικά με πολλούς τρόπους (π.χ. δυσλειτουργίες συσκευής και ανθρώπινο λάθος ή μόλυνση από κακόβουλο λογισμικό). Το backup εξασφαλίζει ότι δεν θα χάσετε τα χρήσιμα αρχεία σας σε μια τέτοια περίπτωση. Στα Windows, χρειάζονται μόνο λίγα δευτερόλεπτα για να ρυθμίσετε την αυτόματη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας cloud ή να μετακινήσετε αρχεία σε μια εξωτερική μονάδα δίσκου.

Δείτε επίσης: Αντίγραφα ασφαλείας: Πώς να ανακτήσετε τα αρχεία σας;

Πώς να κάνετε backup τα αρχεία σας στα Windows 11;

Υπάρχουν δύο βασικοί τρόποι για να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας των αρχείων σας. Ο πρώτος είναι να χρησιμοποιήσετε μια φυσική μονάδα δίσκου, όπως ένα USB flash drive ή έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο. Ο δεύτερος είναι να χρησιμοποιήσετε το cloud, όπως το OneDrive, το οποίο είναι ενσωματωμένο στα Windows 11 και είναι διαθέσιμο σε κάθε χρήστη.

Η ενσωματωμένη επιλογή αποθήκευσης cloud των Windows είναι πολύ χρήσιμη. Με τη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας των αρχείων στο OneDrive, τα αρχεία και οι προτιμήσεις σας προστατεύονται εάν συμβεί κάτι στη συσκευή σας. Επιπλέον, μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε αρχεία χρησιμοποιώντας όλες τις συσκευές σας, οπουδήποτε.

Δείτε επίσης: Proton Drive Android: Αυτόματα αντίγραφα ασφαλείας και διαχείριση φωτογραφιών

Windows 11: Backup των αρχείων στο cloud

  • Επιλέξτε το εικονίδιο Cloud στη δεξιά γωνία της γραμμής εργασιών σας (ίσως χρειαστεί να αποκαλύψετε τα κρυφά εικονίδια).
  • Επιλέξτε το εικονίδιο με το γρανάζι για να ανοίξετε το “Help & Settings“.
  • Στο πλαίσιο “Backup important PC folders to OneDrive”, επιλέξτε “Manage backup“.
  • Μπορείτε να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας εγγράφων, εικόνων και επιφάνειας εργασίας. Επιλέξτε για τι θέτετε να δημιουργήσετε αντίγραφο ασφαλείας.

Μόλις ολοκληρωθεί η δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας των Windows, οι επιλεγμένοι φάκελοι και τα αρχεία θα συγχρονιστούν αυτόματα στο OneDrive για ασφαλή διατήρηση. Μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση στα αντίγραφα ασφαλείας από οποιαδήποτε συμβατή συσκευή ή στο διαδίκτυο χρησιμοποιώντας τη σύνδεση στο Microsoft Account

ή την εφαρμογή OneDrive.

Δείτε επίσης: Πώς να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας των κλειδωμένων φακέλων Google Photos

Backup σε εξωτερική μονάδα δίσκου

Αφού συνδέσετε την εξωτερική μονάδα δίσκου στη συσκευή σας, ακολουθήστε τα εξής βήματα:

  • Ανοίξτε το File Explorer επιλέγοντας το εικονίδιο φακέλου στη γραμμή εργασιών σας, αναζητώντας το ” File Explorer” στο πλαίσιο αναζήτησης ή επιλέγοντας το πλήκτρο με το λογότυπο των Windows + E.
  • Η εξωτερική μονάδα δίσκου θα πρέπει να εμφανίζεται στο αριστερό πλαίσιο του File Explorer. Μπορείτε να την ανοίξετε για να δείτε το περιεχόμενό της σε ένα άλλο παράθυρο.
  • Αντιγράψτε το περιεχόμενο των αρχείων που θέλετε να κάνετε backup, κάνοντας δεξί κλικ στο φάκελο ή το αρχείο και επιλέγοντας Show more options > Copy ή επισημαίνοντας τους φακέλους και τα αρχεία και επιλέγοντας Ctrl + C.
  • Επικολλήστε τα αντιγραμμένα αρχεία ή φακέλους στην εξωτερική μονάδα δίσκου με έναν από τους δύο τρόπους. Κάντε δεξί κλικ στο εικονίδιο φακέλου της μονάδας δίσκου και επιλέξτε Show more options > Paste ή ανοίξτε το παράθυρο File Explorer της μονάδας δίσκου και επιλέξτε Ctrl + V.

Η δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας μπορεί να φαίνεται σαν μια μικρή εργασία σε σύγκριση με άλλα πράγματα που κάνουμε στις ηλεκτρονικές συσκευές μας, αλλά η σημασία τους δεν μπορεί να υποτιμηθεί. Παρέχουν ηρεμία, γνωρίζοντας ότι ακόμα κι αν συμβεί κάτι στα αρχικά μας αρχεία, δεν πρόκειται να χάσουμε τίποτα. Επομένως, μην παραμελείτε τη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας των σημαντικών δεδομένων σας – θα μπορούσε να σας γλιτώσει από πολύ πόνο και άγχος μακροπρόθεσμα. 

Πηγή: www.microsoft.com