Η NASA και η Boeing ανακοίνωσαν, για τρίτη φορά, ότι καθυστερούν ξανά την επιστροφή του Starliner από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) στη Γη. Πρόκειται για ένα ακόμα πλήγμα για το σκάφος, το οποίο έχει καθηλωθεί λόγω τεχνικών προβλημάτων.

Δείτε επίσης: Η Boeing εκτοξεύει αστροναύτες της NASA για πρώτη φορά

Και, τώρα, οι βετεράνοι αστροναύτες Butch Wilmore και Suni Williams αντιμετωπίζουν μια αβέβαιη ημερομηνία επιστροφής. Η διαστημική υπηρεσία αρχικά προέβλεψε ότι η αποστολή τους θα διαρκέσει μεταξύ 8 και 10 ημερών, αλλά τώρα φαίνεται ότι θα διαρκέσει τουλάχιστον 20.

Αυτή την εβδομάδα, η NASA ανακοίνωσε ότι η Williams και ο Wilmore θα επιστρέψουν όχι νωρίτερα από τις 26 Ιουνίου, καθώς ομάδες μηχανικών στη Γη προσπαθούν να λύσουν όλα τα ζητήματα που ταλανίζουν το σκάφος Boeing Starliner.

Ο Steve Stich, διευθυντής του Commercial Crew Program της NASA, είπε σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη ότι η ομάδα του «θέλει να εργαστεί με τα υπόλοιπα δεδομένα», αλλά δεν βλέπει κανένα λόγο για τον οποίο το Starliner δεν θα μπορέσει να φέρει τους αστροναύτες πίσω στο σπίτι.

Η Williams και ο Wilmore εκτοξεύτηκαν με το Starliner στις 5 Ιουνίου και έφτασαν στο ISS μετά από μια 24ωρη πτήση κατά την οποία το διαστημόπλοιο αντιμετώπισε τέσσερις διαρροές ηλίου και πέντε αστοχίες των 28 προωθητριών ελιγμών του.

Δείτε ακόμα: Το διαστημικό σκάφος Dragon της NASA αλλάζει θέση στον ISS

Είναι η πρώτη πτήση του Starliner με πλήρωμα και η κρίσιμη τελευταία δοκιμή σε ένα πρόγραμμα που καθυστερεί πολύ, προτού η NASA μπορέσει να πιστοποιήσει το διαστημόπλοιο για αποστολές αστροναυτών. Εάν εγκριθεί, θα προστεθεί ως δεύτερο όχημα πληρώματος των ΗΠΑ στον στόλο, που θα λειτουργεί παράλληλα με το Crew Dragon

της SpaceX.

Η νέα καθυστέρηση της επιστροφής του Starliner έχει σκοπό «να δώσει στην ομάδα μας λίγο περισσότερο χρόνο για να εξετάσει τα δεδομένα, να κάνει κάποια ανάλυση και να βεβαιωθεί ότι είμαστε πραγματικά έτοιμοι να επιστρέψουμε στο σπίτι», δήλωσε ο Stich.

Ο Stich είπε ότι το Starliner έχει εγκριθεί να περάσει έως και 45 ημέρες στο ISS εάν χρειαστεί και δεν είναι ασυνήθιστο για τους αστροναύτες να απαιτείται απροσδόκητα να παρατείνουν την παραμονή τους στο διαστημικό σταθμό.

Ο Stich είπε στους δημοσιογράφους την Τρίτη ότι ο Wilmore και η Williams χρησιμοποιούσαν τον επιπλέον χρόνο τους στο διάστημα για να δοκιμάσουν τα διάφορα συστήματα του Starliner σε τροχιά, σε συντονισμό με τα πληρώματα εδάφους για να αναλύσουν τα δεδομένα και να καθορίσουν πόσο ανησυχητικά είναι πραγματικά τα προβλήματα με τον προωθητή και τη διαρροή ηλίου. Οι δοκιμές το Σαββατοκύριακο 15 Ιουνίου, έδωσαν στην ομάδα εμπιστοσύνη ότι το Starliner αναρρώνει.

Δείτε επίσης: Ζήστε από κοντά την αποστολή Boeing Crew Flight Test της NASA

Ωστόσο, η επανείσοδος είναι συχνά η πιο επικίνδυνη για τα διαστημόπλοια και το Starliner θα χτυπήσει την πυκνή ατμόσφαιρα της Γης ενώ ταξιδεύει με περισσότερο από 22 φορές την ταχύτητα του ήχου, ενώ οι θερμοκρασίες στο εξωτερικό του διαστημικού σκάφους θα φτάσουν περίπου τους 3.000 βαθμούς Φαρενάιτ.

Πηγή: globalnews