Ο Διευθύνων Σύμβουλος της SoftBank, Masayoshi Son, ανέφερε σε πρόσφατη συνέντευξη ότι, σε δέκα χρόνια, θα υπάρχει τεχνητή νοημοσύνη (AI) που θα είναι 10.000 φορές πιο έξυπνη από τους ανθρώπους.

Μιλώντας για τον σκοπό της ζωής του, ο Son παρουσίασε το όραμά του για έναν κόσμο με artificial super intelligence, ή ASI, όπως την ονόμασε.

Ο επιχειρηματίας μίλησε αρχικά για το artificial general intelligence (AGI), που αναφέρεται γενικά σε τεχνητή νοημοσύνη που είναι πιο έξυπνη από τους ανθρώπους. Ο Masayoshi Son είπε ότι αυτή η τεχνολογία είναι πιθανό να είναι μία έως 10 φορές πιο έξυπνη από τους ανθρώπους και θα φτάσει τα επόμενα τρία έως πέντε χρόνια.

Δείτε επίσης: Elon Musk: Πολύ σύντομα θα υπάρξει AI σύστημα πιο έξυπνο από τον άνθρωπο

Ωστόσο, ο Διευθύνων Σύμβουλος της SoftBank θεωρεί ότι αυτό δεν θα είναι πολύ πιο έξυπνο από τους ανθρώπους και άρα “δεν θα χρειάζεται να αλλάξουμε τον τρόπο ζωής, δεν θα χρειάζεται να αλλάξουμε τη δομή του ανθρώπινου τρόπου ζωής“. Κατά τη γνώμη του, δεν θα ισχύει το ίδιο με το artificial super intelligence. Εκεί θα παρατηρηθεί η μεγάλη βελτίωση.

Ο Masayoshi Son συζήτησε για τα διάφορα μελλοντικά μοντέλα ASI που θα αλληλεπιδρούν μεταξύ τους, όπως οι νευρώνες στον ανθρώπινο εγκέφαλο. Αυτό θα οδηγήσει σε τεχνητή νοημοσύνη που θα είναι 10.000 φορές πιο έξυπνη από οποιονδήποτε άνθρωπο, σύμφωνα με τον Son.

Ο Son δεν κάνει πολλές δημόσιες εμφανίσεις και συνεντεύξεις, αλλά οι πρόσφατες απόψεις του για το AI, τράβηξαν το ενδιαφέρον πολλών.

Δείτε επίσης:

Elon Musk: Η τεχνητή νοημοσύνη (AI) θα μας αφήσει χωρίς δουλειά

Εάν οι προβλέψεις του Masayoshi Son γίνουν πραγματικότητα, η ανάπτυξη του AI θα μπορούσε να αποφέρει πολλά οφέλη στην κοινωνία. Με τις ανώτερες του ικανότητες, το ASI θα μπορούσε να μας βοηθήσει να λύσουμε μερικά από τα πιο περίπλοκα προβλήματα του κόσμου. Θα μπορούσε επίσης να βελτιώσει σημαντικά την καθημερινή μας ζωή αναλαμβάνοντας κουραστικές και επαναλαμβανόμενες εργασίες, δίνοντας στους ανθρώπους περισσότερο χρόνο για δημιουργικότητα και ελεύθερο χρόνο.

Ωστόσο, με μια τέτοια προηγμένη τεχνητή νοημοσύνη έρχονται και ηθικές ανησυχίες. Πολλοί ειδικοί προειδοποιούν για τους πιθανούς κινδύνους από τη δημιουργία μιας υπερ-έξυπνης μηχανής που ξεπερνά την ανθρώπινη νοημοσύνη. Φοβούνται ότι εάν το ΑΙ δεν προγραμματιστεί με σωστές αξίες και στόχους, θα μπορούσε να ενεργήσει με τρόπους που είναι επιβλαβείς για την ανθρωπότητα. Ήδη γίνονται συζητήσεις σχετικά με την ασφαλή ανάπτυξη και χρήση του AGI.

Δείτε επίσης: Εγκληματίες δημιουργούν νέες σεξουαλικές εικόνες παιδιών μέσω AI – Αξιοποιούν προηγούμενο υλικό θυμάτων

Καθώς συνεχίζουμε να κάνουμε προόδους στην τεχνολογία AI, είναι ζωτικής σημασίας για τις εταιρείες και τους ερευνητές να δώσουν προτεραιότητα στην υπεύθυνη ανάπτυξη. Αυτό περιλαμβάνει την εξέταση των πιθανών συνεπειών της εξαιρετικά προηγμένης τεχνητής νοημοσύνης και την εφαρμογή δεοντολογικών οδηγιών και κανονισμών.

Πηγή: www.cnbc.com