ΑρχικήYoutubeΟικογένεια μηνύει τη NASA μετά τη συντριβή διαστημικού σκουπιδιού στο σπίτι της

Οικογένεια μηνύει τη NASA μετά τη συντριβή διαστημικού σκουπιδιού στο σπίτι της

Το αυξανόμενο πρόβλημα των διαστημικών σκουπιδιών δεν μαστίζει μόνο την τροχιά της Γης. Αρκετές περιπτώσεις συντριβής διαστημικών σκουπιδιών στη Γη έχουν γίνει πρόσφατα πρωτοσέλιδα και τώρα μια οικογένεια από τη Φλόριντα ζητά από τη NASA να πληρώσει για τις ζημιές.

Δείτε επίσης: Το Starliner της Boeing δεν μπορεί να επιστρέψει στη Γη

Η NASA δέχτηκε μία μήνυση μετά από συντριβή ενός κομματιού διαστημικών σκουπιδιών στο παραθαλάσσιο σπίτι του Alejandro Otero στη Νάπολη της Φλόριντα. Το περιστατικό συνέβη στις 8 Μαρτίου, καθώς συντρίμμια έσκισαν την οροφή και τους δύο ορόφους του οικογενειακού του σπιτιού και παραλίγο να χτυπήσουν τον γιο του, είπε ο Otero σε μια πλέον διαγραμμένη ανάρτηση στο X.

NASA διαστημικό σκουπίδι

Η NASA επιβεβαίωσε έκτοτε ότι τα συντρίμμια προήλθαν από μια παλέτα 2,9 τόνων με χρησιμοποιημένες μπαταρίες που εκτοξεύτηκαν από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό τον Μάρτιο του 2021. Η δομή αναμενόταν να καεί εντελώς στην ατμόσφαιρα της Γης. Ο Otero έκανε αρκετές αναρτήσεις στο διαδίκτυο μετά το περιστατικό και εξέφρασε την προσδοκία του ότι οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν. «[Η οικογένεια Otero είναι] ευγνώμων που κανείς δεν υπέστη τραυματισμούς από αυτό το περιστατικό, αλλά μια κατάσταση όπως αυτή θα μπορούσε να ήταν καταστροφική», δήλωσε η Mica Nguyen Worthy, του δικηγορικού γραφείου που εκπροσωπεί την οικογένεια.

Δείτε ακόμα: Διαστημικά συντρίμμια του SpaceX Dragon βρέθηκαν σε βουνά της Βόρειας Καρολίνας

Στην επιστολή, η Worthy επισημαίνει ότι, σύμφωνα με τη Σύμβαση για την Ευθύνη του Διαστήματος, η NASA θα ήταν υπεύθυνη εάν τα διαστημικά σκουπίδια προκαλούσαν ζημιά σε άλλη χώρα και πιστεύει ότι η πολιτική θα πρέπει να εφαρμόζεται και στις Ηνωμένες Πολιτείες. «Ζητήσαμε από τη NASA να μην εφαρμόσει ένα διαφορετικό πρότυπο για τους πολίτες ή τους κατοίκους των ΗΠΑ, αλλά αντ’ αυτού να φροντίσει τους Oteros και να τους αποζημιώσει», είπε η Worthy.

nasa

Το περιστατικό έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει προηγούμενο για τις κυβερνήσεις και τις ιδιωτικές διαστημικές εταιρείες όσον αφορά τον τρόπο διαχείρισης των αποζημιώσεων για τα θύματα παρόμοιων περιστατικών στο μέλλον. Εκτός από την πτώση των συντριμμιών της NASA στο σπίτι των Otero, πολλές άλλες αναφορές συντριβής διαστημικών σκουπιδιών σημειώθηκαν επίσης τον περασμένο χρόνο, συμπεριλαμβανομένων ενός κομματιού του SpaceX Dragon που βρέθηκε στον Καναδά και τη Βόρεια Καρολίνα και ένα κομμάτι ενός Ινδικού πυραύλου του Οργανισμού Διαστημικών Ερευνών (ISRO) που προσγειώθηκε σε παραλία της Αυστραλίας.

Δείτε επίσης: Οι δορυφορικοί «μεγαστερισμοί» ίσως είναι επικίνδυνοι για την τρύπα του όζοντος

«Εδώ, η κυβέρνηση των ΗΠΑ, μέσω της NASA, έχει την ευκαιρία να θέσει το πρότυπο ή να «δημιουργήσει προηγούμενο» ως προς το πώς θα έπρεπε να είναι οι υπεύθυνες, ασφαλείς και βιώσιμες διαστημικές επιχειρήσεις. Εάν η NASA αποφάσιζε να αποζημιώσσει πλήρως τους Oteros, θα έστελνε ένα ισχυρό μήνυμα τόσο σε άλλες κυβερνήσεις όσο και σε ιδιωτικές βιομηχανίες ότι τέτοια θύματα θα πρέπει να αποζημιωθούν ανεξαρτήτως υπαιτιότητας», είπε η Worthy.

Πηγή: space.com

Absenta Mia
Absenta Miahttps://secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS