ΑρχικήBusinessΔισκογραφικές μηνύουν τις AI εταιρείες Udio και Suno για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων

Δισκογραφικές μηνύουν τις AI εταιρείες Udio και Suno για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων

Η Universal Music Group, η Sony Music και η Warner Records μήνυσαν τις εταιρείες AI (τεχνητής νοημοσύνης) Udio και Suno για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων.

Udio Suno AI

Οι δισκογραφικές κατηγορούν τις εταιρείες ότι χρησιμοποιούν ηχογραφήσεις που τους ανήκουν για την εκπαίδευση των AI μοντέλων, όπως αναφέρει το Reuters. Τα Udio και Suno μπορούν να δημιουργήσουν καινοτόμες μουσικές συνθέσεις βασισμένες σε περιγραφές μουσικής σε κείμενο (π.χ., “ένα dubstep τραγούδι για τον Linus Torvalds”).

Διαβάστε ακόμη: Η Google ακυρώνει συνδρομές YouTube Premium μέσω VPN

Οι μηνύσεις, που κατατέθηκαν σε ομοσπονδιακά δικαστήρια στη Νέα Υόρκη και τη Μασαχουσέτη, υποστηρίζουν ότι η χρήση υλικού που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα για την εκπαίδευση των AI συστημάτων μπορεί να οδηγήσει σε μουσική που ανταγωνίζεται και υποτιμά το έργο των καλλιτεχνών. Όπως και άλλα γενετικά AI μοντέλα, το Udio και το Suno (που καλύψαμε ξεχωριστά τον Απρίλιο) βασίζονται σε μια ευρεία επιλογή από έργα τέχνης που δημιουργήθηκαν από ανθρώπους. Αυτά τα έργα διδάσκουν σε ένα νευρωνικό δίκτυο τη σχέση μεταξύ των λέξεων μιας γραπτής περιγραφής και των στυλ μουσικής. Οι δισκογραφικές σημειώνουν ότι οι εταιρείες ήταν εσκεμμένα ασαφείς σχετικά με τις πηγές των δεδομένων εκπαίδευσης τους.

Πριν την κυκλοφορία των AI μοντέλων το 2022, ήταν κοινή πρακτική στη μηχανική μάθηση να χρησιμοποιούνται πληροφορίες που προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα χωρίς άδεια. Τώρα, όμως, που οι εφαρμογές αυτών των τεχνολογιών έχουν γίνει εμπορικά προϊόντα, οι κάτοχοι δικαιωμάτων άρχισαν να διεκδικούν αποζημιώσεις. Στην περίπτωση των Udio και Suno, οι δισκογραφικές ζητούν αποζημίωση έως 150.000 $ ανά τραγούδι που χρησιμοποιήθηκε στην εκπαίδευση.

Δείτε επίσης: Πώς να εξοικονομήσετε χρήματα στις streaming υπηρεσίες;

Στη μήνυση, οι δισκογραφικές αναφέρουν συγκεκριμένα παραδείγματα περιεχομένου που δημιουργήθηκε από AI και φέρεται να αναδημιουργεί στοιχεία γνωστών τραγουδιών, όπως το “My Girl” των The Temptations, το “All I Want for Christmas Is You” της Mariah Carey, και το “I Got You (I Feel Good)” του James Brown. Ισχυρίζονται επίσης ότι τα μοντέλα μπορούν να παράγουν φωνητικά που μοιάζουν με εκείνα διάσημων καλλιτεχνών, όπως ο Michael Jackson και ο Bruce Springsteen.

Το Reuters ισχυρίζεται ότι πρόκειται για την πρώτη περίπτωση αγωγών που στοχεύουν ειδικά την τεχνητή νοημοσύνη που παράγει μουσική, όμως οι δισκογραφικές εταιρείες και οι καλλιτέχνες προετοιμάζονται εδώ και καιρό να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της τεχνολογίας. Τον Μάιο, η Sony Music απέστειλε προειδοποιητικές επιστολές σε περισσότερες από 700 εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης (όπως οι OpenAI, Microsoft, Google, Suno και Udio) και υπηρεσίες ροής μουσικής, απαγορεύοντας τη χρήση της μουσικής της για εκπαίδευση μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης.

Τον Απρίλιο, πάνω από 200 μουσικοί υπέγραψαν ανοιχτή επιστολή ζητώντας από τις εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης να σταματήσουν να υποτιμούν τα δικαιώματα των καλλιτεχνών. Τον περασμένο Νοέμβριο, η Universal Music κατέθεσε αγωγή κατά της Anthropic για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων, επειδή περιέλαβε στίχους καλλιτεχνών στα εκπαιδευτικά της δεδομένα για το Claude LLM.

Δείτε σχετικά: YouTube: Οι χρήστες μπορούν πλέον να προσθέτουν σημειώσεις στα βίντεο

Παρόμοια με τη μήνυση των New York Times κατά της OpenAI για τη χρήση δεδομένων εκπαίδευσης, το αποτέλεσμα της νέας αγωγής των δισκογραφικών μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στη μελλοντική ανάπτυξη της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης στους καλλιτεχνικούς τομείς. Μπορεί να απαιτήσει από τις εταιρείες να αδειοδοτούν όλα τα δεδομένα μουσικής εκπαίδευσης που χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία μοντέλων σύνθεσης μουσικής.

Udio Suno AI παραβίαση

Οι υποχρεωτικές άδειες για δεδομένα εκπαίδευσης τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσαν να καταστήσουν την ανάπτυξη μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης οικονομικά ανέφικτη για μικρές νέες επιχειρήσεις όπως η Udio και η Suno. Ωστόσο, πολλοί μουσικοί ενδέχεται να επικροτήσουν αυτό το αποτέλεσμα. Παράλληλα, μια τέτοια εξέλιξη δεν θα εμπόδιζε τις μεγάλες εταιρείες από το να αναπτύξουν τις δικές τους γεννήτριες μουσικής AI, επιτρέποντας μόνο σε μεγάλες επιχειρήσεις με σημαντικούς πόρους να ελέγχουν τα εργαλεία παραγωγής μουσικής στο άμεσο μέλλον.

Διαβάστε περισσότερα: Gears E-Day: Νέο Τρέιλερ, Νέα Μουσική, Νέα Εποχή!

Πηγή: arstechnica

SecNews
SecNewshttps://secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS