Έχετε παλιό router και δεν ξέρετε πώς να το αξιοποιήσετε; Ανακαλύψτε παρακάτω, πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί με δημιουργικούς και πρακτικούς τρόπους.

Ας δούμε λοιπόν μερικές από τις πιο δημοφιλείς χρήσεις παλιών routers που μπορούν να βοηθήσουν την καθημερινότητά σας.

Διαβάστε σχετικά: Κρίσιμη ευπάθεια θέτει σε κίνδυνο D-Link routers

Μία από τις πιο δημοφιλείς χρήσεις για παλιά routers είναι η μετατροπή τους σε repeaters σήματος Wi-Fi, κάτι που επεκτείνει την εμβέλεια του ασύρματου δικτύου σας σε περιοχές του σπιτιού ή του γραφείου που δεν έχουν καλή κάλυψη.

Επιπλέον, ένα παλιό router μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πρόσθετο σημείο πρόσβασης (access point). Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο σε περιπτώσεις όπου θέλετε να δημιουργήσετε ένα δεύτερο δίκτυο Wi-Fi για επισκέπτες ή για συγκεκριμένες συσκευές, διατηρώντας το κύριο δίκτυο ασφαλές.

Μπορείτε επίσης να μετατρέψετε το παλιό σας router σε server εκτύπωσης (print server). Συνδέοντας έναν εκτυπωτή στη θύρα USB του server, μπορείτε να επιτρέψετε σε πολλές συσκευές στο δίκτυό σας να εκτυπώνουν ασύρματα.

Επίσης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το παλιό σας router για να δημιουργήσετε ένα δίκτυο VPN (Virtual Private Network). Αυτό θα σας επιτρέψει να έχετε ασφαλή πρόσβαση στο δίκτυό σας από απόσταση, προστατεύοντας τα δεδομένα σας από πιθανές απειλές.

Δείτε επίσης: ASUS: Κρίσιμη ευπάθεια επηρεάζει επτά routers

Τέλος, ένα παλιό router μπορεί να μετατραπεί σε έναν server DNS (Domain Name System). Αυτό μπορεί να βελτιώσει την ταχύτητα και την ασφάλεια κατά την περιήγησή σας στο διαδίκτυο, καθώς και να σας επιτρέψει να μπλοκάρετε ανεπιθύμητες ιστοσελίδες.

Υπάρχουν συγκεκριμένα routers που είναι ιδανικά για επαναχρησιμοποίηση;

Όταν σκέφτεστε να επαναχρησιμοποιήσετε ένα παλιό router, είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη σας την υποστήριξη για εναλλακτικά firmware, όπως το DD-WRT, το OpenWRT ή το Tomato. Μερικά μοντέλα που είναι γνωστά για την καλή τους συμβατότητα με αυτά τα firmware είναι τα Linksys WRT54GL, Netgear Nighthawk R7000 και Asus RT-AC68U.

Τα routers που διαθέτουν ισχυρά chips (επεξεργαστές) και αρκετή μνήμη RAM είναι κι αυτά καλύτερα για επαναχρησιμοποίηση, καθώς μπορούν να υποστηρίξουν πιο απαιτητικές λειτουργίες. Για παράδειγμα, τα chips (επεξεργαστές) TP-Link Archer C7 και τα D-Link DIR-882 είναι γνωστά για τις καλές τους επιδόσεις και την ευελιξία τους.

Διαβάστε επίσης: Aircove Go: Το φορητό Wi-Fi 6 router της ExpressVPN με built-in VPN

Εάν ο στόχος σας είναι να χρησιμοποιήσετε το παλιό router ως σημείο πρόσβασης ή repeater σήματος, τότε ιδανικά είναι τα μοντέλα με ισχυρή ασύρματη απόδοση και υποστήριξη για dual-band. Μερικά παραδείγματα περιλαμβάνουν το Asus RT-N66U και το Netgear R6400.

Για όσους ενδιαφέρονται να αξιοποιήσουν το παλιό τους router για πιο εξειδικευμένες λειτουργίες, όπως VPN server ή NAS, είναι σημαντικό να επιλέξουν μοντέλα με θύρες USB και υποστήριξη για εξωτερικές συσκευές αποθήκευσης. Οι Linksys EA8500 και Asus RT-AC86U αποτελούν εξαιρετικές επιλογές σε αυτή την κατηγορία.

Τέλος, η κοινότητα υποστήριξης και οι διαθέσιμοι πόροι είναι ζωτικής σημασίας παράγοντες. Μοντέλα με εκτενή κοινότητα χρηστών και αναλυτική τεκμηρίωση, όπως τα Linksys WRT3200ACM και Netgear R7800, μπορούν να διευκολύνουν και να καταστήσουν πιο αποτελεσματική τη διαδικασία επαναχρησιμοποίησης.

Δείτε ακόμη: Ο Cox διόρθωσε ευπάθεια API auth bypass σε εκατομμύρια modem