ΑρχικήΕπιστήμη & ΤεχνολογίαΠετρώματα από την Σελήνη προσγειώθηκαν στη Μογγολία την Τρίτη

Πετρώματα από την Σελήνη προσγειώθηκαν στη Μογγολία την Τρίτη

Ένα μικρό διαστημόπλοιο προσγειώθηκε στη Μογγολία την Τρίτη, φέρνοντας δείγματα πετρωμάτων από τη μακρινή πλευρά της Σελήνης πίσω στη Γη.

Δείτε επίσης: Επιστήμονες αναφέρουν ότι το φεγγάρι συρρικνώνεται

Πετρώματα Σελήνη

Αυτή δεν ήταν η πρώτη ρομποτική αποστολή της Κίνας που έφερε μερικά κιλά σκόνης και πετρωμάτων από τη σεληνιακή επιφάνεια, που πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2020, με την αποστολή Chang’e 5. Ωστόσο, αυτή ήταν η πρώτη φορά που οποιοδήποτε διαστημικό πρόγραμμα στον κόσμο επέστρεψε με υλικό από τη μακρινή πλευρά της Σελήνης.

Η επιτυχής ολοκλήρωση αυτής της αποστολής συλλογής πετρωμάτων, η οποία εκτοξεύτηκε από τη Γη σχεδόν πριν από δύο μήνες, σηματοδότησε ένα άλλο σημαντικό επίτευγμα για το διαστημικό πρόγραμμα της Κίνας, καθώς η χώρα στοχεύει στην προσγείωση ανθρώπων στη Σελήνη μέχρι το έτος 2030.

Δείτε ακόμα: NASA: Νέα αναβολή για την επανδρωμένη αποστολή Artemis στο φεγγάρι

Απαντώντας σε επιστημονικά ερωτήματα

Αποτελούμενη από ένα τροχιακό, ένα lander, ένα όχημα ανάβασης και ένα διαστημόπλοιο επιστροφής, αυτή η σύνθετη αποστολή εκτοξεύτηκε στις 3 Μαΐου. Αν και η αποστολή Chang’e 6 αποτελούνταν από παρόμοια στοιχεία με την αποστολή Chang’e 5 τριάμισι χρόνια πριν, η πρόκληση στη μακρινή πλευρά της Σελήνης είναι ότι δεν υπάρχει οπτική επαφή με τη Γη. Αυτό κατέστησε αναγκαία την εκτόξευση και τη λειτουργία ενός διαστημικού σκάφους αναμετάδοσης.

Οι επιστήμονες ενδιαφέρονται πολύ για την ευκαιρία να μελετήσουν την μακρινή πλευρά της σεληνιακής επιφάνειας, η οποία ποικίλλει σημαντικά από την κοντινή πλευρά όσον αφορά το πάχος του φλοιού, την ηφαιστειακή δραστηριότητα και τη σύνθεσή της.

Δείτε επίσης: Apollo: Το Φεγγάρι έχει υδρογόνο που προέρχεται από τον Ήλιο

Τα δείγματα πετρωμάτων CE-6, που είναι τα πρώτα που ελήφθησαν από την μακρινή πλευρά της Σελήνης, αναμένεται να απαντήσουν σε ένα από τα πιο θεμελιώδη επιστημονικά ερωτήματα στην έρευνα της σεληνιακής επιστήμης: ποια γεωλογική δραστηριότητα είναι υπεύθυνη για τις διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών;είπε πρόσφατα ο Zongyu Yue, γεωλόγος στην Κινεζική Ακαδημία Επιστημών.

Πηγή: arstechnica

Absenta Mia
Absenta Miahttps://secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS