Η Apple αφαίρεσε ορισμένες εφαρμογές εικονικού ιδιωτικού δικτύου (VPN) από το App Store της στη Ρωσία στις 4 Ιουλίου 2024, έπειτα από αίτημα της κρατικής υπηρεσίας παρακολούθησης επικοινωνιών, Roskomnadzor, όπως ανέφεραν ρώσικα μέσα ενημέρωσης.

Μεταξύ αυτών των εφαρμογών περιλαμβάνονται οι εφαρμογές για κινητά από 25 παρόχους υπηρεσιών VPN, συμπεριλαμβανομένων των ProtonVPN, Red Shield VPN, NordVPN και Le VPN, σύμφωνα με το MediaZona. Σημειώνεται ότι η NordVPN είχε κλείσει όλους τους ρωσικούς servers της τον Μάρτιο του 2019.

Διαβάστε ακόμη: Συναρπαστικοί τρόποι να αξιοποιήσετε ένα παλιό router!

«Οι ενέργειες της Apple, οι οποίες φαίνεται να στοχεύουν στη διατήρηση εσόδων από τη ρωσική αγορά, υποστηρίζουν ενεργά ένα αυταρχικό καθεστώς», ανέφερε σε δήλωσή της η Red Shield VPN. «Αυτό δεν είναι απλώς ανεύθυνο, αλλά αποτελεί έγκλημα κατά της κοινωνίας των πολιτών».

Σε αντίστοιχη ανακοίνωση, το Le VPN ανέφερε ότι η κατάργηση έγινε σύμφωνα με τον αριθμό 7 του άρθρου 15.1 του ομοσπονδιακού νόμου της 27ης Ιουλίου 2006, αριθ. 149-FZ. Η εφαρμογή καταργήθηκε ακόμη και πριν λάβουν την επίσημη ειδοποίηση από τη ρυθμιστική αρχή.

Για τον σκοπό αυτό, οι υπηρεσίες VPN συμπεριλήφθηκαν στο “Unified register” των internet resources που απαγορεύονται για δημόσια διανομή στη Ρωσία. «Αυτή η κίνηση σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα στις συνεχείς προσπάθειες της Roskomnadzor να ελέγξει την πρόσβαση

στο διαδίκτυο και το περιεχόμενο εντός της ρωσικής επικράτειας», δήλωσε εκπρόσωπος.

Για να αντιμετωπίσει την εκτεταμένη καταστολή, το Le VPN κυκλοφόρησε μια εναλλακτική υπηρεσία με την ονομασία Le VPN Give, η οποία επιτρέπει στους χρήστες να συνδεθούν με τους μυστικούς servers της χρησιμοποιώντας third-party λογισμικό ανοιχτού κώδικα και ασαφείς συνδέσεις VPN.

Δείτε επίσης: Temu – ΗΠΑ : Η Νο. 1 εφαρμογή σε Google Play και App Store

Αυτή η εξέλιξη αποτελεί μέρος μίας σειράς κινήσεων λογοκρισίας που έχει ανακοινώσει το Κρεμλίνο από την έναρξη του ρωσο-ουκρανικού πολέμου τον Φεβρουάριο του 2022, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα τον αποκλεισμό πολλών μέσων ενημέρωσης καθώς και social media εφαρμογών όπως το Facebook, το Instagram και το X.

Πηγή: thehackernews