Ένας γραφίστας χρησιμοποίησε τα πιο πρόσφατα δεδομένα από τις παρατηρήσεις αστρονόμων και δημιούργησε δύο μεγάλες και εντυπωσιακές εικόνες που οπτικοποιούν και συγκρίνουν περισσότερους από 1.600 εξωπλανήτες.

Ως εξωπλανήτης ορίζεται κάθε πλανήτης που περιστρέφεται γύρω από ένα αστέρι διαφορετικό από τον ήλιο μας. Σύμφωνα με παρατηρήσεις της NASA, υπάρχουν πάνω από 5.000 γνωστοί εξωπλανήτες στον Γαλαξία μας.

Ο Martin Vargic, ο Σλοβάκος καλλιτέχνης πίσω από τα infographics, δημοσίευσε τις εικόνες του στον ιστότοπό του, Halcyon Maps, και προσπάθησε να συμπεριλάβει εξωπλανήτες διαφόρων τύπων και μεγεθών.

Δείτε επίσης: Ηφαιστειακός εξωπλανήτης ανακαλύφθηκε 66 έτη φωτός μακριά

Η πρώτη εικόνα ονομάζεται “Icy and Rocky Worlds“, και απεικονίζει περισσότερους από 900 πλανήτες. Είναι ταξινομημένοι με βάση τη θερμική ισορροπία τους. Όπως είπε ο ίδιος ο καλλιτέχνης, αυτή η εικόνα περιλαμβάνει την πλειονότητα των γνωστών πλανητών που έχουν το μέγεθος της Γης ή λίγο μεγαλύτερο, και ειδικά αυτούς που είναι πιθανό να έχουν πιο ξηρή επιφάνεια.

Η δεύτερη εικόνα ονομάζεται “The Exoplanet Zoo” και εστιάζει σε μεγαλύτερους πλανήτες, με βασικά χαρακτηριστικά τα διάφορα αέρια και τον πάγο.

«Η ολοκλήρωση και των δύο γραφημάτων χρειάστηκε περίπου έξι έως επτά μήνες», είπε ο Vargic. «Δούλεψα και στα δύο ταυτόχρονα ενώ δημιουργούσα πλανητικές υφές και υπολόγιζα τους πλανήτες έναν προς έναν».

Δείτε επίσης: Proxima Centauri: Τι υπάρχει στον πλησιέστερο εξωπλανήτη στη Γη

Δημιουργώντας αυτές τις εικόνες, ο Vargic ήθελε να δείξει την τεράστια ποικιλία των εξωπλανητών γύρω μας. «Προσπάθησα να συμπεριλάβω έναν καλό, αντιπροσωπευτικό αριθμό εξωπλανητών από όλες τις τάξεις θερμικής ισορροπίας, για μέγιστη ποικιλία, καθώς και τους περισσότερους εξωπλανήτες που έχουν ξεχωρίσει», είπε. Ως εκ τούτου, οι εικόνες περιλαμβάνουν τους μεγαλύτερους, θερμότερους και πιο μακρινούς εξωπλανήτες που είναι γνωστοί.

Πολλοί από αυτούς τους πλανήτες είναι τόσο ξεχωριστοί που δεν μοιάζουν με τα γνωστά ουράνια σώματα στο ηλιακό μας σύστημα. Ο καλλιτέχνης είπε ότι σχεδιάζει να δημιουργήσει ένα άλλο τεράστιο infographic που θα δείχνει κάθε γνωστό εξωπλανήτη.

Δείτε επίσης: Αυτός ο εξωπλανήτης έχει αστραφτερά μεταλλικά σύννεφα

Η απεικόνιση και η μελέτη των εξωπλανητών είναι πολύ σημαντική. Οι ανακαλύψεις εξωπλανητών συμβάλλουν στην κατανόηση του σύμπαντος, διότι μας επιτρέπουν να εξερευνήσουμε την ποικιλία και την ποικιλομορφία των πλανητικών συστημάτων. Μέσω της μελέτης αυτών των συστημάτων, μπορούμε να κατανοήσουμε καλύτερα τη διαδικασία σχηματισμού και εξέλιξης των πλανητών, καθώς και τις συνθήκες που επικρατούν σε διαφορετικά μέρη του σύμπαντος.

Επιπλέον, η ανακάλυψη εξωπλανητών ενισχύει την πιθανότητα εύρεσης ζωής πέρα από τη Γη. Αν και δεν έχουμε ακόμη βρει αποδείξεις για εξωγήινη ζωή, η εύρεση πλανητών σε κατοικήσιμες ζώνες γύρω από τα άστρα τους αυξάνει την πιθανότητα να υπάρχουν συνθήκες κατάλληλες για την ανάπτυξη ζωής.

Τέλος, η μελέτη αυτών των μυστηριωδών κόσμων ενισχύει το ενδιαφέρον και την εκπαίδευση στο πεδίο της αστρονομίας και της διαστημικής επιστήμης. Προσελκύει νέους επιστήμονες και εμπνέει το κοινό να ενδιαφερθεί για τα μυστήρια του σύμπαντος, ενισχύοντας έτσι την επιστημονική παιδεία και την κατανόηση του κόσμου γύρω μας.

Πηγή: www.livescience.com