Η δυαδική ανάλυση (binary search) αποτελεί μια διαδικασία που χρησιμοποιείται για την εξέταση και κατανόηση του μεταγλωττισμένου κώδικα ενός software προγράμματος.

Λειτουργεί διαιρώντας συνεχώς το εύρος αναζήτησης στη μέση, μειώνοντας έτσι τον αριθμό των στοιχείων που πρέπει να ελεγχθούν. Αυτός ο αλγόριθμος είναι αισθητά ταχύτερος από την γραμμική αναζήτηση, ιδιαίτερα για μεγάλους πίνακες.

Διαβάστε περισσότερα: Βραζιλία: Απαγόρευσε στη Meta την επεξεργασία δεδομένων για εκπαίδευση AI

Το Monocle είναι ένα open-source εργαλείο που αξιοποιεί ένα μεγάλο γλωσσικό μοντέλο (LLM) για την εκτέλεση αναζητήσεων σε φυσική γλώσσα σε μεταγλωττισμένα δυαδικά αρχεία.

Το Monocle μπορεί να παρέχεται με δυαδικό σύστημα αλλά και κριτήρια αναζήτησης (όπως authentication code, ευάλωτο κωδικό, συμβολοσειρές κωδικού πρόσβασης κ.λπ.). Στη συνέχεια, απομεταγλωττίζει το δυαδικό σύστημα για να εντοπίσει και να αξιολογήσει συγκεκριμένα τμήματα του κώδικα που πληρούν τα καθορισμένα κριτήρια.

Το Monocle χρησιμοποιεί το Ghidra headless για την ανάλυση του κώδικα από μεταγλωττισμένα δυαδικά αρχεία.

Λήψη

Το Monocle είναι διαθέσιμο δωρεάν στο GitHub και απαιτεί Nvidia CUDA για να προσφέρει βελτιωμένη απόδοση του μεγάλου γλωσσικού μοντέλου.

Δείτε επίσης: Προσοχή: Το Open-Source Neptune Stealer παραδίδεται μέσω GitHub

Για την ομαλή λειτουργία του Monocle, συνιστάται η χρήση υπολογιστή με τουλάχιστον 16 GB μνήμης RAM και αποκλειστική GPU Nvidia με τουλάχιστον 4 GB μνήμης. Αν και μπορεί να λειτουργήσει σε συστήματα με χαμηλότερες προδιαγραφές, η απόδοση του θα είναι αισθητά πιο αργή.

Πηγή: helpnetsecurity