Η Meta στμάτησε τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης (AI) στη Βραζιλία, κατόπιν απαγόρευσης που επέβαλε η εθνική αρχή προστασίας δεδομένων λόγω της νέας πολιτικής απορρήτου της εταιρείας.

Η εταιρεία ανακοίνωσε την απόφασή της να αναστείλει τα εργαλεία της και βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Εθνική Αρχή Προστασίας Δεδομένων της Βραζιλίας (ANPD) για να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες της υπηρεσίας σχετικά με τη χρήση της τεχνολογίας GenAI. Νωρίτερα αυτό τον μήνα, η ANPD ανέστειλε άμεσα την εφαρμογή της νέας πολιτικής απορρήτου της Meta, η οποία έδινε στην εταιρεία πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα των χρηστών για την εκπαίδευση των συστημάτων GenAI.

Δείτε περισσότερα: Βραζιλία: Απαγόρευσε στη Meta την επεξεργασία δεδομένων για εκπαίδευση AI

Σύμφωνα με την υπηρεσία, η απόφαση λήφθηκε λόγω του «επικείμενου κινδύνου σοβαρής και ανεπανόρθωτης ζημίας ή ζημίας που δύσκολα μπορεί να αποκατασταθεί στα θεμελιώδη δικαιώματα των θιγόμενων υποκειμένων των δεδομένων». Επιπλέον, επιβλήθηκε ημερήσιο πρόστιμο 50.000 ρεάλ (περίπου 9.100 $ από τις 18 Ιουλίου) σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, δίνοντας στη Meta «πέντε ημέρες για να αποδείξει τη συμμόρφωση με την απόφαση».

Η Meta εξέφρασε την απογοήτευσή της για την απόφαση της ANPD, χαρακτηρίζοντάς την ως «ένα βήμα πίσω για την καινοτομία και τον ανταγωνισμό στην ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης». Η εταιρεία πιστεύει ότι αυτή η απόφαση θα καθυστερήσει περαιτέρω την παροχή των ωφελειών της τεχνητής νοημοσύνης στους πολίτες της Βραζιλίας.

Η χρήση προσωπικών δεδομένων για την εκπαίδευση συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης χωρίς τη ρητή συγκατάθεση ή τη γνώση των χρηστών έχει προκαλέσει ανησυχίες για την προστασία της ιδιωτικότητας. Αυτό έχει οδηγήσει μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες των ΗΠΑ να αναστείλουν την ανάπτυξη τέτοιων εργαλείων σε περιοχές με πιο αυστηρούς νόμους περί απορρήτου δεδομένων, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε τον Ιούνιο ότι προσωπικές φωτογραφίες παιδιών από τη Βραζιλία εντοπίστηκαν σε σύνολα δεδομένων υπότιτλων εικόνων, όπως το LAION-5B. Αυτό τα εκθέτει σε περαιτέρω εκμετάλλευση και κίνδυνο, λόγω της δυνατότητας δημιουργίας κακόβουλων deepfakes.

Η Apple ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα το νέο της σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, με την ονομασία Apple Intelligence. Ωστόσο, δήλωσε ότι δεν θα διαθέσει τις λειτουργίες του συστήματος στην Ευρώπη φέτος, λόγω ανησυχιών που προκύπτουν από τον Νόμο για τις Ψηφιακές Αγορές (DMA).

«Μας ανησυχούν οι προδιαγραφές διαλειτουργικότητας του DMA, καθώς μπορεί να μας αναγκάσουν να υπονομεύσουμε την ακεραιότητα των προϊόντων μας, με τρόπους που θέτουν σε κίνδυνο το απόρρητο των χρηστών και την ασφάλεια των δεδομένων μας», ανέφερε η Apple στη Wall Street Journal.

Διαβάστε επίσης: Το Coyote banking trojan στοχεύει χρήστες Windows στη Βραζιλία

Η Meta επιβεβαίωσε ότι θα αποκλείσει και τα νέα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης για τους πελάτες στην Ευρώπη, λόγω της αβεβαιότητας για τη ρύθμιση με τους κανονισμούς.

Πηγή: thehackernews