Ο αριθμός των θυμάτων παραβίασης δεδομένων στις ΗΠΑ το δεύτερο τρίμηνο του 2024, αυξήθηκε ετησίως κατά πάνω από 1000%, παρά τη μείωση κατά 12% του πραγματικού αριθμού περιστατικών σε αυτούς τους τρεις μήνες, σύμφωνα με το Identity Theft Resource Center (ITRC).

Δείτε επίσης: Life360: Παραβίαση δεδομένων χιλιάδων χρηστών

Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός συγκέντρωσε τα στοιχεία για την ανάλυση παραβίασης δεδομένων του 1ου εξαμήνου 2024 από παραβιάσεις που αναφέρθηκαν δημόσια στις ΗΠΑ.

Ισχυρίστηκε ότι η αύξηση του αριθμού των θυμάτων στο δεύτερο τρίμηνο οφειλόταν στον αντίκτυπο ενός μικρού αριθμού μεγάλων παραβιάσεων και επηρέασε οργανισμούς όπως η Prudential Financial και το Infosys McCamish System, που αναθεώρησαν τον αριθμό των θυμάτων από δεκάδες χιλιάδες σε εκατομμύρια πελάτες.

Κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, το ITRC παρακολούθησε 1571 παραβιάσεις δεδομένων, φέρνοντας το πρώτο εξάμηνο του 2024 κατά 14% υψηλότερο από το πρώτο εξάμηνο του 2023 – το οποίο έγινε έτος ρεκόρ για παραβιάσεις.

Ο αριθμός των θυμάτων παραβίασης δεδομένων το πρώτο εξάμηνο του 2024 (1.078.989.742) αυξήθηκε κατά 490% σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2023 (182.645.409). Ωστόσο, η εκτίμηση δεν περιελάμβανε την επίθεση στην αλυσίδα εφοδιασμού της Change Healthcare, η οποία πιστεύεται ότι θα επηρεάσει σημαντικό αριθμό θυμάτων στις ΗΠΑ.

Η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος του ITRC, Eva Velasquez, υποστήριξε ότι πολλές από τις τάσεις που εμφανίστηκαν το 2023 συνεχίζονται και φέτος.

Δείτε ακόμα: MarineMax: Η παραβίαση δεδομένων του Μαρτίου επηρεάζει 123.494 άτομα

«Σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως ο αριθμός των οργανισμών που επηρεάστηκαν από επιθέσεις στην αλυσίδα εφοδιασμού, οι τάσεις επιταχύνθηκαν κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους», εξήγησε.

«Το στοιχείο από αυτήν την έκθεση είναι απλό: Κάθε άτομο, επιχείρηση, ίδρυμα και κυβερνητικός φορέας πρέπει να βλέπει την προστασία δεδομένων και ταυτότητας με μεγαλύτερη αίσθηση επείγοντος

».

Οι αναφερόμενες παραβιάσεις δεδομένων αυξήθηκαν σε 10 από τους 16 κλάδους που παρακολουθεί το ITRC, με τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες να έχει τα περισσότερα θύματα. Οι παραβιάσεις εκεί αυξήθηκαν κατά 67% από το ένα έτος στο άλλο, το 1ο εξάμηνο του 2024.

Οι παραβιάσεις της υγειονομικής περίθαλψης μειώθηκαν στην πραγματικότητα κατά 37% το πρώτο εξάμηνο του 2024, ωθώντας τον κλάδο στη δεύτερη θέση.

Τα δεδομένα της άδειας οδήγησης κλάπηκαν στο 25% των παραβιάσεων δεδομένων το 1ο εξάμηνο του 2024, αντικατοπτρίζοντας την αυξανόμενη χρήση τους για επαλήθευση ταυτότητας.

Δείτε επίσης: Rite Aid: Η παραβίαση δεδομένων επηρεάζει 2,2 εκατ. πελάτες

Η παραβίαση δεδομένων είναι ένα περιστατικό ασφάλειας όπου γίνεται πρόσβαση, αποκάλυψη ή κλοπή ευαίσθητων, προστατευμένων ή εμπιστευτικών δεδομένων από μη εξουσιοδοτημένα άτομα και τα θύματά της αυξάνονται. Αυτός ο τύπος παραβίασης μπορεί να περιλαμβάνει προσωπικές πληροφορίες, οικονομικά στοιχεία, αρχεία υγείας ή ακόμα και πνευματική ιδιοκτησία. Οι επιπτώσεις μιας παραβίασης δεδομένων μπορεί να είναι σοβαρές, οδηγώντας σε οικονομική απώλεια, ζημιά στη φήμη και νομικές συνέπειες για τους επηρεαζόμενους οργανισμούς. Στη σημερινή ψηφιακή εποχή, η εφαρμογή ισχυρών μέτρων κυβερνοασφάλειας και η τακτική ενημέρωση τους είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία από πιθανές παραβιάσεις και τη διασφάλιση της ασφάλειας των ευαίσθητων πληροφοριών.

Πηγή: infosecurity-magazine