Η Meta Platforms, δήλωσε την Τετάρτη ότι αφαίρεσε περίπου 63.000 λογαριασμούς Instagram στη Νιγηρία, που προσπαθούσαν να πραγματοποιήσουν απάτες οικονομικού σεξουαλικού εκβιασμού (sextortion) και στόχευαν κυρίως ενήλικες άνδρες στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Δείτε επίσης: Το Wizz αφαιρέθηκε από App Store και Google Play λόγω sextortion επιθέσεων

Οι Νιγηριανοί διαδικτυακοί απατεώνες, γνωστοί ως “Yahoo boys“, είναι διαβόητοι για απάτες που κυμαίνονται από το να παριστάνουν ανθρώπους που έχουν οικονομική ανάγκη έως Νιγηριανούς πρίγκιπες που προσφέρουν εξαιρετικές αποδόσεις σε μια επένδυση.

Η Meta ανέφερε σε μια δήλωση ότι ανακάλυψε 63.000 λογαριασμούς στο Instagram, προσθέτοντας ότι είχε αφαιρέσει επίσης 7.200 λογαριασμούς, σελίδες και ομάδες στο Facebook που ήταν αφιερωμένες στην παροχή συμβουλών σχετικά με την απάτη. Η εταιρεία απέσυρε επίσης ένα μικρότερο συντονισμένο δίκτυο περίπου 2.500 λογαριασμών, που συνδέονταν με μια ομάδα περίπου 20 ατόμων.

Στον σεξουαλικό εκβιασμό, ή «sextortion», που πραγματοποιούσαν οι λογαριασμοί Instagram, οι άνθρωποι απειλούνται με τη δημοσιοποίηση αποκαλυπτικών φωτογραφιών, είτε πραγματικών είτε ψεύτικων, εάν δεν πληρώσουν το ποσό που τους ζητείτε.

Η πλειονότητα των προσπαθειών των απατεώνων ήταν ανεπιτυχής και παρόλο που στόχευαν κυρίως ενήλικες, υπήρξαν και απόπειρες κατά ανηλίκων, τις οποίες η Meta ανέφερε στο Εθνικό Κέντρο για τα Εξαφανισμένα και Εκμεταλλευόμενα Παιδιά των ΗΠΑ.

Δείτε ακόμα: Deepfake & Sextortion: Απατεώνες δημιουργούν ακατάλληλο περιεχόμενο χρησιμοποιώντας τα social media σας

Οι εκπρόσωποι της Meta δήλωσαν ότι δεν ήταν η πρώτη φορά που διέκοψαν τέτοια δίκτυα, αλλά πρόσθεσαν ότι αποκαλύπτουν την τρέχουσα επιχείρηση για να ευαισθητοποιήσουν το κοινό σχετικά με αυτές τις απάτες.

Ο γίγαντας των μέσων κοινωνικής δικτύωσης δίνει μεγαλύτερη σημασία στην ασφάλεια τα τελευταία χρόνια, καθώς οι κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένων των νομοθετών στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου εδρεύει η Meta, αυξάνουν την πίεση για την αντιμετώπιση των ανησυχιών σχετικά με τον αντίκτυπο των υπηρεσιών της στα παιδιά.

Σε μια ακρόαση νωρίτερα φέτος, ένας αμερικανός νομοθέτης κατηγόρησε τον διευθύνοντα σύμβουλο της Meta Mark Zuckerberg και άλλους ηγέτες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ότι έχουν «αίμα στα χέρια τους» επειδή απέτυχαν να προστατεύσουν τα παιδιά από κλιμακούμενες απειλές σεξουαλικής αρπαγής στις πλατφόρμες τους.

Ο Surgeon General των ΗΠΑ ζήτησε επίσης να προστεθεί μια προειδοποιητική ετικέτα στις εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης ως υπενθύμιση αυτών των κινδύνων.

Οι απατεώνες της Νιγηρίας που πραγματοποίησαν τις απάτες sextortion μέσω Instagram, έγιναν γνωστοί ως «419 scams» από το τμήμα του εθνικού ποινικού κώδικα που αντιμετώπιζε – αναποτελεσματικά – την απάτη.

Δείτε επίσης: Κακόβουλες εφαρμογές Google, Instagram, WhatsApp κλέβουν credentials

Καθώς οι οικονομικές δυσκολίες επιδεινώνονται στη χώρα, οι διαδικτυακές απάτες έχουν αυξηθεί, με εκείνους που βρίσκονται πίσω τους να λειτουργούν από πανεπιστημιακούς κοιτώνες, προάστια ή εύπορες γειτονιές. Η Meta είπε ότι ορισμένοι λογαριασμοί παρείχαν συμβουλές για τη διεξαγωγή απάτης.

Πηγή: reuters