Οι τρομοκράτες χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο τον κυβερνοχώρο και τα ψηφιακά κανάλια επικοινωνίας για να σχεδιάσουν και να εκτελέσουν επιθέσεις. Ο διευθυντής του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών (FBI)  Christopher Wray, εξέφρασε αυξανόμενες ανησυχίες σχετικά με το ενδεχόμενο μιας συντονισμένης τρομοκρατικής επίθεσης στις Ηνωμένες Πολιτείες. Κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του στην Επιτροπή Εποπτείας της Βουλής, ο κ. Wray ανέφερε την επίθεση του ISIS-K στο Δημαρχείο Crocus στη Μόσχα τον Μάρτιο, ως παράδειγμα του είδους της απειλής για το οποίο ανησυχεί όλο και περισσότερο το προεδρείο.

Δείτε επίσης: Το NATO ετοιμάζεται να κατασκευάσει νέο κέντρο άμυνας στον κυβερνοχώρο

Αυτές οι λεπτομέρειες είναι ανησυχητικές για την κοινότητα της ασφάλειας και τον ιδιωτικό τομέα και απαιτούν μια προληπτική προσέγγιση για την καταπολέμηση των τρομοκρατών στον κυβερνοχώρο. Σύμφωνα με την τελευταία αξιολόγηση κινδύνου που δημοσιεύτηκε από τη Resecurity, τρομοκρατικές ομάδες χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο τον κυβερνοχώρο και τα ψηφιακά κανάλια επικοινωνίας για να σχεδιάσουν και να εκτελέσουν επιθέσεις, καθώς και για τη στρατολόγηση και τη δημιουργία ανώνυμων καναλιών επικοινωνίας (χρησιμοποιώντας εφαρμογές όπως το Session και τις εναλλακτικές του).

Πολλαπλοί πόροι που δημιουργήθηκαν από παράγοντες απειλών έχουν εντοπιστεί και αναπτυχθεί τόσο στο επιφανειακό διαδίκτυο όσο και στο δίκτυο Tor. Αυτή η δραστηριότητα ήταν ιδιαίτερα αξιοσημείωτη το δεύτερο τρίμηνο του 2024, με νέους πόρους να εμφανίζονται στις αρχές του τρίτου τριμήνου του 2024. Σε μια από τις πιο πρόσφατες δημοσιεύσεις, το ISIS δημοσίευσε μια απειλητική εικόνα στο διαδίκτυο, υποδηλώνοντας τη χρήση drones ως πιθανών συστημάτων παράδοσης βομβών για επίθεση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, συνοδευόμενος από μια λεζάντα που δηλώνει την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων των «Μοναχικών Λύκων».

Δείτε ακόμα: Τεχνητή νοημοσύνη στην εργασία και ασφάλεια στον κυβερνοχώρο

Η Resecurity έχει επίσης παρατηρήσει μια έξαρση παράνομου περιεχομένου που σχετίζεται με εκπαιδευτικό υλικό για εκρηκτικά, που διαδίδεται στο Dark Web. Αυτό το περιεχόμενο προωθείται υπό την ομπρέλα της ιδεολογίας της «αναρχίας», ενθαρρύνοντας τη νεολαία να εμπλακεί σε παράνομες δραστηριότητες. Η διάθεση τέτοιων πληροφοριών χρησιμοποιώντας τα μέσα του Dark Web δημιούργησε μια σημαντική απειλή για την κοινωνία. Μέχρι τον Ιούλιο του 2024, ο αριθμός τέτοιων πόρων που αναπροσαρμόζονται από τη Resecurity έχει σχεδόν διπλασιαστεί σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό μπορεί να υπογραμμίσει την αυξανόμενη προσπάθεια διανομής τέτοιου παράνομου περιεχομένου από τρομοκράτες μέσω του κυβερνοχώρου, πριν από σημαντικά γεγονότα. Αναμένεται ότι μια τέτοια δραστηριότητα μπορεί να αυξηθεί με τις εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες, με σκοπό να επικρατήσει χάος και φόβος. Στις 13 Ιουλίου 2024, εντοπίστηκαν πολλοί πόροι που διαδίδουν πληροφορίες σχετικά με τα bots του Telegram

παρέχοντας οδηγίες και λεπτομέρειες σχετικά με την πρόσβαση σε παράνομο περιεχόμενο που σχετίζεται με εκρηκτικούς μηχανισμούς.

Εκτός από τις προσπάθειες των αρχών επιβολής του νόμου και των υπηρεσιών του δημόσιου τομέα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, υπάρχουν πολλές προκλήσεις στους ώμους του ιδιωτικού τομέα στη διαχείριση διαδικτυακών πλατφορμών, αγορών, μέσων κοινωνικής δικτύωσης και άλλων πόρων. Σύμφωνα με ειδικούς, ένα από τα βασικά ζητήματα είναι η παρακολούθηση ατόμων υψηλού κινδύνου που ενδέχεται να κάνουν κατάχρηση χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, όπως τράπεζες, πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου και δίκτυα πληρωμών, για να συμμετάσχουν σε παράνομες δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένου του ξεπλύματος χρήματος και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

Δείτε επίσης: Μαλαισία: Συνεργασίες για ενίσχυση εργατικού δυναμικού στον κυβερνοχώρο

Η τρομοκρατία μέσω του κυβερνοχώρου είναι μια αναδυόμενη απειλή που τείνει να αυξάνεται, καθώς περισσότερες οργανώσεις εκμεταλλεύονται τις δυνατότητες του διαδικτύου. Αυτή η μορφή τρομοκρατίας περιλαμβάνει την χρήση ψηφιακών εργαλείων για τη διάδοση προπαγάνδας, την οργάνωση επιθέσεων ή την εκτέλεση κυβερνοεπιθέσεων εναντίον κρατικών και ιδιωτικών υποδομών. Μέσω των κοινωνικών μέσων, οι τρομοκράτες μπορούν να προσεγγίσουν και να κινητοποιήσουν υποστηρικτές σε διεθνές επίπεδο, καθιστώντας τη διαδικτυακή ασφάλεια ένα κρίσιμο πεδίο για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την προστασία των πολιτών.

Πηγή: securityaffairs