Η εταιρεία τεχνολογίας κυβερνοασφάλειας και προστασίας δεδομένων Acronis, προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι κακόβουλοι παράγοντες, εκμεταλλεύονται μια ευπάθεια κρίσιμης σοβαρότητας που επιδιορθώθηκε πριν από εννέα μήνες.

Δείτε επίσης: Ευπάθεια στο OpenStack Nova επιτρέπει μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση σε Cloud servers

Γνωστή ως CVE-2023-45249 (βαθμολογία CVSS 9,8), η ευπάθεια επηρεάζει την Υποδομή Cyber ​​Acronis (ACI) και επιτρέπει στους φορείς απειλών να εκτελούν αυθαίρετο κώδικα εξ αποστάσεως λόγω της χρήσης προεπιλεγμένων κωδικών πρόσβασης.

Σύμφωνα με την εταιρεία, το σφάλμα επηρεάζει τις εκδόσεις ACI πριν από την έκδοση 5.0.1-61, την έκδοση 5.1.1-71, την έκδοση 5.2.1-69, την έκδοση 5.3.1-53 και την έκδοση 5.4.4-132.

Πέρυσι, η Acronis επιδιόρθωσε την ευπάθεια, με την κυκλοφορία των εκδόσεων ACI 5.4 update 4.2, 5.2 update 1.3, 5.3 update 1.3, 5.0 update 1.4 και 5.1 update 1.2.

«Αυτή η ευπάθεια είναι γνωστό ότι εκμεταλλέυεται ενεργά», σημείωσε η Acronis σε μια συμβουλευτική ενημέρωση την περασμένη εβδομάδα, χωρίς να παρέχει περισσότερες λεπτομέρειες για τις επιθέσεις που παρατηρήθηκαν, αλλά προτρέποντας όλους τους πελάτες να εφαρμόσουν τις διαθέσιμες ενημερώσεις κώδικα το συντομότερο δυνατό.

Δείτε ακόμα: ConfusedFunction: Ανακαλύφθηκε ευπάθεια στο Google Cloud

Το ACI είναι μια πλατφόρμα κυβερνοπροστασίας με πολλούς μισθωτές, που προσφέρει δυνατότητες αποθήκευσης, compute και εικονικοποίησης σε επιχειρήσεις και παρόχους υπηρεσιών.

Η λύση μπορεί να εγκατασταθεί σε διακομιστές bare-metal για να τους ενώσει σε ένα ενιαίο σύμπλεγμα για εύκολη διαχείριση.

Δεδομένης της κρίσιμης σημασίας του ACI σε εταιρικά περιβάλλοντα, οι επιθέσεις που εκμεταλλεύονται την ευπάθεαι CVE-2023-45249 για να παραβιάσουν μη επιδιορθωμένες παρουσίες θα μπορούσαν να έχουν τρομερές συνέπειες για τους οργανισμούς-θύματα.

Πέρυσι, ένας hacker δημοσίευσε ένα αρχείο αρχειοθέτησης που φέρεται να περιέχει 12 Gb δεδομένων διαμόρφωσης αντιγράφων ασφαλείας, αρχεία πιστοποιητικών, αρχεία καταγραφής εντολών, διαμορφώσεις συστήματος και αρχεία καταγραφής πληροφοριών και σενάρια κλεμμένα από λογαριασμό πελάτη της Acronis.

Δείτε επίσης: Hackers εκμεταλλεύονται ευπάθεια στο Microsoft Defender για την διάδοση ACR, Lumma και Meduza Stealers

Οι κυβερνοεπιθέσεις, όπως αυτές που μπορούν να πραγματοποιηθούν μέσω της ευπάθειας της Acronis, έχουν γίνει μια διάχυτη απειλή στο σημερινό ψηφιακό τοπίο, στοχεύοντας άτομα, εταιρείες και κυβερνήσεις. Αυτές οι κακόβουλες δραστηριότητες μπορούν να λάβουν διάφορες μορφές, όπως phishing, κακόβουλο λογισμικό, ransomware και επιθέσεις άρνησης υπηρεσίας, που συχνά οδηγούν σε σημαντικές οικονομικές απώλειες και ζημιά στη φήμη. Η άνοδος των εξελιγμένων τεχνικών και εργαλείων που χρησιμοποιούνται από εγκληματίες στον κυβερνοχώρο υπογραμμίζει τη σημασία των ισχυρών μέτρων για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο. Οι οργανισμοί πρέπει να υιοθετήσουν ολοκληρωμένες στρατηγικές που περιλαμβάνουν εκπαίδευση εργαζομένων, τακτικές ενημερώσεις λογισμικού και σχέδια αντιμετώπισης συμβάντων για τον μετριασμό των κινδύνων που σχετίζονται με τις κυβερνοεπιθέσεις και την προστασία των ευαίσθητων δεδομένων.

Πηγή: securityweek