Ο Άρειος Πάγος αποφάσισε να θέσει στο αρχείο τη δικογραφία κατά της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ), καθώς η έρευνα του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Ελλάδας δεν εντόπισε αποδεικτικά στοιχεία για το ότι η υπηρεσία χρησιμοποίησε παράνομα κακόβουλο λογισμικό Predator σε τηλέφωνα με σκοπό την κυβερνοκατασκοπεία (spyware), όπως ανέφερε την Τρίτη το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η υπόθεση προήλθε από ισχυρισμούς του αρχηγού ενός αντιπολιτευόμενου κόμματος και ενός δημοσιογράφου το 2022, οι οποίοι δήλωσαν ότι παρακολουθούνταν από το κράτος μέσω κακόβουλου λογισμικού. Ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης, ο οποίος σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα είχε τεθεί υπό παρακολούθηση από την ΕΥΠ, ανέφερε ότι το τηλέφωνό του είχε μολυνθεί από το spyware Predator, το οποίο αναπτύχθηκε από την Cytrox, μια εταιρεία παρακολούθησης που ανήκει στην κοινοπραξία Intellexa με έδρα την Ελλάδα.

Δείτε επίσης: Στρατιωτικός της ADF κατηγορείται για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας

Αργότερα, ίχνη του Predator βρέθηκαν σε δεκάδες τηλέφωνα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων πολιτικών, δημοσιογράφων και επιχειρηματιών, σύμφωνα με την Ανεξάρτητη Αρχή Προστασίας της ιδιωτικής ζωής των τηλεπικοινωνιών.

«Δεν υπήρξε καμία εμπλοκή από πλευράς κρατικών υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένης της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ), ή οποιουδήποτε κυβερνητικού αξιωματούχου με το spyware Predator ή παρόμοιο λογισμικό», δήλωσε ο εισαγγελέας, ολοκληρώνοντας την προκαταρκτική έρευνα για την υπόθεση, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Οι καταγγελίες του 2022, εν μέσω αυξανόμενης ανησυχίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με τη χρήση spyware, ανέδειξαν ζητήματα που αφορούν την προστασία

των ιδιωτικών επικοινωνιών στην Ελλάδα και οδήγησαν στις παραιτήσεις του τότε επικεφαλής της ΕΥΠ, Παναγιώτη Κοντολέων, και του γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού.

Σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα που είδε το Reuters, ο Παναγιώτης Κοντολέων, επικεφαλής της ΕΥΠ από το 2019 έως το 2022, αρνήθηκε τους ισχυρισμούς ότι η υπηρεσία πληροφοριών χρησιμοποίησε τέτοιου είδους κακόβουλο λογισμικό όταν κατέθεσε τον Μάιο ως μάρτυρας για την υπόθεση.

Ο εισαγγελέας είπε ότι ένα δικαστήριο θα πρέπει να εξετάσει την εγκυρότητα των κατηγοριών κατά νομικών εκπροσώπων ιδιωτικών εταιρειών που χειρίστηκαν το Predator και συμμετείχαν στην υπόθεση.

Ο ιδρυτής της Intellexa, Tal Dilian, ο οποίος κατέθεσε τον Ιούλιο, έχει αρνηθεί οποιαδήποτε ανάμειξη στην υπόθεση.

Διαβάστε περισσότερα: Η κινέζικη κυβερνοκατασκοπεία στοχεύει φορείς τηλεπικοινωνιών στην Ασία από το 2021

Ορισμένοι από τους στόχους της ΕΥΠ εκείνη την περίοδο ήταν τα ίδια άτομα των οποίων τα τηλέφωνα είχαν μολυνθεί από το Predator, σύμφωνα με μια έκθεση εμπειρογνωμόνων που περιλαμβάνεται στα δικαστικά έγγραφα.

Πηγή: reuters