Ο Elon Musk είπε ότι η SpaceX θα εκτοξεύσει στον Άρη το πρώτο της διαστημικό σκάφος Starship, χωρίς πλήρωμα, σε δύο χρόνια.

Ο δισεκατομμυριούχος εξήγησε ότι οι πρώτες δοκιμές θα γίνουν χωρίς πλήρωμα για να ελεγχθεί η ασφάλεια της προσεδάφισης στον Άρη. Εάν αυτές οι προσεδαφίσεις δεν αντιμετωπίσουν κάποιο πρόβλημα, η διαστημική εταιρεία θα ξεκινήσει τις πρώτες πτήσεις με πλήρωμα στον Άρη σε τέσσερα χρόνια.

«Ο ρυθμός πτήσεων θα αυξηθεί εκθετικά, με στόχο την οικοδόμηση μιας αυτοσυντηρούμενης πόλης σε περίπου 20 χρόνια», είπε ο Elon Musk.

Δείτε επίσης: NASA: Η SpaceX θα καταστρέψει τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS)

Το Starship είναι κατασκευασμένο από ανοξείδωτο χάλυβα και χωρίζεται σε δύο τμήματα: έναν first-stage booster που ονομάζεται Super Heavy και ένα διαστημόπλοιο γνωστό ως Starship.

Σε αντίθεση με άλλα αντίστοιχα πυραυλικά συστήματα, το Starship της SpaceX έχει σχεδιαστεί για να μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί πλήρως και γρήγορα σε διάφορες αποστολές. Η SpaceX σχεδιάζει να επαναφέρει ξανά το Super Heavy στη βάση εκτόξευσης μετά από κάθε εκτόξευση, επιτρέποντας τη γρήγορη επιθεώρηση, τις σχετικές διορθώσεις και την εκ νέου εκτόξευση.

Η SpaceX πιστεύει ότι ο συνδυασμός της  γερής κατασκευής και της αποτελεσματικότητας του Starship θα μας φέρει πιο κοντά στην προσεδάφιση στον Άρη και τη δημιουργία αποικίας – ένα μακροχρόνιο όνειρο του Elon Musk.

Δείτε επίσης: Σπάνιοι κρύσταλλοι θείου ανακαλύφθηκαν στον Άρη από τη NASA

Ο Musk στοχεύει στη δημιουργία βιώσιμης ανθρώπινης παρουσίας στον κόκκινο πλανήτη. Ο δισεκατομμυριούχος οραματίζεται μια αποικία στην οποία θα μπορούσαν να ζουν πολλοί άνθρωποι. Για την επίτευξη αυτού του φιλόδοξου στόχου, θα χρειαστούν μια σειρά από υποδομές, συμπεριλαμβανομένων οικοτόπων, ενεργειακών συστημάτων και γεωργικών εγκαταστάσεων. Η εταιρεία ερευνά ενεργά τεχνολογίες που μπορούν να υποστηρίξουν τη μακροχρόνια ζωή στο σκληρό περιβάλλον του Άρη

, ενώ μελετά τις ψυχολογικές και κοινωνικές επιπτώσεις του εκτεταμένου διαστημικού ταξιδιού και της ζωής σε άλλο πλανήτη.

Το Starship θα ταξιδέψει στον Άρη το 2026, καθώς δεν είναι ακόμη πλήρως έτοιμο. Έχει πραγματοποιήσει τέσσερις δοκιμαστικές αποστολές μέχρι σήμερα — τον Απρίλιο και τον Νοέμβριο του 2023 και τον Μάρτιο και τον Ιούνιο του 2024. Σε κάθε δοκιμαστική πτήση είναι ακόμα καλύτερο, επιτυγχάνοντας όλους τους κύριους στόχους του στην πιο πρόσφατη αποστολή.

Δείτε επίσης: Άρης: 2 δισ. κρατήρες μετά από πρόσκρουση ουράνιου σώματος

Η SpaceX ετοιμάζεται αυτήν τη στιγμή για την πέμπτη πτήση του Starship, η οποία θα δοκιμάσει νέα πράγματα, συμπεριλαμβανομένης της πρώτης προσπάθειας προσεδάφισης του Super Heavy πίσω στη βάση εκτόξευσης.

Παρά τις πιθανές προκλήσεις, η SpaceX παραμένει αποφασισμένη να προωθήσει τα φιλόδοξα σχέδιά της για το Starship και όχι μόνο. Με τολμηρό όραμα και ακλόνητη αποφασιστικότητα, η εταιρεία συνεχίζει να ανοίγει το δρόμο για το μέλλον της ανθρωπότητας στην εξερεύνηση και τον αποικισμό του διαστήματος.

Πηγή: www.space.com