Ένα λύκειο στο νότιο Λονδίνο, το Charles Darwin School, αναγκάστηκε να κλείσει τις πόρτες του προσωρινά λόγω μιας σοβαρής επίθεσης ransomware. Το περιστατικό έχει αφήσει περίπου 1.300 μαθητές χωρίς πρόσβαση στις εκπαιδευτικές τους εγκαταστάσεις για το πρώτο μισό της εβδομάδας.

Δείτε επίσης: Το Ransomware κατέστρεψε σχολεία και πόλεις τον Μάιο

Η επίθεση, η οποία αναγνωρίστηκε ως ransomware, έχει διαταράξει τα συστήματα πληροφορικής του σχολείου, οδηγώντας σε σημαντικές λειτουργικές προκλήσεις και ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια των δεδομένων. Ο διευθυντής του σχολείου, Aston Smith, έγραψε στους γονείς και τους κηδεμόνες για να εξηγήσει τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Η επίθεση ransomware έχει θέσει σε κίνδυνο την υποδομή πληροφορικής του σχολείου Charles Darwin, καθιστώντας αδύνατη την πρόσβαση σε βασικά συστήματα, συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και διαδικτύου.

Ως μέτρο προστασίας, όλες οι συσκευές του προσωπικού έχουν αφαιρεθεί για έλεγχο και οι λογαριασμοί των μαθητών έχουν απενεργοποιηθεί για να αποφευχθούν περαιτέρω παραβιάσεις, αναφέρεται στην επιστολή. Το σχολείο έχει προσλάβει ειδικούς στον τομέα της κυβερνοασφάλειας και ειδικούς ανάκτησης δεδομένων για να αξιολογήσουν την έκταση της παραβίασης και να ξεκινήσουν διαδικασίες ανάκτησης.

Το Γραφείο του Επιτρόπου Πληροφοριών (ICO) έχει ειδοποιηθεί και βρίσκεται σε εξέλιξη πλήρης αξιολόγηση του αντίκτυπου των δεδομένων, για να προσδιοριστεί σε ποιες πληροφορίες ενδέχεται να είχαν πρόσβαση οι επιτιθέμενοι. Ευτυχώς, συστήματα που βασίζονται σε cloud όπως το Parent Pay δεν επηρεάστηκαν.

Δείτε ακόμα: Ηνωμένο Βασίλειο: Έκλεισε σχολείο λόγω κυβερνοεπίθεσης

Οι επιθέσεις ransomware σε εκπαιδευτικά ιδρύματα έχουν αυξηθεί παγκοσμίως, με τα σχολεία όπως το Charles Darwin να γίνονται συχνοί στόχοι, συχνά λόγω απαρχαιωμένων μέτρων ασφαλείας και περιορισμένων πόρων κυβερνοασφάλειας. Μόνο το 2023, ο τομέας της εκπαίδευσης σημείωσε σημαντική αύξηση στα περιστατικά ransomware, με αύξηση 92% στις επιθέσεις σε ιδρύματα K-12. Αυτές οι επιθέσεις διαταράσσουν τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες και θέτουν σε κίνδυνο τα ευαίσθητα δεδομένα

των μαθητών και του προσωπικού.

Το Εθνικό Κέντρο Κυβερνοασφάλειας (NCSC) παρακολουθεί ενεργά αυτά τα περιστατικά και έχει προειδοποιήσει προηγουμένως τα εκπαιδευτικά ιδρύματα για την αυξανόμενη απειλή του ransomware. Παρά τις προσπάθειες ωστόσο, σχολεία όπως το Charles Darwin αντιμετωπίζουν προκλήσεις όσον αφορά την προστασία των συστημάτων πληροφορικής τους έναντι εξελιγμένων εγκληματιών στον κυβερνοχώρο.

Καθώς το σχολείο εργάζεται για την αποκατάσταση των συστημάτων του, οι γονείς και οι μαθητές έχουν λάβει συμβουλές να παραμείνουν σε επαγρύπνηση και να αναφέρουν τυχόν ύποπτες επικοινωνίες. Το σχολείο χρησιμοποιεί εναλλακτικές πλατφόρμες όπως το Satchel One για να διατηρήσει την ομαλή λειτουργία κατά τη διάρκεια αυτής της δύσκολης περιόδου.

Δείτε επίσης: Τα σχολεία Center Line θύμα επίθεσης ransomware

Οι επιθέσεις ransomware, όπως αυτή στο σχολείο Charles Darwin, έχουν αναδειχθεί ως κρίσιμη απειλή στο ψηφιακό τοπίο, στοχεύοντας άτομα και οργανισμούς. Αυτά τα κακόβουλα περιστατικά στον κυβερνοχώρο περιλαμβάνουν την κρυπτογράφηση σημαντικών δεδομένων από τον εισβολέα, ο οποίος στη συνέχεια απαιτεί λύτρα —συχνά σε κρυπτονομίσματα— για το κλειδί αποκρυπτογράφησης. Οι συνέπειες μπορεί να είναι καταστροφικές, οδηγώντας σε σημαντικές οικονομικές απώλειες, λειτουργικές διαταραχές και ζημιά στη φήμη. Οι στρατηγικές πρόληψης, συμπεριλαμβανομένων τακτικών αντιγράφων ασφαλείας δεδομένων, εκπαίδευσης στον κυβερνοχώρο και προηγμένων συστημάτων ανίχνευσης απειλών, είναι απαραίτητες για την προστασία από αυτές τις επιθέσεις. Καθώς η τεχνολογία συνεχίζει να εξελίσσεται, το ίδιο συμβαίνει και με τις τακτικές που εφαρμόζουν οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για συνεχή επαγρύπνηση και προληπτικά μέτρα.

Πηγή: cybersecuritynews