Η Ιαπωνία ανακοίνωσε τα σχέδιά της να ξεκινήσει την κατασκευή του πρώτου υπερυπολογιστή «zeta-class», τον Fugaku Next, το επόμενο έτος. Μόλις λειτουργήσει πλήρως, θα είναι 1.000 φορές ταχύτερος από τους πιο ισχυρούς υπερυπολογιστές του σήμερα.

Δείτε επίσης: Ο ισχυρότερος υπερυπολογιστής στον κόσμο θα διαθέτει 100,000 AI chips

Το μηχάνημα, του οποίου η κατασκευή θα μπορούσε να κοστίσει περισσότερα από 750 εκατομμύρια δολάρια, θα βοηθήσει την Ιαπωνία να συμβαδίσει με το ρυθμό ανάπτυξης της τεχνητής νοημοσύνης (AI) και αναμένεται να είναι πλήρως λειτουργικό μέχρι το 2030.

Τα σχέδια για το νέο μηχάνημα — που κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά στις 28 Αυγούστου από το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού, Επιστήμης και Τεχνολογίας της Ιαπωνίας (MEXT) — αποκαλύπτουν ότι ο υπερυπολογιστής Fugaku Next θα μπορούσε να φτάσει ταχύτητες σε κλίμακα zetaFLOPS, κάτι που δεν είχε επιτευχθεί ποτέ πριν.

Τα FLOPS χρησιμοποιούνται για τη μέτρηση του πόσο γρήγορα οι υπολογιστές μπορούν να λύσουν προβλήματα. Ένας υπερυπολογιστής με ταχύτητα 1 zetaFLOPS θα μπορούσε να κάνει ένα εξάκις εκατομμύριο (1 ακολουθούμενο από 21 μηδενικά) υπολογισμούς ανά δευτερόλεπτο. Οι σημερινοί πιο ισχυροί υπερυπολογιστές μόλις έσπασαν το φράγμα του exaFLOPS, που σημαίνει ότι μπορούν να κάνουν λίγο περισσότερους από ένα πεντάκις εκατομμύριο (1 ακολουθούμενο από 18 μηδενικά) υπολογισμούς ανά δευτερόλεπτο.

Δείτε ακόμα: Meta: Ο νέος μας υπερυπολογιστής AI θα είναι ο ταχύτερος στον κόσμο

Η απόφαση για την κατασκευή μιας τόσο ισχυρής μηχανής ελήφθη «για να συμβαδίσει με την ανάπτυξη της επιστημονικής έρευνας με χρήση τεχνητής νοημοσύνης», έγραψε ο ιαπωνικός ειδησεογραφικός ιστότοπος Nikkei σε άρθρο του.

Ο προτεινόμενος υπερυπολογιστής Fugaku Next, διαφημίζεται ως ο διάδοχος του ιαπωνικού υπερυπολογιστή Fugaku (0,44 exaFLOPS), ο οποίος προηγουμένως κατείχε τον τίτλο του ταχύτερου υπερυπολογιστή στον κόσμο έως ότου εκθρονίστηκε το 2022 από τον υπερυπολογιστή Frontier των ΗΠΑ (1,2 exaFLOPS) στο Εθνικό Εργαστήριο Oak Ridge στο Τενεσί. Ο Fugaku θεωρείται σήμερα ο τέταρτος ισχυρότερος υπερυπολογιστής στον κόσμο.

Δείτε επίσης: Microsoft & UK κατασκευάζουν τον ισχυρότερο υπερυπολογιστή καιρού στον κόσμο

Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουν οι μηχανικοί στην κατασκευή του νέου υπερυπολογιστή είναι να βρουν έναν τρόπο να τον κάνουν να λειτουργεί αποτελεσματικά. Το 2023, οι ειδικοί υπολογιστών προέβλεψαν ότι ένα μηχάνημα zeta-class που κατασκευάζεται χρησιμοποιώντας τις τρέχουσες τεχνολογίες υπερυπολογιστών, θα απαιτούσε την ενέργεια ισοδύναμη με την παραγωγή 21 πυρηνικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής, όπως ανέφερε προηγουμένως ο ιστότοπος ειδήσεων υπολογιστών HPCwire.

Πηγή: livescience