Η ισραηλινή εταιρεία λογισμικού Wix.com ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει να παρέχει υπηρεσίες σε χρήστες στη Ρωσία, από τις 12 Σεπτεμβρίου 2024. Μετά από αυτή την ημερομηνία, όλοι οι λογαριασμοί από τη Ρωσία (δωρεάν και premium), θα μπλοκαριστούν και οι ιστότοποί τους θα καταργηθούν.

Η δημοφιλής πλατφόρμα δημιουργίας ιστοσελίδων είπε ότι προχωρά σε αυτή την κίνηση για να τηρήσει τους νέους κανονισμούς.

Ως αποτέλεσμα των νέων κανονισμών, είμαστε υποχρεωμένοι να περιορίσουμε την πρόσβαση στις υπηρεσίες Wix για Ρώσους κατοίκους, από τις 12 Σεπτεμβρίου 2024, και να αποκλείσουμε τους λογαριασμούς τους“, ανακοίνωσε η Wix.com.

Δείτε επίσης: Η Ρωσία συνεχίζει τη μάχη κατά της χρήσης VPN

Από αυτήν την ημερομηνία και μετά, δεν θα μπορείτε πλέον να έχετε πρόσβαση στον λογαριασμό σας Wix και σε οποιεσδήποτε υπηρεσίες παρέχουμε“.

Η Wix.com είναι μια πλατφόρμα δημιουργίας ιστοτόπων που βασίζεται στο cloud και επιτρέπει στους χρήστες να δημιουργούν απλά blogging sites, σελίδες μικρών επιχειρήσεων και ηλεκτρονικά καταστήματα. Οι χρήστες δεν χρειάζεται να έχουν ιδιαίτερες γνώσεις για να δημιουργήσουν τα sites. Η υπηρεσία προσφέρει μια φιλική προς τον χρήστη διεπαφή, μια μεγάλη συλλογή templates, και app market για απόκτηση περισσότερων δυνατοτήτων. Επίσης, παρέχονται εργαλεία SEO και ειδικά εργαλεία ηλεκτρονικού εμπορίου για τη διαχείριση πληρωμών και αποστολής.

Τυχόν ιστότοποι που δημιουργούνται από ρωσικούς λογαριασμούς, θα βγαίνουν εκτός σύνδεσης. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα είναι πλέον προσβάσιμοι από κανέναν στον κόσμο.

Δείτε επίσης: Η Notion φεύγει από τη Ρωσία – Κλείνουν accounts το Σεπτέμβριο

Οι Ρώσοι χρήστες που θέλουν να διατηρήσουν τους ιστότοπούς τους, καλούνται να μεταφέρουν το domain τους σε άλλο registrar ή hosting provider έως τις 12 Σεπτεμβρίου. Μετά τις 12 Σεπτεμβρίου, η μεταφορά δεν θα είναι δυνατή.

Η κίνηση της Wix.com να αποκλείσει Ρώσους χρήστες και να διαγράψει όλους τους λογαριασμούς

σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, έρχεται αμέσως μετά την ανακοίνωση μιας παρόμοιας ενέργειας από τη Notion. Το δημοφιλές λογισμικό ανακοίνωσε στα τέλη Αυγούστου ότι λόγω των περιορισμών της κυβέρνησης των ΗΠΑ, αναγκάστηκε να αποκλείσει την πρόσβαση σε όλους τους χρήστες που εδρεύουν στη Ρωσία.

Η απόφαση τόσο της Wix όσο και της Notion έρχεται εν μέσω αυξανόμενης παγκόσμιας πίεσης στις εταιρείες να διακόψουν τους δεσμούς με τη Ρωσία, ως απάντηση στη συνεχιζόμενη γεωπολιτική κατάσταση. Η κίνηση της Wix.com αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης τάσης, καθώς πολλές εταιρείες τεχνολογίας και πάροχοι διαδικτυακών υπηρεσιών επαναξιολογούν τις δραστηριότητές τους προκειμένου να συμμορφωθούν με τις διεθνείς κυρώσεις και να ευθυγραμμιστούν με τις ηθικές επιχειρηματικές πρακτικές. Καθώς πλησιάζει η προθεσμία, οι Ρώσοι χρήστες καλούνται να μεταφέρουν τους ιστότοπους και το περιεχόμενό τους σε εναλλακτικές πλατφόρμες για να αποφευχθεί η διακοπή και η απώλεια δεδομένων. Η εταιρεία έχει δηλώσει ότι έχει δεσμευτεί να υποστηρίζει τους χρήστες που επηρεάζονται κατά τη διάρκεια αυτής της μεταβατικής περιόδου.

Δείτε επίσης: Apple: Καταργεί τις εφαρμογές VPN από το ρώσικο App Store

Από την άλλη μεριά, η απόφαση της Wix να αποσύρει υπηρεσίες από τη Ρωσία εγείρει σημαντικά ερωτήματα σχετικά με τη σχέση μεταξύ επιχειρήσεων και κυβερνήσεων, καθώς και τις ευθύνες που έχουν οι εταιρείες έναντι των χρηστών τους. Η κίνηση υπογραμμίζει επίσης τις σημαντικές επιπτώσεις των πολιτικών εντάσεων στις λειτουργίες των πολυεθνικών εταιρειών.

Πηγή: www.bleepingcomputer.com