Μια νέα έκθεση του FBI δείχνει ότι οι οικονομικές απώλειες που σχετίζονται με απάτες και κλοπή crypto ξεπέρασαν τα 5,6 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023. Επιπλέον, το Κέντρο Παραπόνων Διαδικτυακού Εγκλήματος του FBI δέχτηκε περισσότερες από 69.000 καταγγελίες σχετικά με αυτές τις απάτες.

Οι συνολικές απώλειες σε απάτες που σχετίζονται με crypto αυξήθηκαν κατά 45% από το 2022.

Το FBI λέει ότι την περασμένη χρονιά η εκμετάλλευση των crypto ήταν η πιο διαδεδομένη από τις επενδυτικές απάτες. Σύμφωνα με τις αναφορές και τις καταγγελίες που έγιναν, οι απώλειες από επενδυτικές απάτες που σχετίζονταν με crypto αυξήθηκαν από 2,57 δισ. $ το 2022 σε 3,96 δισ. $ το 2023, σημειώνοντας αύξηση 53%.

Δείτε επίσης: Indodax: Hackers έκλεψαν crypto assets άνω των $20 εκατ.

Οι απατεώνες πίσω από τα επενδυτικά scams προσπαθούν να πείσουν τα θύματα να επενδύσουν σε crypto ή κάτι αντίστοιχο, υποσχόμενοι μεγάλες αποδόσεις χωρίς κίνδυνο.

Άλλες απάτες, που οδήγησαν σε απώλειες crypto το 2023, περιελάμβαναν παραβιάσεις προσωπικών δεδομένων, με ζημίες άνω των 494 εκατομμυρίων δολαρίων, απάτες τεχνικής υποστήριξης, με ζημίες άνω των 420 εκατομμυρίων δολαρίων και ρομαντικές απάτες, με απώλειες άνω των 215 εκατομμυρίων δολαρίων. Οι phishing απάτες οδήγησαν, επίσης, σε απώλειες άνω των 9 εκατομμυρίων δολαρίων και οι BEC επιθέσεις σημείωσαν απώλειες άνω των 4 εκατομμυρίων δολαρίων.

Δείτε επίσης: Οι hackers της WazirX “κρύβουν” τα κλεμμένα crypto μέσω του Tornado Cash

Οι πολίτες των ΗΠΑ στην Καλιφόρνια, τη Φλόριντα και το Τέξας υπέβαλαν τον μεγαλύτερο αριθμό καταγγελιών για crypto απάτες στο FBI. Οι τρεις πρώτες χώρες με βάση τον αριθμό καταγγελιών ήταν οι ΗΠΑ (57.762), ο Καναδάς (1236) και το Ηνωμένο Βασίλειο (962).

Είστε στόχος crypto απάτης; Τι πρέπει να κάνετε, σύμφωνα με το FBI;

  • Υποβάλετε μια καταγγελία μέσω του IC3.gov, ακόμη και αν δεν χάσατε χρήματα
  • Δώστε λεπτομέρειες για τις συναλλαγές, συμπεριλαμβανομένων των διευθύνσεων crypto, των ποσών και των ειδών crypto, των transaction hashes και των ημερομηνιών και ωρών των συναλλαγών
  • Μοιραστείτε λεπτομέρειες σχετικά με το πώς γνωρίσατε τον απατεώνα, τις πλατφόρμες επικοινωνίας και τυχόν domains που εμπλέκονται
  • Να είστε προσεκτικοί με τις υπηρεσίες ανάκτησης crypto, ειδικά εκείνων που χρεώνουν προκαταβολή

Η αποκεντρωμένη φύση των crypto, η ταχύτητα των συναλλαγών, η δυνατότητα μεταφοράς σε όλο τον κόσμο και η δυσκολία εντοπισμού καθιστούν τα κρυπτονομίσματα ελκυστικό στόχο για τους hackers.

Μόλις ένα άτομο στείλει crypto, ο παραλήπτης το μεταφέρει γρήγορα σε έναν λογαριασμό στο εξωτερικό για σκοπούς εξαργύρωσης. Γι’ αυτό το λόγο, είναι σημαντικό να αναφέρονται άμεσα τέτοιου είδους περιστατικά.

Δείτε επίσης: SpyAgent: Νέο Android malware κλέβει τα recovery phrases των crypto wallets

Συμπερασματικά, ενώ μπορεί να υπάρχουν κίνδυνοι που σχετίζονται με τα κρυπτονομίσματα, είναι ένας αναπτυσσόμενος κλάδος που δεν μπορεί να αγνοηθεί. Καθώς η τεχνολογία συνεχίζει να προοδεύει, είναι σημαντικό για τα άτομα να ενημερώνονται και να προσαρμόζονται στο μεταβαλλόμενο τοπίο των οικονομικών. Κατανοώντας τους πιθανούς κινδύνους και λαμβάνοντας τις απαραίτητες προφυλάξεις, οι επενδυτές μπορούν να περιηγηθούν στον κόσμο των κρυπτονομισμάτων με σιγουριά. Το μέλλον του νομίσματος μπορεί να είναι αβέβαιο, αλλά ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο – η γνώση και η προσοχή είναι το κλειδί σε αυτήν την εξελισσόμενη αγορά.

Πηγή: www.infosecurity-magazine.com