Η Επιτροπή Προστασίας Δεδομένων της Ιρλανδίας (DPC) ανακοίνωσε την έναρξη μιας «Διασυνοριακής νομοθετικής έρευνας» σχετικά με το μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης (AI) της Google.

Στόχος είναι να διαπιστωθεί αν ο τεχνολογικός γίγαντας συμμορφώνεται με τους κανονισμούς προστασίας δεδομένων στην περιοχή, κατά την επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων των Ευρωπαίων χρηστών.

Διαβάστε σχετικά: MIT: Πώς μπορεί να μας βλάψει η τεχνητή νοημοσύνη (AI)

Η νομοθετική έρευνα εξετάζει αν η Google έχει εκπληρώσει τυχόν υποχρεώσεις αξιολόγησης σύμφωνα με το άρθρο 35[2] του Γενικού Κανονισμού για την Προστασία Δεδομένων (Αξιολόγηση Επιπτώσεων Προστασίας Δεδομένων), πριν από την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων των υποκειμένων δεδομένων της ΕΕ/Ε.Ε.Α. που σχετίζονται με την ανάπτυξη του βασικού μοντέλου τεχνητής νοημοσύνης της, Pathways Language Model 2 (PaLM 2), όπως ανέφερε η DPC.

Το PaLM 2 είναι το προηγμένο γλωσσικό μοντέλο της Google, προσφέροντας βελτιωμένες δυνατότητες πολυγλωσσίας, συλλογιστικής και προγραμματισμού. Η ανακοίνωσή του έγινε τον Μάιο του 2023.

Με την ευρωπαϊκή έδρα της Google στο Δουβλίνο, η DPC αναλαμβάνει τον ρόλο του κύριου ρυθμιστή, διασφαλίζοντας την πλήρη συμμόρφωση με το αυστηρό εγχειρίδιο κανόνων προστασίας δεδομένων της εταιρείας.

Η DPC ανέφερε ότι η διεξαγωγή έρευνας σχετικά με το Google AI είναι κρίσιμη για τη διασφάλιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών των ατόμων, ιδίως όταν η επεξεργασία τέτοιων δεδομένων κατά την ανάπτυξη συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης ενδέχεται να δημιουργήσει «υψηλό κίνδυνο».

Δείτε επίσης: Clearview AI: Πρόστιμο από την Ολλανδία για παραβίαση του GDPR

Η έρευνα αυτή πραγματοποιείται εβδομάδες μετά την οριστική συμφωνία της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης X

να μην εκπαιδεύει το chatbot AI, Grok, χρησιμοποιώντας τα προσωπικά δεδομένα που συλλέχθηκαν από ευρωπαίους χρήστες χωρίς προηγούμενη συγκατάθεση. Τον Αύγουστο, η Επιτροπή Προστασίας Δεδομένων (DPC) ανακοίνωσε ότι η X συμφώνησε να αναστείλει την “επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων που περιέχονται στις δημόσιες αναρτήσεις των χρηστών της X στην Ε.Ε./Ε.Ο.Χ., τις οποίες επεξεργάστηκε μεταξύ 7 Μαΐου 2024 και 1ης Αυγούστου 2024”.

Η Meta, η οποία πρόσφατα παραδέχτηκε ότι χρησιμοποίησε δημόσια δεδομένα κάθε ενήλικα χρήστη του Facebook στην Αυστραλία για να εκπαιδεύσει το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης (AI) της, ανέστειλε τα σχέδιά της να χρησιμοποιήσει περιεχόμενο που δημοσιεύθηκε από χρήστες στην Ευρώπη, ύστερα από αίτημα της DPC λόγω ανησυχιών σχετικά με την προστασία της ιδιωτικότητας. Επιπλέον, έχει αναστείλει τη χρήση του Generative AI (GenAI) στη Βραζιλία, μετά από μια προκαταρκτική απαγόρευση που εξέδωσε η αρχή προστασίας δεδομένων της χώρας, η οποία αντιτίθεται στη νέα πολιτική απορρήτου της.

Διαβάστε ακόμη: Προσωπικά δεδομένα κατόχων αυτοκινήτων διαρρέουν στο διαδίκτυο

Πέρυσι, η ρυθμιστική αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων της Ιταλίας επέβαλε προσωρινή απαγόρευση στο ChatGPT της OpenAI, καθώς εκφράστηκαν ανησυχίες ότι οι πρακτικές του ενδέχεται να παραβιάζουν τους νόμους περί προστασίας δεδομένων στην περιοχή.

Πηγή: thehackernews