Η Βρετανική Κυβέρνηση ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι τα κέντρα δεδομένων του Ηνωμένου Βασιλείου θα καταχωρούνται πλέον ως «κρίσιμες εθνικές υποδομές», προκειμένου να εξασφαλιστεί ενισχυμένη προστασία στον τομέα της κυβερνοασφάλειας.

Η νέα ετικέτα θα προσφέρει στους servers των κέντρων δεδομένων και στα συστήματα υποδομής, τα οποία είναι υπεύθυνα για τη στήριξη των επικοινωνιών της χώρας, ένα επιπλέον επίπεδο προστασίας από κυβερνοεπιθέσεις.

Η Βρετανία δήλωσε ότι αυτή η κίνηση θα καθησυχάσει τις εταιρείες που κατασκευάζουν κέντρα δεδομένων, όπως η DC01UK, η οποία έχει υποβάλει προτάσεις για επένδυση 3,75 δισεκατομμυρίων λιρών (4,88 δισεκατομμύρια δολάρια) στο μεγαλύτερο κέντρο δεδομένων της Ευρώπης στο Hertfordshire.

Διαβάστε επίσης: Χάκερ έχουν διεισδύσει στα κέντρα δεδομένων των Apple και Microsoft

«Η ένταξη του καθεστώτος Κρίσιμης Εθνικής Υποδομής στα κέντρα δεδομένων θα διευκολύνει τον καλύτερο συντονισμό και τη συνεργασία με την κυβέρνηση στην καταπολέμηση των κυβερνοεγκλημάτων και την αντιμετώπιση απρόβλεπτων περιστατικών», δήλωσε ο υπουργός Τεχνολογίας του Ηνωμένου Βασιλείου, Peter Kyle.

Οι απειλές στον κυβερνοχώρο αυξάνονται, με εχθρικά κράτη και εγκληματίες να εκμεταλλεύονται την τεχνητή νοημοσύνη για να επιτεθούν σε ευάλωτα σημεία.

Εισάγουμε νέους νόμους για να ενισχύσουμε την κυβερνοασφάλειά μας, και σήμερα έχουμε προχωρήσει σε καλύτερες προστασίες των data centers του Ηνωμένου Βασιλείου. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι αυτή η νέα τακτική θα τοποθετήσει τα κέντρα δεδομένων στο ίδιο επίπεδο σημασίας με

το νερό και την ενέργεια, επιτρέποντας έτσι τον περιορισμό των οικονομικών ζημιών σε περιπτώσεις κρίσιμων συμβάντων.

Την Τετάρτη, η Amazon Web Services, ο βραχίονας υπολογιστικού νέφους της Amazon, ανακοίνωσε ότι θα επενδύσει 8 δισεκατομμύρια λίρες (10,5 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) στη Βρετανία τα επόμενα πέντε χρόνια για την κατασκευή και λειτουργία νέων κέντρων δεδομένων.

Δείτε περισσότερα: Κινέζοι χάκερς χρησιμοποιούν το Visual Studio Code για κυβερνοεπιθέσεις

Πρόσφατα περιστατικά έχουν αναδείξει την ευάλωτη φύση των υπηρεσιών μας σε διακοπές ρεύματος. Για παράδειγμα, τον Ιούλιο, η διακοπή της CrowdStrike επηρέασε τα ραντεβού στις υπηρεσίες υγείας σε όλη τη χώρα.

Πηγή: cybernews