Το TikTok και η μητρική του εταιρεία ByteDance αντιμετωπίζουν μια κρίσιμη δικαστική ακρόαση τη Δευτέρα σε μια δικαστική μάχη που επιδιώκει να μπλοκάρει έναν νόμο που θα μπορούσε να απαγορεύσει την εφαρμογή που χρησιμοποιούν 170 εκατομμύρια Αμερικανοί στις ΗΠΑ, από τις 19 Ιανουαρίου.

Δείτε επίσης: TikTok: Η νέα λειτουργία “Manage Topics” δίνει περισσότερο έλεγχο στο For You feed

Το Εφετείο των ΗΠΑ για την Περιφέρεια της Κολούμπια θα διεξάγει προφορικά επιχειρήματα σχετικά με τη νομική αμφισβήτηση, βάζοντας τη μοίρα του TikTok στο μέσον των τελευταίων εβδομάδων πριν τις προεδρικές εκλογές του 2024.

Τόσο ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος για την προεδρία Donald Trump όσο και η Αντιπρόεδρος Kamala Harris δραστηριοποιούνται στο TikTok επιδιώκοντας να προσελκύσουν νεότερους ψηφοφόρους.

Οι TikTok και ByteDance υποστηρίζουν ότι ο νόμος είναι αντισυνταγματικός και παραβιάζει τα δικαιώματα της ελευθερίας του λόγου των Αμερικανών, λέγοντας ότι είναι “μια ριζική απόκλιση από την παράδοση αυτής της χώρας να υπερασπίζεται ένα ανοιχτό Διαδίκτυο“.

Καθοδηγούμενη από τις ανησυχίες των νομοθετών των ΗΠΑ ότι η Κίνα θα μπορούσε να έχει πρόσβαση σε δεδομένα Αμερικανών ή να τους κατασκοπεύσει μέσω του TikTok, το μέτρο ψηφίστηκε με συντριπτική πλειοψηφία στο Κογκρέσο των ΗΠΑ τον Απρίλιο, λίγες εβδομάδες μετά την εισαγωγή του.

Δείτε ακόμα: Μήνυση στο TikTok για παραβίαση της νομοθεσίας περί προστασίας της ιδιωτικότητας των παιδιών

Η ByteDance είπε ότι μια εκποίηση “δεν είναι δυνατή τεχνολογικά, εμπορικά ή νομικά” και χωρίς δικαστική απόφαση θα οδηγήσει σε άνευ προηγουμένου απαγόρευση στις 19 Ιανουαρίου. Οι δικαστές Sri Srinivasan, Neomi Rao και Douglas Ginsburg θα εξετάσουν τις νομικές προκλήσεις που θέτει το TikTok και οι χρήστες.

Το TikTok και το Υπουργείο Δικαιοσύνης έχουν ζητήσει μια απόφαση έως τις 6 Δεκεμβρίου, η οποία θα μπορούσε να επιτρέψει στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ να λάβει την απόφαση πριν τεθεί σε ισχύ οποιαδήποτε απαγόρευση

.

Ο Πρόεδρος Joe Biden υπέγραψε το νόμο τον Απρίλιο, δίνοντας προθεσμία στην ByteDance έως τις 19 Ιανουαρίου για να πουλήσει το TikTok διαφορετικά θα αντιμετωπίσει απαγόρευση, αλλά θα μπορούσε να παρατείνει την προθεσμία κατά τρεις μήνες εάν πιστοποιήσει ότι η ByteDance σημειώνει πρόοδο προς την πώληση.

Ο Λευκός Οίκος και άλλοι υποστηρικτές του νόμου δήλωσαν ότι το μέτρο αποτελεί πρόκληση για την ιδιοκτησία της εφαρμογής από την Κίνα και όχι μια κίνηση για την εξάλειψη του TikTok.

Δείτε επίσης: Mozilla: Το TikTok Lite δεν έχει βασικά χαρακτηριστικά ασφαλείας

Το TikTok είναι μια πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης που έχει αποκτήσει τεράστια δημοτικότητα τα τελευταία χρόνια εντός και εκτός ΗΠΑ. Είναι γνωστή για την δυνατότητά της να φιλοξενεί σύντομης διάρκειας βίντεο, τα οποία κυμαίνονται από κωμικά σκίτσα και χορευτικές ρουτίνες μέχρι δημιουργικές παρουσιάσεις και ενημερωτικό περιεχόμενο. Η πλατφόρμα ενθαρρύνει τη δημιουργικότητα και την αυτοέκφραση, ενώ παράλληλα παρέχει στους χρήστες τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε τάσεις και προκλήσεις που γίνονται viral. Η αλληλεπίδραση που προσφέρει, σε συνδυασμό με την προσωποποιημένη ροή περιεχομένου, καθιστά το TikTok μια εθιστική και ελκυστική εφαρμογή για εκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως.

Πηγή: reuters