Η Apple θα επιτρέπει από την επόμενη εβδομάδα στους Ευρωπαίους χρήστες iPad να κατεβάζουν εφαρμογές από third-party stores, ταυτόχρονα με την κυκλοφορία του iPadOS 18 στις 16 Σεπτεμβρίου.

Η αλλαγή αυτή προέκυψε, αφού το λειτουργικό σύστημα iPad αναγνωρίστηκε ως «υπηρεσία βασικής πλατφόρμας» τον Απρίλιο, σύμφωνα με τον Νόμο για τις Ψηφιακές Αγορές της ΕΕ (DMA). Αυτοί οι ίδιοι κανόνες είχαν ήδη υποχρεώσει την εταιρεία να επιτρέπει τα third-party app stores στα iPhone νωρίτερα μέσα στη χρονιά.

Δείτε περισσότερα: Το Netflix σταματάει να λειτουργεί σε παλαιότερα iPhone και iPad

Ορισμένα third-party app stores έχουν ήδη κυκλοφορήσει για χρήστες iPhone στην ΕΕ, όπως το Setapp Mobile, το AltStore PAL και το νέο Epic Games Store, το οποίο υπόσχεται να υποστηρίξει τα iPad φέτος. Οπότε, οπαδοί του Fortnite, ετοιμαστείτε! Σύντομα θα έχετε περισσότερες επιλογές για on-the-go παιχνίδια.

Η Apple είχε έξι μήνες στη διάθεσή της για να διασφαλίσει ότι το iPadOS πληροί τις απαιτήσεις του DMA. Αυτές περιλαμβάνουν τη δυνατότητα στους χρήστες στην ΕΕ να κατεβάζουν εφαρμογές εκτός του Apple App Store

, να απεγκαθιστούν προεγκατεστημένες εφαρμογές iPad και να επιλέγουν τις δικές τους προεπιλεγμένες εφαρμογές, όπως browsers. Το iPadOS, όπως και το iOS, ανοίγει επίσης τις πόρτες σε εφαρμογές που χρησιμοποιούν εναλλακτικές μηχανές περιήγησης εκτός του WebKit, αν και περιμένουμε ακόμη να δούμε κάποιον όπως η Google να εκμεταλλευτεί αυτήν την ευκαιρία.

Διαβάστε επίσης: Snapchat: Έρχεται τώρα στα iPad ως Native εφαρμογή

Ο κατασκευαστής του iPhone υποστήριξε αρχικά ότι το iPadOS δεν πληρούσε τα απαιτούμενα κριτήρια χρηστικότητας για το DMA. Παρ’ όλα αυτά, αποφάσισε να παραμείνει ως ένα «σημαντικό gateway μέσω του οποίου πολλές εταιρείες μπορούν να προσεγγίσουν τους πελάτες τους», σύμφωνα με την επικεφαλής της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας της ΕΕ, Margrethe Vestager.

Πηγή: theverge