Αρκετοί πειρατικοί ιστότοποι κλείνουν, προκαλώντας ανησυχία σε πολλούς για αυτή την αυξανόμενο crackdown.

Η πειρατεία του διαδικτύου αποτελεί ένα ολοένα αυξανόμενο πρόβλημα για τους κατόχους πνευματικών δικαιωμάτων, όπως είναι οι εκδότες βιβλίων, οι παραγωγοί ταινιών, οι τηλεοπτικοί σταθμοί και οι κάτοχοι αθλητικών δικαιωμάτων. Σύμφωνα με την MUSO, μια εταιρεία συμβούλων που παρακολουθεί την εξάπλωση της πειρατείας, πέρυσι καταγράφηκαν σχεδόν 230 δισεκατομμύρια επισκέψεις σε ιστότοπους πειρατείας, σημειώνοντας αύξηση 6,7% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Δείτε περισσότερα: Η πειρατεία της μουσικής επιστρέφει – Ειδικά από το YouTube

Ωστόσο, υπάρχουν ενδείξεις ότι η ευρύτερη βιομηχανία αρχίζει να αντεπιτίθεται στη μάστιγα της παραβίασης πνευματικών δικαιωμάτων. Πολλοί μεγάλοι ιστότοποι πειρατείας έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας τις τελευταίες εβδομάδες, συνοδευόμενοι από ανησυχητικά παρόμοιες ειδοποιήσεις προς τους χρήστες τους. Ανάμεσα στις ιστοσελίδες που έχουν εξαφανιστεί χωρίς προειδοποίηση ή ανακοίνωση, βρίσκεται το Fmovies, μία από τις πρώτες που αποσύρθηκαν.

Από τότε, ωστόσο, αρκετοί άλλοι ιστότοποι έχουν πάψει να λειτουργούν, όπως οι theflixtor.to, mov2day.to και 2flix.to. Εκεί που κάποτε εμφανιζόταν ένα πολύχρωμο κολάζ διεπαφών παρόμοιων με το Netflix, επιτρέποντας στους χρήστες να βρουν σχεδόν οτιδήποτε ήθελαν να παρακολουθήσουν, τώρα οι σελίδες αυτές έχουν μετατραπεί σε απλές, ασπρόμαυρες ιστοσελίδες. Πολλοί από τους ιστότοπους που εξαφανίστηκαν είχαν προσφέρει έναν εκτενή κατάλογο ταινιών και τηλεοπτικών εκπομπών, αλλά πλέον εμφανίζουν μόνο ένα απλό μήνυμα στους χρήστες που τους επισκέπτονται.

Μια απερίσκεπτη λύπη

«Εδώ και πολύ καιρό παρέχουμε συνδέσμους για ταινίες και εκπομπές. Τώρα όμως ήρθε η ώρα να τους αποχαιρετήσουμε», ανέφερε το μήνυμα στο Fboxz.to, έναν από τους πιο πρόσφατους ιστότοπους που σταμάτησαν τη λειτουργία τους τις τελευταίες εβδομάδες. «Σας ευχαριστούμε που παραμείνατε μαζί μας όλο αυτό το διάστημα».

Διαβάστε επίσης: Μήνυση στη Microsoft για πειρατεία λογισμικού ανοικτού κώδικα μέσω του GitHub Copilot

Το μήνυμα συνέχιζε: «ΥΓ: Σας παρακαλούμε να πληρώσετε για τις ταινίες και τις εκπομπές. Είναι σημαντικό να δείξουμε τον σεβασμό μας στους ανθρώπους που βρίσκονται πίσω από τις ταινίες και τις παραστάσεις».

Όπως ανέφερε για πρώτη φορά το TorrentFreak, η γλώσσα αυτών των μηνυμάτων είναι ακριβώς η ίδια με αυτή που χρησιμοποίησε το 123Movies όταν έκλεισε πριν από έξι χρόνια, έπειτα από μια εκτενή έρευνα από τις αρχές επιβολής του νόμου που διέσχισε διεθνή σύνορα. Ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι η ομοιότητα στη γλώσσα, καθώς και η ανταλλαγή μηνυμάτων που προτρέπουν στη χρήση νομικών μέσων. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι αυτή η στρατηγική θα μπορούσε να είναι μια προσπάθεια από τους ιδιοκτήτες του ιστότοπου να επιδείξουν επιείκεια, σε περίπτωση που ποτέ καταληφθούν κατά τη διάρκεια μιας ενεργούς έρευνας από τις αρχές.

Σημάδια crackdown σε ολόκληρη τη βιομηχανία;

Από την πρώτη εμφάνιση του web, η πειρατεία άνθισε. Η μακροχρόνια ιστορία της αλληλεπίδρασης μεταξύ αυτών που προσπαθούν να αποφύγουν τα πνευματικά δικαιώματα και εκείνων που επιδιώκουν την επιβολή τους, δείχνει ότι οι ιδιοκτήτες πλατφορμών που παραβιάζουν τους κανόνες, συχνά εμπλέκονται σε προβλήματα. Με τις πρόσφατες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι περατικοί ιστότοποι, φαίνεται ότι το ίδιο συμβαίνει και εδώ.

Κάθε μέρα που περνά, φαίνεται ότι και ένας νέος ιστότοπος βγαίνει εκτός σύνδεσης. Το Vidsrc2.to, μαζί με τα Aniwave.to, AnimeSurge.to και Anix.to, έχουν πλέον εξαφανιστεί. Στις αρχές Σεπτεμβρίου, φάνηκε ότι οι αρχές επιβολής του νόμου είχαν προχωρήσει σε μια σημαντική δράση, καθώς το TorrentGalaxy έμεινε εκτός λειτουργίας για λίγο, αλλά σύντομα επανήλθε στο διαδίκτυο, σαν να μην είχε συμβεί τίποτα.

Ωστόσο, το μήνυμα είναι σαφές στους χρήστες ιστοσελίδων torrenting και πειρατείας: Αυτό που κάποτε θεωρούνταν μια αξιόπιστη και πάντα διαθέσιμη υπηρεσία, έχει πλέον μετατραπεί σε κάτι πολύ πιο αβέβαιο.

Δείτε ακόμη: Ρωσία: Η πειρατεία δορυφόρων αποτελεί πράξη πολέμου

Είτε αποχώρησαν με δική τους θέληση, είτε λόγω μιας ξαφνικής αναγνώρισης, ότι οι πράξεις τους είναι λανθασμένες, είτε μέσω μιας πιο κακόβουλης και αναγκαίας παρέμβασης από την αστυνομία, η οποία συνοδεύεται από την απειλή ποινών φυλάκισης για παραβίαση του νόμου περί πνευματικών δικαιωμάτων, φαίνεται ότι η σύγκρουση μεταξύ των παραβατών και εκείνων που προσπαθούν να διατηρήσουν τις αξίες τους, γίνεται όλο και πιο έντονη.

Πηγή: cybernews