Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) έδωσε την έγκρισή του για προσθήκη της δυνατότητας ανίχνευσης υπνικής άπνοιας στα Apple Watch Series 9, Series 10 και Watch Ultra 2. Το πράσινο φως έρχεται τέσσερις ημέρες πριν από την κυκλοφορία του Series 10 στις 20 Σεπτεμβρίου.

Αυτή η πολύ χρήσιμη δυνατότητα ανακοινώθηκε στην εκδήλωση του iPhone 16 και θα κυκλοφορήσει ως μέρος της επερχόμενης έκδοσης watchOS 11. Από τη στιγμή της ενεργοποίησης, θα χρειαστούν δεδομένα παρακολούθησης ύπνου 10 νυχτών σε διάστημα 30 ημερών για να προσδιοριστεί εάν ένας χρήστης πάσχει από υπνική άπνοια. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το Apple Wtach προσφέρει, επίσης, πληροφορίες σχετικά με άλλες διαταραχές του νυχτερινού ύπνου, χρησιμοποιώντας το ενσωματωμένο επιταχυνσιόμετρο.

Δείτε επίσης: Apple Watch Series 10: Το πιο κομψό smartwatch μέχρι σήμερα!

Ο FDA ταξινομεί το χαρακτηριστικό ως «μη συνταγογραφούμενη συσκευή για την αξιολόγηση του κινδύνου υπνικής άπνοιας». Η Apple τονίζει, επίσης, ότι αυτή η δυνατότητα δεν αποτελεί διαγνωστικό εργαλείο. Αντίθετα, θα δίνει κάποιες πληροφορίες που μπορούν να βοηθήσουν τους χρήστες να καταλάβουν αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα, ώστε να απευθυνθούν σε κάποιον γιατρό για να λάβουν μια επίσημη διάγνωση. Από εκεί και πέρα, οι ειδικοί θα κρίνουν αν και ποια θεραπεία είναι απαραίτητη.

Η υπνική άπνοια, την οποία θα ανιχνεύουν τα Apple Watch Series 9, Series 10 και Watch Ultra 2,  είναι μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενα διαστήματα διακοπής της αναπνοής κατά τη διάρκεια του ύπνου. Αυτές οι διακοπές οδηγούν στη μείωση των επιπέδων οξυγόνου

στο αίμα και στη διατάραξη του ύπνου.

Δείτε επίσης: Είστε έγκυος; Αγοράστε άμεσα ένα Apple Watch!

Η υπνική άπνοια μπορεί να συνοδεύεται και από διάφορα άλλα συμπτώματα, όπως αϋπνία, πονοκεφάλους, υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας και άλλα.

Η Apple δεν είναι η πρώτη εταιρεία ηλεκτρονικών ειδών που προσφέρει τη δυνατότητα. Η Withings προσφέρει ανίχνευση άπνοιας σε συσκευές εδώ και αρκετό καιρό, ενώ η Samsung έλαβε έγκριση από τον FDA για τη σειρά Galaxy Watch της νωρίτερα.

Δείτε επίσης: Οι πωλήσεις του Apple Watch παρουσιάζουν σημαντική πτώση

Η έγκριση του FDA είναι σημαντική για τις τεχνολογίες wearable, καταδεικνύοντας την αυξανόμενη εμπιστοσύνη στις καταναλωτικές συσκευές για την παρακολούθηση και τη διαχείριση σοβαρών καταστάσεων υγείας. Επιτρέποντας την ανίχνευση υπνικής άπνοιας στα Apple Watch Series 9, Series 10 και Watch Ultra 2, ο FDA δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να λαμβάνουν προληπτικά μέτρα για την παρακολούθηση της υγείας του ύπνου τους και να αναζητούν έγκαιρη ιατρική παρέμβαση όταν είναι απαραίτητο. Αυτό το χαρακτηριστικό θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο για άτομα που δεν γνωρίζουν την κατάστασή τους, παρέχοντάς τους κρίσιμες γνώσεις. Επιπλέον, αυτή η έγκριση θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για την ενσωμάτωση περισσότερων αντίστοιχων τεχνολογιών στα Apple Watch και άλλες συσκευές.

Πηγή: techcrunch.com