Σήμερα είναι η ημέρα του iOS 18! Εάν το iPhone σας είναι XR ή παλαιότερο, μπορείτε να κατεβάσετε και να εγκαταστήσετε το iOS 18.

Πριν προχωρήσετε στην εγκατάσταση, είναι σημαντικό να προετοιμάσετε το iPhone σας. Γι’ αυτό, φροντίστε να έχετε ένα αξιόπιστο αντίγραφο ασφαλείας των δεδομένων σας.

Με την ανακοίνωση των νέων μοντέλων iPhone 16 και iPhone 16 Pro στην εκδήλωσή της τον Σεπτέμβριο, η Apple καθόρισε την 16η Σεπτεμβρίου – Δευτέρα – ως ημερομηνία κυκλοφορίας για την έκδοση του iOS 18.

Δείτε σχετικά: Ποιές συσκευές iPhone θα είναι συμβατές με το iOS 18;

Ωστόσο, δεν χρειάζεστε απλώς ένα αντίγραφο ασφαλείας. Χρειάζεστε έναν συγκεκριμένο τύπο αντιγράφου ασφαλείας που θα διευκολύνει τη ζωή σας, στην απίθανη περίπτωση που χρειαστεί να επιστρέψετε στο iOS 17.

Με αυτό το αξιόπιστο αντίγραφο ασφαλείας, θα νιώθετε πιο ασφαλείς καθώς εξερευνάτε τις νέες δυνατότητες του iOS 18, όπως οι βελτιωμένες λειτουργίες μηνυμάτων, οι αναβαθμίσεις στους Χάρτες της Apple και η δυνατότητα αντικατοπτρισμού του iPhone σας από Mac σε MacOS Sequoia.

Γιατί ένα αρχείο είναι απαραίτητο πριν εγκαταστήσετε μια νέα έκδοση του iOS

Σίγουρα έχετε συνηθίσει να χρησιμοποιείτε το iCloud Backup για να διατηρείτε μια αξιόπιστη εναλλακτική για τα δεδομένα σας. Αυτή η διαδικασία λειτουργεί στο παρασκήνιο, όταν κοιμάστε και φορτίζετε τη συσκευή σας, προσφέροντας ελάχιστη τριβή στην εφεδρική διαδικασία, αρκεί να έχετε αρκετό διαθέσιμο χώρο στο iCloud. Μπορείτε να μεταβείτε στις Ρυθμίσεις > [το όνομά σας] > iCloud > Δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας iCloud και να ενεργοποιήσετε την επιλογή Δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας αυτού του iPhone, αν δεν είναι ήδη ενεργή.

Διαβάστε περισσότερα: Λειτουργίες iOS 18.1 beta 3 – Δείτε τι νέο υπάρχει

Ωστόσο, κατά την αναβάθμιση σε μια νέα έκδοση του iOS, όπως από το iOS 17 στο iOS 18, το iCloud Backup μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα: Δεν μπορείτε να επαναφέρετε τα δεδομένα σας από το αντίγραφο ασφαλείας του iCloud αν επιστρέψετε στο iOS 17. Δυστυχώς, το iCloud διατηρεί μόνο το πιο πρόσφατο αντίγραφο ασφαλείας και δεν σας επιτρέπει να επιλέξετε από προηγούμενες εκδόσεις. Εάν προσπαθήσετε να χρησιμοποιήσετε ένα αντίγραφο ασφαλείας από το iOS 18 για να επαναφέρετε το iOS 17, θα λάβετε ένα σφάλμα. Επίσης, η δημιουργία αρχείου είναι ένα κρίσιμο βήμα κατά την εγκατάσταση των beta εκδόσεων του iOS.

Πρέπει να κρυπτογραφήσετε το τοπικό Backup (αντίγραφο ασφαλείας);

Πριν δημιουργήσετε αυτό το αρχειοθετημένο Backup (αντίγραφο ασφαλείας), θα πρέπει να αποφασίσετε αν επιθυμείτε να ενεργοποιήσετε την επιλογή κρυπτογράφησης του τοπικού αντιγράφου ασφαλείας. Αυτή η δυνατότητα ενισχύει την ασφάλεια, ανακατεύοντας τα δεδομένα σας για να αποτρέψει την πρόσβαση από άτομα που έχουν πρόσβαση στον υπολογιστή σας. Επίσης, διασφαλίζει τη διατήρηση ευαίσθητων πληροφοριών στο αντίγραφο ασφαλείας, όπως αποθηκευμένοι κωδικοί πρόσβασης και προσωπικά δεδομένα από τις εφαρμογές Υγείας και Ευεξίας.

Πρέπει να σημειωθεί ότι αυτή η επιλογή απαιτεί τη δημιουργία ενός ξεχωριστού κωδικού πρόσβασης για το αντίγραφο ασφαλείας. Εάν ξεχάσετε ή χάσετε αυτόν τον κωδικό, το αντίγραφο ασφαλείας σας θα είναι άχρηστο. Είναι σημαντικό να καταγράψετε αυτόν τον κωδικό κάπου ασφαλές και εύκολα προσβάσιμο. Κατά τη διαδικασία δημιουργίας ενός αντιγράφου ασφαλείας για το iOS 17 ως εναλλακτική λύση πριν την εγκατάσταση της beta

του iOS 18, θα πρέπει να κρίνετε αν αυτή η επιλογή είναι μια αποδεκτή ανταλλαγή.

Δημιουργήστε ένα τοπικό αρχείο iPhone στο Mac σας

Δείτε ακόμη: iOS 18.1 Beta: Έρχεται το νέο AI Apple Clean Up

Η δημιουργία αυτού του τύπου αντιγράφων ασφαλείας απαιτεί μόνο χώρο στο δίσκο και λίγη υπομονή:

  1. Συνδέστε το iPhone στο Mac σας.
  2. Ανοίξτε ένα νέο παράθυρο Finder (επιλέξτε File > New Finder Window ή πατήστε Command-N).
  3. Στην πλαϊνή γραμμή στα αριστερά, επιλέξτε το iPhone σας στις Τοποθεσίες.
  4. Εάν θέλετε να κρυπτογραφήσετε τα δεδομένα, κάντε κλικ στο πλαίσιο ελέγχου Κρυπτογράφηση τοπικού αντιγράφου ασφαλείας και ορίστε έναν κωδικό πρόσβασης.
  5. Στην καρτέλα Γενικά, κάντε κλικ στην επιλογή Δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας τώρα.
  6. Κάντε κλικ στην επιλογή Διαχείριση αντιγράφων ασφαλείας.
  7. Κάντε δεξί κλικ (ή Control-κλικ) στο αντίγραφο ασφαλείας που δημιουργήσατε και επιλέξτε Αρχειοθέτηση.

Κάνοντας το επιπλέον βήμα να επισημάνετε το αντίγραφο ασφαλείας (Backup) ως αρχειοθέτηση, το προστατεύετε από την αντικατάστασή του από το επόμενο τοπικό αντίγραφο ασφαλείας ή από την αυτόματη διαγραφή, σε περίπτωση που δεν υπάρχει αρκετός χώρος στο Mac.

Δημιουργήστε ένα τοπικό αρχείο iPhone στα Windows

Η εφαρμογή iTunes παραμένει ο βασικός τρόπος για τη διαχείριση ενός συνδεδεμένου iPhone σε Windows. Ανοίξτε το iTunes και ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:

Διαβάστε επίσης: Προσοχή! Οι ransomware συμμορίες στοχεύουν τα αντίγραφα ασφαλείας

  1. Συνδέστε το iPhone στον υπολογιστή σας με Windows.
  2. Στο iTunes, κάντε κλικ στο κουμπί iPhone επάνω αριστερά.
  3. Κάντε κλικ στο Summary (Περίληψη).
  4. Εάν θέλετε να κρυπτογραφήσετε τα δεδομένα, κάντε κλικ στην επιλογή Κρυπτογράφηση τοπικού αντιγράφου ασφαλείας και ορίστε έναν κωδικό πρόσβασης.
  5. Κάντε κλικ στο Back Up Now.
  6. Κάντε κλικ στην επιλογή Διαχείριση αντιγράφων ασφαλείας.
  7. Κάντε δεξί κλικ στο αντίγραφο ασφαλείας που δημιουργήσατε και επιλέξτε Αρχειοθέτηση. Η λήψη αυτού του επιπλέον βήματος προστατεύει το αντίγραφο ασφαλείας από το να αντικατασταθεί από το επόμενο τοπικό αντίγραφο ασφαλείας ή να διαγραφεί αυτόματα εάν ο υπολογιστής έχει περιορισμένο χώρο.

Διαθέτοντας ένα αρχείο, μπορείτε να ξεκινήσετε να χρησιμοποιείτε το iOS 18 beta με ασφάλεια, γνωρίζοντας ότι, αν χρειαστεί να επιστρέψετε στο iOS 17, μπορείτε να επαναφέρετε γρήγορα το iPhone σας στην προηγούμενη έκδοση.

Πηγή: cnet