Το Instagram δημιουργεί μια νέα κατηγορία λογαριασμών, τα “Teen Accounts“, στους οποίους θα ενταχθούν όλοι οι νέοι και υπάρχοντες ανήλικοι χρήστες (άτομα κάτω των 18 ετών). Ο νέος τύπος λογαριασμού εφαρμόζει αυτόματα ένα σύνολο μέτρων ασφαλείας για νεαρούς χρήστες και μόνο τα άτομα ηλικίας 16 ετών και άνω μπορούν να χαλαρώσουν ορισμένες από αυτές τις ρυθμίσεις.

Αρχικά, οι λογαριασμοί όλων των ανηλίκων στο Instagram θα είναι ιδιωτικοί από προεπιλογή και θα συνοδεύονται από ορισμένους από τους υφιστάμενους περιορισμούς του Instagram, όπως αυτοί που εμποδίζουν ξένους να τους στέλνουν απευθείας μηνύματα. Η πλατφόρμα φέρνει, όμως, και άλλα χαρακτηριστικά, συμπεριλαμβανομένου του Sleep Mode, που θέτει σε σίγαση τις ειδοποιήσεις από τις 10 μ.μ. έως τις 7 π.μ.

Δείτε επίσης: Instagram: Δυνατότητα για “σχόλια” και στα Stories

Οι έφηβοι θα μπορούν, επίσης, να επιλέξουν θέματα που μπορούν να δουν στις προτάσεις του Instagram και στη σελίδα Explore, τα οποία θα είναι κατάλληλα για την ηλικία τους: π.χ. «αθλήματα», «ζώα και κατοικίδια», «ταξίδια» και άλλα. Το Instagram θα συνεχίσει να έχει περιορισμούς σε συγκεκριμένους τύπους περιεχομένου που μπορούν να βλέπουν οι έφηβοι στα Reels ή στη σελίδα Explore.

Οι ανήλικοι θα λαμβάνουν και συχνές ειδοποιήσεις που θα τους υπενθυμίζουν να κάνουν διαλείμματα από την εφαρμογή.

Instagram: Γονικοί Έλεγχοι

Παράλληλα, η πλατφόρμα ενημερώνει ορισμένους από τους γονικούς ελέγχους του. Για παράδειγμα, οι γονείς θα έχουν τη δυνατότητα να δουν σε ποιον έστειλε μήνυμα το παιδί τους τις τελευταίες επτά ημέρες (χωρίς να δουν το περιεχόμενο των μηνυμάτων). Θα μπορούν επίσης να δουν ποια θέματα έχει επιλέξει να βλέπει πιο συχνά ο έφηβος.

Instagram: Φέρνει τα “Teen Accounts” για τους ανήλικους χρήστες

Όπως προείπαμε, το Instagram θα επιτρέψει σε έφηβους άνω των 16 ετών να προσαρμόσουν κάποιες από αυτές τις ρυθμίσεις

, αλλά οι μικρότεροι θα χρειαστούν την άδεια ενός γονέα για να κάνουν οποιεσδήποτε αλλαγές.

Δείτε επίσης: Συνεργασία Meta και Spotify για κοινή χρήση μουσικής στο Instagram;

Τα νέα “Teen Accounts” του Instagram κυκλοφορούν σταδιακά σε χρήστες στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Αυστραλία και τον Καναδά. Η Meta σχεδιάζει να φέρει τα “Teen Accounts” στην Ευρωπαϊκή Ένωση αργότερα φέτος και θα επεκτείνει τη δυνατότητα σε άλλες πλατφόρμες της το 2025.

«Γνωρίζουμε ότι ορισμένοι έφηβοι θα προσπαθήσουν να πουν ψέματα για την ηλικία τους για να παρακάμψουν αυτές τις προστασίες», λέει στέλεχος της Meta. «Γι’ αυτό θα δημιουργήσουμε νέες τεχνολογίες για να επαληθεύσουμε την ηλικία ενός εφήβου».

Αυτή η κίνηση του Instagram έρχεται εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών σχετικά με τον αντίκτυπο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην ψυχική υγεία, την ευημερία και την ασφάλεια των νέων. Καθώς οι έφηβοι περνούν περισσότερο χρόνο στο διαδίκτυο, έχει αυξηθεί ο διαδικτυακός εκφοβισμός, τα προβλήματα με την εικόνα του σώματος και άλλα ψυχικά προβλήματα. Εφαρμόζοντας αυτές τις νέες προστασίες για τους ανήλικους χρήστες, το Instagram ακολουθεί μια προληπτική προσέγγιση για να αντιμετωπίσει αυτές τις ανησυχίες

Δείτε επίσης: Δυνατότητα cross-posting μεταξύ Instagram, Facebook και Threads

Πέρα από την αντιμετώπιση των ανησυχιών για την ασφάλεια, τα “Teen Accounts” προσφέρουν επίσης στους γονείς και τους κηδεμόνες μεγαλύτερο έλεγχο στη δραστηριότητα του παιδιού τους στο Instagram.

Πηγή: www.theverge.com