Η GSMA, το ρυθμιστικό όργανο που επιβλέπει την ανάπτυξη του πρωτοκόλλου Rich Communications Services (RCS), ανακοίνωσε την Τρίτη ότι εργάζεται για την εφαρμογή κρυπτογράφησης από άκρο σε άκρο (E2EE) για την ασφάλεια των RCS μηνυμάτων που αποστέλλονται μεταξύ Android και iOS.

«Το επόμενο σημαντικό ορόσημο είναι να ενσωματώσουμε στο RCS Universal Profile σημαντικές προστασίες για τους χρήστες, όπως η διαλειτουργική κρυπτογράφηση από άκρο σε άκρο», δήλωσε ο Tom Van Pelt, τεχνικός διευθυντής της GSMA.

Δείτε ακόμη: Το iOS 18 Public Beta φέρνει και επίσημα RCS μηνύματα στο iPhone

«Αυτή θα είναι η πρώτη ανάπτυξη τυποποιημένης και διαλειτουργικής κρυπτογράφησης μηνυμάτων μεταξύ διαφορετικών υπολογιστικών πλατφορμών, αντιμετωπίζοντας σημαντικές τεχνικές προκλήσεις όπως η ομοσπονδία κλειδιών και η κρυπτογραφικά επιβεβλημένη ιδιότητα μέλους ομάδας».

Η ανακοίνωση αυτή έγινε μια ημέρα μετά την επίσημη παρουσίαση του iOS 18 από την Apple, το οποίο υποστηρίζει RCS στην εφαρμογή Messages, προσφέροντας προηγμένες δυνατότητες όπως αντιδράσεις μηνυμάτων, ενδείξεις πληκτρολόγησης, αποδεικτικά ανάγνωσης και κοινή χρήση πολυμέσων υψηλής ποιότητας.

Το RCS, μια αναβάθμιση του τρέχοντος προτύπου SMS, δεν προσφέρει προς το παρόν κρυπτογράφηση από άκρο σε άκρο. Για το λόγο αυτό, η Google έχει εφαρμόσει το πρωτόκολλο Signal για να διασφαλίσει την ασφάλεια των συνομιλιών μέσω RCS στο Android.

Νωρίτερα φέτος, η Apple ανακοίνωσε ότι θα συνεργαστεί με τα μέλη του GSMA για να ενσωματώσει την κρυπτογράφηση. Αξιοσημείωτο είναι ότι η αποκλειστική υπηρεσία iMessage της εταιρείας διαθέτει δυνατότητα E2EE (end-to-end encryption).

“Ανυπομονούμε να συνεχίσουμε τη συνεργασία σε ολόκληρο το οικοσύστημα κινητής τηλεφωνίας, προκειμένου να προωθήσουμε το πρότυπο RCS με διαλειτουργική κρυπτογράφηση από άκρο σε άκρο, διασφαλίζοντας ότι όλα τα μηνύματα RCS παραμένουν ιδιωτικά και ασφαλή,” δήλωσε ο Van Pelt.

Τον περασμένο Ιούλιο, η Google αποκάλυψε επίσης σχέδια για την ανάπτυξη του πρωτοκόλλου Message Layer Security (MLS) στην εφαρμογή Messages για Android, με στόχο τη διευκόλυνση της διαλειτουργικότητας μεταξύ των υπηρεσιών ανταλλαγής μηνυμάτων και των πλατφορμών.

Διαβάστε επίσης: Ερευνητές αξιοποιούν το ChatGPT για ανίχνευση κακής χρήσης κρυπτογράφησης

Μόλις αυτό τον μήνα, η Meta παρουσίασε την προσέγγισή της για την επίτευξη διαλειτουργικότητας με τρίτες υπηρεσίες ανταλλαγής μηνυμάτων στο WhatsApp και το Facebook Messenger, στο πλαίσιο των προσπαθειών της να συμμορφωθεί με τον νόμο της Ε.Ε. για τις Ψηφιακές Αγορές (DMA), διατηρώντας παράλληλα τις εγγυήσεις E2EE “στο μέτρο του δυνατού”.

«Η δημιουργία συνομιλιών μεταξύ τρίτων είναι τεχνικά απαιτητική και η διατήρηση του απορρήτου και της ασφάλειας αποτελεί κοινή ευθύνη», δήλωσε η εταιρεία κοινωνικής δικτύωσης. «Έχουμε ήδη κάνει σημαντικά βήματα, αλλά έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μπροστά μας».

Πηγή: thehackernews