Η ρωσική εταιρεία προστασίας από κακόβουλο λογισμικό Doctor Web, ο προγραμματιστής των προϊόντων ασφάλειαw στον κυβερνοχώρο Dr.Web, δήλωσε την Τρίτη ότι έπεσε πρόσφατα θύμα παραβίασης.

Δείτε επίσης: Παραβίαση της Access Sports επηρεάζει δεδομένα 88.000 χρηστών

Σε μια αγγλόφωνη δήλωση που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπό της, η εταιρεία ασφαλείας είπε ότι εντόπισε μια στοχευμένη επίθεση με στόχο τους πόρους της στις 14 Σεπτεμβρίου.

«Η προσπάθεια να βλάβης της υποδομής μας αποτράπηκε έγκαιρα και κανένας χρήστης του οποίου το σύστημα προστατεύεται από το Dr.Web δεν επηρεάστηκε», ανέφερε η εταιρεία.

Το περιστατικό ώθησε την εταιρεία να αποσυνδέσει όλους τους πόρους από το δίκτυό της για να τους ελέγξει για σημάδια παραβίασης. Οι βάσεις δεδομένων Dr.Web της για ιούς ανεστάλησαν επίσης προσωρινά.

Μια ανάρτηση γραμμένη στα ρωσικά αποκαλύπτει ότι η Doctor Web είχε παρακολουθήσει τις κινήσεις του εισβολέα αφού εντόπισε την παραβίαση. Στην ίδια ανάρτηση, η εταιρεία είπε ότι οι βάσεις δεδομένων ιών έχουν επανέλθει στο διαδίκτυο.

Δείτε ακόμα: Transport for London: Ανακοίνωσε παραβίαση δεδομένων πελατών

Η Doctor Web δεν έχει μοιραστεί καμία πληροφορία σχετικά με το ποιος μπορεί να βρίσκεται πίσω από την επίθεση. Οι εταιρείες κυβερνοασφάλειας μπορεί να στοχοποιηθούν από οποιονδήποτε τύπο χάκερ, συμπεριλαμβανομένων ομάδων που χρηματοδοτούνται από το κράτος, χακτιβιστών και εγκληματιών του κυβερνοχώρου μεσκοπό το κέρδος.

Η ρωσική εταιρεία κυβερνοασφάλειας Kaspersky, η οποία εγκαταλείπει τις Ηνωμένες Πολιτείες μετά από απαγόρευση πώλησης λογισμικού, στοχοποιήθηκε τουλάχιστον δύο φορές από χάκερ που πιστεύεται ότι υποστηρίζονται από το κράτος: πριν από μια δεκαετία στις επιθέσεις Duqu 2.0

και πιο πρόσφατα από την Operation Triangulation.

Η ρωσική εταιρεία ασφαλείας Avanpost έγινε πρόσφατα στόχος φιλοουκρανικών χάκερ, με τους επιτιθέμενους να ισχυρίζονται ότι έχουν κλέψει και καταστρέψει τεράστιες ποσότητες δεδομένων που ανήκαν στην εταιρεία.

Οι δυτικές εταιρείες κυβερνοασφάλειας έχουν επίσης στοχοποιηθεί τους τελευταίους μήνες, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων εταιρειών όπως η Zscaler και η Fortinet, από χάκερ που αποσκοπούν στο κέρδος.

Δείτε επίσης: Microchip Technology: Παραβίαση δεδομένων μετά από κυβερνοεπίθεση

Οι κυβερνοεπιθέσεις αποτελούν μια συνεχώς αυξανόμενη απειλή στον ψηφιακό μας κόσμο, προκαλώντας ανησυχία σε επιχειρήσεις και ιδιώτες. Αυτές οι επιθέσεις, όπως στην περίπτωση της Doctor Web, μπορεί να περιλαμβάνουν κλοπή δεδομένων, διακοπή υπηρεσιών ή παραβιάσεις ιστοσελίδων και συχνά πραγματοποιούνται με τη χρήση εξελιγμένων τεχνικών και εργαλείων. Η προστασία από τις κυβερνοεπιθέσεις απαιτεί αυξημένα μέτρα ασφαλείας, όπως την εφαρμογή σύγχρονων προγραμμάτων προστασίας, την τακτική ενημέρωση των συστημάτων και την εκπαίδευση των χρηστών σχετικά με τις βέλτιστες πρακτικές ασφάλειας. Η συνειδητοποίηση της σημασίας της κυβερνοασφάλειας είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των απειλών αυτών.

Πηγή: securityweek