Η πλατφόρμα κοινωνικών μέσων X, πρώην Twitter, επαναλειτούργησε για πολλούς χρήστες στη Βραζιλία μετά από μια ενημέρωση που παρακάμπτει την απαγόρευση που είχε επιβληθεί από το ανώτατο δικαστήριο της χώρας.

Η ενημέρωση αξιοποίησε third-party cloud υπηρεσίες , όπως η Cloudflare, επιτρέποντας στους χρήστες να έχουν πρόσβαση στην πλατφόρμα χωρίς τη χρήση VPN, δρομολογώντας την κυκλοφορία και εκτός της χώρας.

Διαβάστε σχετικά: Η Βραζιλία απαγορεύει επίσημα το X

Η Ένωση Παρόχων Διαδικτύου και Τηλεπικοινωνιών της Βραζιλίας (ABRINT) ανακοίνωσε ότι η επιστροφή του X οφείλεται στην εφαρμογή δυναμικών IP, οι οποίες καθιστούν δυσκολότερο τον αποκλεισμό της υπηρεσίας.

Πολλοί Βραζιλιάνοι χρήστες εξέφρασαν την έκπληξή τους όταν επανέκτησαν την πρόσβαση στην πλατφόρμα, έπειτα από μια έντονη νομική αντιπαράθεση που οδήγησε σε απαγόρευση. Αυτή η κατάσταση προήλθε από την άρνηση του Elon Musk να αφαιρέσει λογαριασμούς που προωθούσαν ψευδείς ειδήσεις. Ο δικαστής Alexandre de Moraes είχε επιβάλει πρόστιμα στους χρήστες που προσπαθούσαν να αποκτήσουν πρόσβαση μέσω VPN.

Η επιστροφή του X έχει πυροδοτήσει συζητήσεις σχετικά με την ελευθερία της έκφρασης στη Βραζιλία, όπου η πλατφόρμα αριθμεί πάνω από 22 εκατομμύρια χρήστες. Το hashtag «Το Twitter επέστρεψε»

έχει γίνει δημοφιλές, ενώ η κυβέρνηση του αριστερού προέδρου της Βραζιλίας Luiz Inacio Lula da Silva είχε αρχικά εκφράσει θετική εκτίμηση για την απαγόρευση.

Δείτε περισσότερα: Elon Musk: Η SpaceX θα στείλει το Starship στον Άρη το 2026

Ο Musk είχε αντίθετη γνώμη για τη συγκεκριμένη απαγόρευση, αποκαλώντας τον Moraes «δικτάτορα». Αυτή η κατάσταση αναδεικνύει τις αντιφάσεις και τις προκλήσεις γύρω από την ελευθερία του λόγου και τη χρήση των social media, με τον Musk και τον δικαστή να βρίσκονται σε συνεχή αντιπαράθεση.

Διαβάστε επίσης: Η Kamala Harris εμφανίζεται αντί του Trump στην Αναζήτηση Google, αντιδρά ο Elon Musk

Πηγή: france24