Η Apple κυκλοφόρησε την ενημέρωση macOS 15, γνωστή ως Sequoia, η οποία έχει προκαλέσει προβλήματα στη λειτουργικότητα εργαλείων κυβερνοασφάλειας από εταιρείες όπως οι CrowdStrike και SentinelOne.

Δεν είναι ακόμη σαφές το πρόβλημα, αλλά έχει προκαλέσει απογοήτευση σε προγραμματιστές και χρήστες που βασίζονται σε αυτά τα εργαλεία.

Ο Patrick Wardle, ειδικός στην ασφάλεια macOS, τόνισε τη δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι προγραμματιστές λόγω της ευθύνης που δεν τους ανήκει. Επιπλέον, η CrowdStrike ανακοίνωσε ότι δεν θα υποστηρίξει τη νέα έκδοση του λειτουργικού συστήματος αρχικά, περιμένοντας να επιλυθούν τα προβλήματα. Αντίστοιχα, χρήστες σε Reddit ανέφεραν δυσκολίες με τα προϊόντα ασφαλείας της εταιρείας στο νέο macOS.

Διαβάστε σχετικά: Ιράκ: Ενίσχυση κυβερνοασφάλειας και προστασίας των συνόρων

Η Apple δεν έχει απαντήσει σε αιτήματα για σχόλια.

Τη Δευτέρα, ένας λογαριασμός υποστήριξης της SentinelOne προειδοποίησε τους πελάτες μέσω του Slack, που επικεντρώνεται στα Mac: «Μην αναβαθμίζετε τα τελικά σημεία (endpoints) σας μέχρι να έχετε έναν υποστηριζόμενο παράγοντα της SentinelOne», αναφέροντας διάφορα ζητήματα που σχετίζονται με τη νέα έκδοση του macOS. Το SentinelOne δεν έχει ανταποκριθεί σε αίτημα για σχόλιο.

Η ESET επίσης ειδοποίησε τους πελάτες της για προβλήματα σύνδεσης στο δίκτυο μετά την αναβάθμιση σε macOS Sequoia. Ένας εκπρόσωπος της ESET δεν απάντησε στο αίτημά μας για σχόλιο.

Άλλα μέλη της ίδιας ομάδας στο Slack ανέφεραν προβλήματα με το Microsoft Defender για macOS μετά την ενημέρωση Sequoia. Η Microsoft δεν έχει ανταποκριθεί σε αίτημα για σχόλιο.

Ο ερευνητής ασφαλείας Will Dormann ανέφερε στο Mastodon ότι αντιμετώπισε ζητήματα με το DNS και την εκτέλεση του τείχους προστασίας (firewall) στον υπολογιστή του με macOS. Ένας άλλος ερευνητής, ο Wacław Jacek, δημοσίευσε σε ένα blog ότι «φαίνεται πως το τείχος προστασίας (firewall) του λειτουργικού συστήματος μπορεί μερικές φορές να αρχίσει να αποκλείει την πρόσβαση στην περιήγηση στο διαδίκτυο μετά την αναβάθμιση σε macOS Sequoia» και μοιράστηκε μια πιθανή λύση.

Δείτε επίσης: Ξεκινά νέα καμπάνια για την κυβερνοασφάλεια!

Τα προβλήματα με το macOS Sequoia φαίνεται να έχουν προκαλέσει επίσης δυσκολίες στους χρήστες του προγράμματος περιήγησης Firefox, όπως αναφέρει ένα thread στο Reddit.

Πηγή: techcrunch