Οι γερμανικές αρχές επιβολής του νόμου κατέσχεσαν 47 υπηρεσίες crypto exchange στη χώρα, καθώς χρησιμοποιούνταν από κυβερνοεγκληματίες (π.χ. ransomware συμμορίες) για παράνομες δραστηριότητες, όπως το ξέπλυμα χρήματος.

Οι εν λόγω πλατφόρμες επέτρεπαν στους χρήστες να ανταλλάσσουν κρυπτονομίσματα, χωρίς να ακολουθούν τους ισχύοντες κανονισμούς “Know Your Customer“. Αυτό επέτρεπε πλήρη ανωνυμία στους χρήστες που πραγματοποιούσαν συναλλαγές. Ως αποτέλεσμα, οι υπηρεσίες χρησιμοποιούνταν από πολλούς κυβερνοεγκληματίες που μπορούσαν να ξεπλένουν τα έσοδα τους, παραμένοντας απαρατήρητοι.

Οι υπηρεσίες crypto exchange που επιτρέπουν τέτοιες ανώνυμες οικονομικές συναλλαγές και, κατά συνέπεια το ξέπλυμα χρήματος, αντιπροσωπεύουν ένα από τα πιο σημαντικά δομικά στοιχεία του φαινομένου του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο“, ανέφερε το Federal Criminal Police Office.

Δείτε επίσης: FBI: Οι απάτες crypto οδήγησαν σε απώλειες $ 5,6 δισ. το 2023

Μεταξύ των χρηστών των υπηρεσιών βρίσκονται και ομάδες ransomware, darknet dealers και χειριστές botnet που χρησιμοποιούν crypto exchange υπηρεσίες για να φέρουν λύτρα ή άλλα παράνομα έσοδα στον κανονικό κύκλο νομισμάτων και να αξιοποιήσουν τα χρήματα που αποκτήθηκαν με εγκληματικά μέσα“.

Οι γερμανικές αρχές έκλεισαν τις crypto exchange υπηρεσίες

Αν κάποιος προσπαθήσει να επισκεφτεί τις υπηρεσίες, μεταφέρεται σε μια σελίδα με τίτλο “Operation Final Exchange“, η οποία προειδοποιεί τους επισκέπτες ότι έχουν εξαπατηθεί από τις υποσχέσεις ανωνυμίας των χειριστών των πλατφορμών.

Επί χρόνια, οι χειριστές αυτών των υπηρεσιών εγκληματικών συναλλαγών σας κάνουν να πιστεύετε ότι η φιλοξενία τους δεν μπορεί να βρεθεί, ότι δεν αποθηκεύουν δεδομένα πελατών και ότι όλα τα δεδομένα διαγράφονται αμέσως μετά τη συναλλαγή“, εξηγεί ο ιστότοπος Operation Final Exchange. “Ένας φαινομενικά μη ελεγχόμενος κόμβος που σας επιτρέπει να ξεπλένετε τα έσοδα από τις εγκληματικές σας δραστηριότητες χωρίς φόβο δίωξης. Βρήκαμε τους διακομιστές τους και τους κατασχέσαμε – development servers, production servers, backup servers. Έχουμε τα δεδομένα τους – και επομένως έχουμε τα δεδομένα σας. Συναλλαγές, δεδομένα εγγραφής, διευθύνσεις IP“.

Τα δεδομένα που συνέλεξαν οι αρχές, θα τις βοηθήσουν σε μελλοντικές έρευνες. Αυτό σημαίνει ότι σύντομα μπορούμε να δούμε συλλήψεις κυβερνοεγκληματιών.

Δείτε επίσης: Indodax: Hackers έκλεψαν crypto assets άνω των $20 εκατ.

Ο πλήρης κατάλογος των crypto exchange υπηρεσιών που έκλεισαν οι γερμανικές αρχές (λόγω χρήσης από ransomware και άλλες συμμορίες) βρίσκεται στο Final Exchange portal.

Μερικές από τις πιο δημοφιλείς, είναι:

  • Xchange.cash – πάνω από 410.000 χρήστες και 1.280.000 συναλλαγές
  • 60cek.org – πάνω από 300.000 χρήστες και 900.000 συναλλαγές
  • Bankcomat.com – περισσότεροι από 250.000 χρήστες και 760.000 συναλλαγές
  • Banksman.com – πάνω από 280.000 χρήστες και 750.000 συναλλαγές
  • Prostocash.com – πάνω από 265.000 χρήστες και 470.000 συναλλαγές
  • Multichange.net – πάνω από 185.000 χρήστες και 430.000 συναλλαγές

Οι αρχές λένε ότι οι χειριστές των πλατφορμών αντιμετωπίζουν κατηγορίες για ξέπλυμα χρήματος και λειτουργία παράνομων πλατφορμών εμπορίου στο Διαδίκτυο σύμφωνα με τις Ενότητες 127 και 261 του Γερμανικού Ποινικού Κώδικα (StGB).

Η κατάσχεση αυτών των 47 υπηρεσιών crypto exchange είναι ένα σημαντικό βήμα προς τη διακοπή της υποδομής που υποστηρίζει το έγκλημα στον κυβερνοχώρο. Λειτουργεί ως υπενθύμιση ότι κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου όταν πρόκειται για παράνομες δραστηριότητες, είτε αυτές πραγματοποιούνται με χρήση παραδοσιακών είτε αναδυόμενων τεχνολογιών.

Γερμανία: Έκλεισαν 47 crypto exchange υπηρεσίες που χρησιμοποιούνταν από κυβερνοεγκληματίες

Δείτε επίσης: Οι hackers της WazirX “κρύβουν” τα κλεμμένα crypto μέσω του Tornado Cash

Η καταπολέμηση του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο απαιτεί συνεχή επαγρύπνηση και συνεργασία από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, προκειμένου να προστατεύονται τα άτομα και οι επιχειρήσεις από το να πέσουν θύματα αυτού του είδους των εγκλημάτων. Μπορούμε μόνο να ελπίζουμε ότι με συνεχείς προσπάθειες και προόδους στην τεχνολογία, μπορούμε να παραμείνουμε ένα βήμα μπροστά από τους εγκληματίες του κυβερνοχώρου και να κάνουμε το Διαδίκτυο ένα ασφαλέστερο μέρος για όλους. 

Επομένως, είναι σημαντικό τόσο οι κρατικοί όσο και οι ιδιωτικοί φορείς να συνεργαστούν για τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση πιθανών τρωτών σημείων στον ψηφιακό χώρο. Αυτό περιλαμβάνει την τακτική ενημέρωση των μέτρων ασφαλείας, την εκπαίδευση του κοινού σχετικά με την ασφάλεια στο διαδίκτυο και την ενεργή αναφορά τυχόν ύποπτων δραστηριοτήτων στις αρχές. Λαμβάνοντας μια προληπτική προσέγγιση, μπορούμε να βοηθήσουμε στην πρόληψη του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο και να προστατευτούμε από το να πέσουμε θύματα αυτών των κακόβουλων πράξεων.

Πηγή: www.bleepingcomputer.com