Επιστήμονες στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν χειραγωγήσει δύο εξέχοντες τύπους εγκεφαλικών κυμάτων ενώ οι εθελοντές κοιμούνταν, σε μια προσπάθεια να αναπτύξουν καλύτερα εργαλεία για τη μελέτη κρίσιμων νευρολογικών δραστηριοτήτων.

Δείτε επίσης: Τεχνητά αιμοπετάλια θα μπορούσαν μια μέρα να σώσουν ζωές

Τα εγκεφαλικά κύματα, που αναφέρονται ως ταλαντώσεις άλφα και θήτα, συνδέονται στενά με καταστάσεις ηρεμίας και χαλάρωσης, συμπεριλαμβανομένου του σταδίου της απώλειας συνείδησης, γνωστού και ως φάση REM.

Ονομάστηκε έτσι από τη σπασμωδική κίνηση των ματιών μας όταν βρισκόμαστε σε αυτό το στάδιο του ύπνου και συμπίπτει με την εμφάνιση των πιο ζωντανών ονείρων μας. Το στάδιο θεωρείται επίσης ότι διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην εδραίωση της μνήμης και στη βελτίωση της γνώσης, καθιστώντας κάθε δραστηριότητα εγκεφαλικών κυμάτων ελκυστικό στόχο για τους επιστήμονες.

Μια διαδικασία που ονομάζεται ακουστική διέγερση κλειστού βρόχου (CLAS) έχει χρησιμοποιηθεί με επιτυχία για να ενισχύσει ή να διαταράξει τα εγκεφαλικά κύματα σε ύπνο εκτός REM, στοχεύοντας με ακρίβεια την άμπωτη και τη ροή των εγκεφαλικών κυμάτων μέσω των ήχων που μεταδίδονται μέσω ακουστικών.

Δείτε ακόμα: Θεραπεία με βλαστοκύτταρα βοηθά ασθενή να περπατήσει μετά από 7 χρόνια

Η διαδικασία είχε εφαρμοστεί σπάνια σε άτομα που κοιμούνται εκτός αυτής της φάσης, έτσι οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Surrey δοκίμασαν τη μέθοδο σε εθελοντές για να προσδιορίσουν εάν θα μπορούσε να εφαρμοστεί και σε κύματα που παράγονται κατά τη διάρκεια του REM.

Σε δοκιμές στις οποίες συμμετείχαν 18 συμμετέχοντες, οι ερευνητές άλλαξαν τόσο την ταχύτητα όσο και τη δύναμη των εγκεφαλικών κυμάτων όπως μετρήθηκαν μέσω ηλεκτροδίων στο κρανίο.

Οι ταλαντώσεις άλφα (περίπου 8 έως 12 Hertz) και θήτα (περίπου 4 έως 8 Hertz) συνήθως ρέουν μέσω της μετωπιαίας περιοχής του εγκεφάλου ενώ είμαστε σε χαλαρή κατάσταση, όπως όταν κοιμόμαστε ή αποφασίζουμε αν θα σηκωθούμε από το κρεβάτι για να ξεκινήσουμε τη μέρα μας.

Δείτε επίσης: Η Νόσος των Ζόμπι εξαπλώνεται ανησυχητικά στα ελάφια, κινδυνεύουμε;

Στην πραγματικότητα, αυτά τα εγκεφαλικά κύματα είναι αρκετά παρόμοια είτε είμαστε ξύπνιοι είτε σε ύπνο REM. Γνωρίζουμε ότι τα εγκεφαλικά κύματα, οι παλμοί της ηλεκτρικής δραστηριότητας που ενεργοποιούνται από τους νευρώνες, βοηθούν στην υγιή λειτουργία του εγκεφάλου. Εάν μπορούμε να τα ελέγξουμε σε κάποιο βαθμό, είναι δυνητικά χρήσιμο για να βεβαιωθούμε ότι ο εγκέφαλος λειτουργεί όπως θα έπρεπε, καθώς και στην επιβράδυνση του ρυθμού εκφυλισμού που σχετίζεται με την άνοια.

Πηγή: sciencealert