Το πρώτο 3D-printed ξενοδοχείο στον κόσμο χτίζεται στην έρημο του Τέξας. Ο δημιουργός του μοιάζει με οποιονδήποτε άλλο 3D εκτυπωτή αλλά είναι τεράστιος και φτιάχνει, στρώμα-στρώμα, αυτό το ιδιαίτερο ξενοδοχείο.

Το El Cosmico, ένα υπάρχον ξενοδοχείο και κάμπινγκ στα περίχωρα της πόλης Marfa στο Τέξας, χτίζει 43 νέες ξενοδοχειακές μονάδες και 18 κατοικίες πάνω από 40 στρέμματα, με τη βοήθεια της 3D printing τεχνολογίας.

Η ιδιοκτήτρια Liz Lambert λέει ότι είναι το πρώτο 3D-printed ξενοδοχείο στον κόσμο, έργο της εταιρείας 3D printing ICON και της αρχιτεκτονικής εταιρείας Bjarke Ingels Group.

Δείτε επίσης: Vegan σολομός που δημιουργήθηκε με 3D printing κυκλοφόρησε σε σούπερ μάρκετ

Η Lambert είναι ενθουσιασμένη με την τεχνολογία 3D printing και υποστηρίζει ότι επιτρέπει πρωτοφανή δημιουργικότητα.

«Τα περισσότερα ξενοδοχεία βρίσκονται μέσα σε τέσσερις τοίχους και πολλές φορές χτίζεις την ίδια μονάδα ξανά και ξανά και ξανά», είπε η Lambert. Η ιδιοκτήτρια λέει ότι με την 3D εκτύπωση δεν υπάρχουν τόσοι περιορισμοί, μπορείς να φτιάξεις σχήματα, καμπύλες, θόλους. «Είναι ένας τρελός τρόπος να χτίζεις», συμπλήρωσε.

Επιπλέον, η Lambert τόνισε ως θετικό την εξοικονόμηση κόστους. Οι μονάδες μπορεί να περιλαμβάνουν αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά που κανονικά θα ήταν πολύ ακριβά σε μεγάλη κλίμακα, με την παραδοσιακή κατασκευή.

Οι τοίχοι δημιουργούνται από τον Vulcan της ICON, έναν 3D printer πλάτους 14,2 m, ύψους 4,7 m και βάρους 4,75 τόνων.

Ένας τεχνικός εκτύπωσης παρακολουθεί το Vulcan καθώς ο ρομποτικός βραχίονας και το ακροφύσιό του γλιστρούν μέσα από το εργοτάξιο σε μια γέφυρα.

Δείτε επίσης: Ξενοδοχεία: Τα smartphones (ψηφιακά κλειδιά) αντικαθιστούν τα κλειδιά-κάρτες;

Το «μελάνι» αυτού του 3D printer είναι ένα ειδικό υλικό, με βάση το τσιμέντο, που ονομάζεται Lavacrete. Ο διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής της ICON, Jason Ballard, είπε ότι οι εργαζόμενοι προσαρμόζουν και αναμειγνύουν τα συστατικά με βάση τις καιρικές

συνθήκες.

Τέξας: Χτίζεται το πρώτο 3D-printed ξενοδοχείο στον κόσμο

«Η μαγεία συμβαίνει στις προσμείξεις που μας επιτρέπουν να συνεχίσουμε την εκτύπωση», είπε ο Ballard, προσθέτοντας ότι η υγρασία, η θερμοκρασία και η ακτινοβολία επηρεάζουν τη συμπεριφορά του υλικού, ακόμη και το τελικό χρώμα.

Η επέκταση του El Cosmico πρόκειται να ολοκληρωθεί έως το 2026.

3D-printed ξενοδοχεία

Η ιδέα της δημιουργίας 3D-printed ξενοδοχείων είναι καινοτόμα και πολύ ενδιαφέρουσα. Ολόκληρο το ξενοδοχείο, από τους τοίχους και τα δάπεδα μέχρι τα έπιπλα και τη διακόσμηση, θα μπορούσε να δημιουργηθεί μέσω της τεχνολογίας, επιτρέποντας μεγαλύτερη προσαρμογή και ευελιξία στο σχεδιασμό, καθώς και ταχύτερους χρόνους κατασκευής σε σύγκριση με τις παραδοσιακές μεθόδους.

Δείτε επίσης: Πώς θα εντοπίσετε κρυφές κάμερες σε ξενοδοχεία

Εκτός από την παροχή μιας καινοτόμου και βιώσιμης προσέγγισης στη φιλοξενία, τα 3D-printed ξενοδοχεία έχουν επίσης τη δυνατότητα να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας στον κλάδο.

Το πρώτο 3D-printed ξενοδοχείο στο Τέξας έχει αρχίσει να παίρνει μορφή και προσφέρει μια ματιά στο μέλλον της φιλοξενίας και των κατασκευών. Λαμβάνοντας υπόψη τα πολλά οφέλη και τις καινοτόμες δυνατότητες της τεχνολογίας, είναι πιθανό να δούμε περισσότερα από αυτά τα μοναδικά ξενοδοχεία να εμφανίζονται σε όλο τον κόσμο στο εγγύς μέλλον.

Πηγή: www.reuters.com