Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ (DoJ) ανακοίνωσε κατηγορίες εναντίον δύο Ρώσων, των Sergey Ivanov και Timur Shakhmametov, για τη λειτουργία υπηρεσιών ξεπλύματος χρήματος που χρησιμοποιούνταν από κυβερνοεγκληματίες.

Οι κατηγορίες εναντίον των Ρώσων αφορούν ξέπλυμα χρήματος, τραπεζική απάτη και διευκόλυνση ιστοσελίδων που πωλούν κλεμμένες πιστωτικές κάρτες και προσωπικά δεδομένα.

Ο πρώτος κατηγορούμενος, Sergey Ivanov, είναι γνωστός με το ψευδώνυμο «Taleon», ενώ ο Timur Shakhmametov είναι γνωστός ως «JokerStash» και «Vega».

Δείτε επίσης: Συνελήφθη Ρώσος για ξέπλυμα χρημάτων – Βοηθούσε τους hackers Lazarus

Ο Ivanov κατηγορείται για ξέπλυμα άνω των 1,15 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε κρυπτονομίσματα μέσω των υπηρεσιών UAPS, PinPays και PM2BTC. Από την άλλη μεριά, ο Shakhmametov φέρεται να διαχειριζόταν ένα από τα μεγαλύτερα sites πώλησης κλεμμένων καρτών, το “Joker’s Stash” (κέρδη τουλάχιστον 280 εκατομμυρίων δολαρίων έως και 1 δισεκατομμύριο δολάρια). Σύμφωνα με το DoJ, ο Shakhmametov προώθησε το Joker’s Stash σε φόρουμ κυβερνοεγκληματιών και ενεπλάκη σε τραπεζικές απάτες και ξέπλυμα χρήματος.

Οι UAPS και PinPays ενήργησαν ως μεσάζοντες για τις μεταφορές χρημάτων και τις πληρωμές και συμμετείχαν σε συναλλαγές με ιστοσελίδες όπως το Rescator. Το Rescator φέρεται να πούλησε δεδομένα από την περίφημη παραβίαση Target PoS το 2013, όταν κλάπηκαν έως και 40 εκατομμύρια κάρτες και δεδομένα περίπου 70 εκατομμυρίων ατόμων.

Η PM2BTC ήταν μια υπηρεσία cryptocurrency exchange που λειτουργούσε κυρίως με Bitcoin, βοηθώντας τους εγκληματίες να κάνουν μετατροπές μεταξύ κρυπτονομισμάτων και χρημάτων fiat, ανώνυμα.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, από τον Ιούλιο του 2013 έως τον Αύγουστο του 2024, ένα μεγάλο μέρος (32%) των συναλλαγών Bitcoin που σχετίζονται με τις πλατφόρμες του Ivanov, συνδέθηκε με εγκληματική δραστηριότητα.

Δείτε επίσης: Γερμανία: Έκλεισαν 47 crypto exchange υπηρεσίες που χρησιμοποιούνταν από κυβερνοεγκληματίες

Η αγορά Joker’s Stash ήταν πολύ δημοφιλής μεταξύ των κυβερνοεγκληματιών και προσέφερε προς πώληση δεδομένα από περίπου 40 εκατομμύρια κάρτες κάθε χρόνο. Η πλατφόρμα λειτούργησε από το 2014 έως το 2021 όταν ο διαχειριστής της αποφάσισε να την κλείσει.

Τα επόμενα χρόνια, οι αρχές επιβολής του νόμου συνέχισαν να συλλέγουν και να εξετάζουν αποδεικτικά στοιχεία, μέχρι που ανακάλυψαν τον διαχειριστή.

Οι κατηγορίες εναντίον των δύο Ρώσων, Sergey Ivanov και Timur Shakhmametov, έρχονται μαζί με τις κυρώσεις εναντίον της Cryptex και της PM2BTC, δύο υπηρεσιών crypto exchange που χρησιμοποιούνταν από ρωσικές ομάδες ransomware για ξέπλυμα χρήματος.

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε ανταμοιβές έως και 11 εκατομμυρίων δολαρίων για πληροφορίες που θα οδηγήσουν στον εντοπισμό των Sergey Ivanov και Timur Shakhmametov.

Ξέπλυμα χρημάτων

Η πρόληψη αυτής της κακόβουλης δραστηριότητας απαιτεί μια πολυεπίπεδη προσέγγιση. Καταρχάς, είναι σημαντικό να υπάρχει ένα σταθερό και αποτελεσματικό νομικό πλαίσιο που θα αντιμετωπίζει το ζήτημα. Αυτό περιλαμβάνει την καθιέρωση νόμων και κανονισμών που απαγορεύουν το ξέπλυμα μαύρου χρήματος και προβλέπουν αυστηρές ποινές για τους παραβάτες.

Επιπλέον, οι τράπεζες και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα πρέπει να έχουν συστήματα ελέγχου και παρακολούθησης για να αναγνωρίζουν και να αναφέρουν ύποπτες συναλλαγές. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την εκπαίδευση του προσωπικού και την εφαρμογή τεχνολογιών που μπορούν να βοηθήσουν στην ανίχνευση ύποπτων δραστηριοτήτων.

Δείτε επίσης: Οι hackers Marko Polo στοχεύουν gamers/χρήστες crypto με info-stealer malware

Η διεθνής συνεργασία είναι επίσης ζωτικής σημασίας για την πρόληψη του ξεπλύματος. Οι χώρες πρέπει να συνεργάζονται για την ανταλλαγή πληροφοριών και την επιβολή των νόμων τους σε διεθνές επίπεδο. Επίσης, οι διεθνείς οργανισμοί μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην προώθηση των βέλτιστων πρακτικών και την παροχή τεχνικής βοήθειας.

Τέλος, η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του κοινού είναι ένας άλλος σημαντικός παράγοντας. Οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν τις τεχνικές ξεπλύματος χρήματος και τις επιπτώσεις τους στην κοινωνία, ώστε να μπορούν να αναγνωρίσουν και να αναφέρουν τυχόν ύποπτες συμπεριφορές.

Πηγή: www.bleepingcomputer.com