Μια κάψουλα της SpaceX που στάλθηκε για να φέρει πίσω δύο αστροναύτες που είχαν εγκλωβιστεί στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), προσδέθηκε με επιτυχία.

Δείτε επίσης: Οι αστροναύτες του Starliner θα ξεμείνουν στο διάστημα μέχρι το 2025

Η κάψουλα Dragon, η οποία έχει δύο κενές θέσεις για τους Butch Wilmore και Suni Williams, έδεσε στις 17:30 ανατολική ώρα (22:30 BST).

Το ζευγάρι έφτασε στο σταθμό με τη νέα κάψουλα Starliner της Boeing για μια οκταήμερη αποστολή τον Ιούνιο, αλλά αναγκάστηκαν να παραμείνουν εκεί λόγω ενός σφάλματος που ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια της πτήσης. Τώρα αναμένεται να επιστρέψουν στη Γη τον Φεβρουάριο.

Η κάψουλα SpaceX Dragon απογειώθηκε από το ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα το Σάββατο μεταφέροντας τον αστροναύτη της Nasa Nick Hague και τον Ρώσο κοσμοναύτη Alexander Gorbunov.

Ο Hague, ο οποίος έχει κάνει προηγούμενη θητεία στον ISS, και ο Gorbunov θα ενταχθούν στο πλήρωμα του διαστημικού σταθμού προτού πάρουν τους αστροναύτες Wilmore και την Williams πίσω στη Γη.

Η εκτόξευση είχε προγραμματιστεί για την Πέμπτη, αλλά καθυστέρησε λόγω του τυφώνα Helene, ο οποίος έχει προκαλέσει τεράστιες καταστροφές στις νοτιοανατολικές ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της Φλόριντα, τις τελευταίες ημέρες.

Η προσγείωση έγινε ενώ ο διαστημικός σταθμός βρισκόταν 426 χιλιόμετρα πάνω από την Μποτσουάνα στη νότια Αφρική.

Δείτε ακόμα: Το Starliner της Boeing δεν μπορεί να επιστρέψει στη Γη

Πλάνα από το εσωτερικό του ISS έδειξαν τον Hague και τον Gorbunov να χαμογελούν και να ποζάρουν για φωτογραφίες με το υπόλοιπο πλήρωμα μετά την άφιξή τους.

Η αρχική πτήση Starliner, η οποία ξεκίνησε στις 5 Ιουνίου, ήταν η πρώτη δοκιμαστική πτήση αυτής της κάψουλας με αστροναύτες επί του σκάφους και η πρώτη προσπάθεια της Boeing, μετά τη SpaceX, να μεταφέρει αστροναύτες στον ISS. Κατά τη διάρκεια της πτήσης αντιμετώπισε μια σειρά προβλημάτων, όπως διαρροές ηλίου – το οποίο χρησιμοποιείται στο σύστημα πρόωσής του – και προβλήματα με αρκετούς από τους προωθητήρες του.

Οι μηχανικοί της Boeing και της Nasa πέρασαν μήνες ερευνώντας, αλλά στα τέλη Αυγούστου η Nasa αποφάσισε ότι δεν θα ήταν ασφαλές να προσπαθήσει να φέρει τον Wilmore και την Williams στο σπίτι με το Starliner.

Η κάψουλα είχε ήδη καθυστερήσει για αρκετά χρόνια λόγω προβλημάτων κατά την ανάπτυξή της, καθώς και λόγω προβλημάτων που ανακαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια δοκιμαστικών πτήσεων χωρίς πλήρωμα το 2019 και το 2022.

Η Nasa απέσυρε τον στόλο των διαστημικών λεωφορείων το 2011, αφήνοντάς τον να εξαρτάται από το ρωσικό σκάφος Soyuz για να μεταβεί από και προς τον ISS.

Η ύπαρξη δύο αμερικανικών εταιρειών για την εκτέλεση των αποστολών ήταν βασικός στόχος του οργανισμού εδώ και αρκετό καιρό, και το 2014 ανατέθηκαν στην Boeing και στη SpaceX συμβόλαια αξίας 4,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων και 2,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων αντίστοιχα.

Δείτε επίσης: Η Boeing εκτοξεύει αστροναύτες της NASA για πρώτη φορά

Το 2020, η SpaceX – που ιδρύθηκε από τον δισεκατομμυριούχο Elon Musk – έγινε η πρώτη ιδιωτική εταιρεία που μετέφερε αστροναύτες στον ISS.

Πηγή: bbc